1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Suomalaisille ropisee menestystä EM-tasolla – Tokion kesäkisojen ennuste on silti vain 1,15 suomalaismitalia

Talvilajien olympianäkymät Pekingissä ovat rohkaisevat jääkiekon, maastohiihdon, yhdistetyn ja lumilautailun ansiosta.

Tokion olympialaisten mitalit esiteltiin kesäkuussa 2019. Kuva: imago images / Xinhua/ All Over Press

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö esitti maanantaina Suomen huippu-urheilusta myönteisen arvion kuudennessa tilannekatsauksessaan. Joukkuelajien saavuttamat EM-tason lopputurnauspaikat, kesälajien yksilöurheilijoiden saavuttamat EM-mitalit sekä talvilajien MM-mitalit olivat katsauksen keskeiset ilonaiheet.

Todellisuus selkenee kirkkaasti maaliskuuhun 2022 mennessä, kun Suomen mitalit Tokion kesäkisoissa ja paralympialaisissa sekä Pekingin talviolympialaisissa ja parakisoissa on laskettu.

Tokion kesäolympialaisten laskennallinen ennuste on 1,15 Suomen mitalia ja paralympialaisten ennuste 4,25.

Suomalaiset ovat tänä vuonna saavuttaneet EM-mitaleita yleisurheilun hallikisoissa, uinnissa, sulkapallossa ja ammunnassa, mutta kilpailu kiristyy olympiatasolla ankarasti. Paralympialaisissa suomalaiset voivat hyvinkin onnistua tämänhetkistä ennustetta rehvakkaammin.

Talvi näyttää valoisalta

Ensi talvena Pekingissä vammattomien ja paraurheilijoiden asetelma on päinvastainen. Talviolympialaisten mitaliennuste on 3,5 ja parakisojen 1,75.

– Näkisin, että matemaattinen ennuste on tässä kohtaa varovainen, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki arvioi Olympiakomitean tiedotteessa.

Suomalaiset saavuttivat viime kaudella talviolympialaisten lajeissa neljä MM-mitalia. Menestystä voi vielä tulla lisää jääkiekon miesten ja naisten MM-kisoista.

Yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola, lumilautailija Rene Rinnekangas sekä maastohiihtäjät Joni Mäki, Ristomatti Hakola, Jasmi Joensuu ja Johanna Matintalo ovat uusia MM-tason mitalisteja.

– Kun näiden rinnalle saadaan palautettua vanhat tutut mitalistit kuten Iivo Niskanen (maastohiihto) ja Enni Rukajärvi (lumilautailu), näkymä olympiatalveen on vahva, Lehtimäki huomautti Olympiakomitean tiedotteessa.

Talven paralajeissa kilpailtiin talven aikana koronapandemian takia niukasti, joten tilannearvio on hatara.

Olympiakomitea noteeraa suomalaisen huippu-urheilun kokonaisarviossaan vahvasti myös suomalaisurheilijoiden menestyksen palloilulajien isoissa ammattilaissarjoissa.

Lue myös:

Olympiakomitealta uudet tuet talvilajeille: jääkiekolle jälleen lisärahaa – yhdistetty myös tukivoittaja

Suomen olympiajoukkue täydentyi neljällä urheilijalla – tuore Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen valittujen joukossa