1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Marjaana Heikkinen kiskaisi jälleen Euroopan mestariksi – "En ole koskaan jännittänyt niin paljon kuin nyt"

Marjaana Heikkinen heitti keihään F34-luokan Euroopan mestariksi parayleisurheilun EM-kisoissa Puolan Bydgoszczissa. Katso kultaheitto artikkelin kuvaa klikkaamalla.

Marjaana Heikkinen jälleen Euroopan mestariksi!
Marjaana Heikkinen jälleen Euroopan mestariksi!

Parayleisurheilun EM-kisat alkoivat suomalaisittain loistavasti. Marjaana Heikkinen juhli keihään F34-luokan Euroopan mestaruutta Puolan Bydgoszczissa. Heikkinen saavutti jo kolmannen peräkkäisen Euroopan mestaruutensa.

Heikkinen varmisti kultamitalinsa toisella finaaliheitollaan, joka kantoi lukemiin 17,85. Saksalainen Frances Herrmann nappasi hopean tuloksellaan 17,16. Heikkisen nimissä oleva luokan 34 Euroopan ennätys on 19,58.

Korona-aika ja muutokset heittotekniikassa toivat suurta epävarmuutta.

– En ole koskaan jännittänyt arvokisoja niin paljon kuin nyt. Ei ole ollut lainkaan kilpailuja enkä oikeasti tiennyt, mitä pystyisin tekemään kisatilanteessa tekniikan hajoamatta. Pitääkö pää vai onko seurauksena täysi kaaos, kaikki oli mahdollista, Heikkinen kertoi Yle Urheilulle.

Muitakin jännityksen aiheita riitti.

– Kisapaikalla ei ollut yhtään keihästä, jota oli etukäteislistauksessa. Eikä pihkaa saanut käyttää, joka oli minulle iso asia, koska minulla ei ole tuntoa sormenpäissä, Heikkinen kertasi.

Hyvällä tiellä kohti Tokiota

Puolan EM-kisat olivat Heikkiselle vain välietappi matkalla kohti Tokion paralympialaisia.

– Sain pitää valtikkani Euroopassa. En ole tyytyväinen tulokseeni, mutta tällaisissa kisoissa tapellaan mitaleista. En herkistellyt tänne hirveästi, koska Tokio on tämän kesän pääjuttu, Heikkinen muistutti.

Heikkisen finaaliheitoista vain kolme mitattiin. Toisen kierroksen onnistuminen takasi sen, että suomalaisen EM-kisojen kultaputki sai jälleen jatkoa.

– Hyviä elementtejä, vaikka tehoja olisi saanut olla enemmän. Pisimpiä heittojani ei mitattu, vaan heitot tuomittiin lappeelleen. Olin niistä tuomioista hiukan eri mieltä, mutta sillä ei ole sinänsä mitään merkitystä, Heikkinen totesi.

Uusi tekniikka vaatii yhä paljon työtä ennen kauden huipennusta Tokiossa.

– Tähän kauteen lähdettiin riskillä ja nyt näyttää siltä, että riskinotto kannatti. Pitää vain jatkaa maltilla uuden tekniikkani sisäänajoa. Nyt on edessä kovaa treeniä ja GP-kilpailuja kotimaassa. Haluan kiertää niin paljon kilpailuja kuin vain mahdollista, koska kisakokemuksia tarvitaan, Heikkinen ennakoi kesäänsä.

Tähti ja Mattila kelasivat EM-finaaliin

Leo-Pekka Tähti ja Esa-Pekka Mattila etenivät T54-luokan ratakelauksen 100 metrin finaaliin. Molemmat suomalaiset olivat alkueriensä nopeimpia.

Tähti sai surkean startin, mutta kiihdytti silti eränsä voittoon ajalla 14,89. Mattila kelasi eränsä ykköseksi ajalla 14,56.

Tähti ja Mattila kelaavat 100 metrin finaalissa tänä iltana kello 20.38. Iltakilpailuja voi seurata Yle Areenassa kello 18.25 ja TV2:ssa kello 19.50.

Päivitetty kello 13.15: Tähden ja Mattilan kelaukset päivitetty uutiseen.

Päivitetty kello 14.05: Marjaana Heikkisen kommentit täydennetty.

Lue myös:

Katso tallenne EM-parayleisurheilun avauspäivän aamukisoista – Marjaana Heikkinen keihäsfinaalin mestariksi

Leo-Pekka Tähti jälleen kullankiilto silmissään EM-kisoihin: "Rakastan näitä tilanteita"