1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Miten tässä taas kävi näin? Toronton romahdus NHL:n pudotuspeleissä oli fiasko – tukku ongelmia ratkottavana

Toronto Maple Leafs lähti NHL:n pudotuspeleihin suosikkina, mutta putosi Montreal Canadiensia vastaan ensimmäisellä kierroksella. Ankaraa alisuorittamista ei voi selittää loukkaantumisilla, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

Montrealin Carey Price (vas.) ja Toronton Auston Matthews (oik.) kättelivät pudotuspelisarjan seitsemännen pelin jälkeen. Kuva: Getty Images

6250 päivää

247 pelaajaa

28 maalivahtia

1240 runkosarjan ottelua

44 pudotuspeliottelua

Odottavan aika on pitkä. Toronto Maple Leafs on voittanut edellisen kerran pudotuspelisarjan keväällä 2004, eikä kuiva kausi päättynyt vieläkään. Toronto on profiloitunut viiden viimeisen vuoden aikana pudotuspelien alisuorittajaksi ja tämä oli joukkueen tarina tälläkin kertaa.

Leafs johti ottelusarjaa Montrealia vastaan jo voitoin 3–1, mutta hävisi sen jälkeen kolme ottelua putkeen ja tuli taas kerran siirretyksi syrjään heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Ei ole lainkaan liioiteltua nostaa joukkueen viimeisintä tukehtumista Leafsin lähihistorian katastrofaalisimmaksi epäonnistumiseksi.

Matthews ja Marner pettivät taas

Syitä romahdukselle on lukuisia, mutta merkittävimpiä niistä ei tarvitse kaukaa hakea: joukkueen tärkeimmät pelaajat jäivät jälleen kerran kauaksi parhaasta tasostaan juuri silloin, kun johtavien pelaajien esimerkkiä olisi eniten tarvittu. Etenkin Auston Matthewsin ja Mitch Marnerin pudotuspelilimboista on hyvää vauhtia tulossa kokonaan oma tarinansa.

Esimerkiksi Matthews on tehnyt kahden edellisen runkosarjan aikana 122 ottelussa mykistävät 88 osumaa – enemmän kuin kukaan toinen pelaaja NHL:ssä. Marner sen sijaan on tehnyt 114 edellisessä runkosarjaottelussa 134 (36+98) tehopistettä. Pudotuspeleissä tehot ovat loistaneet poissaolollaan.

Marner ei ole tehnyt kaksissa edellisissä pudotuspeleissä yhtäkään maalia, Matthews’kin ainoastaan kolme. Tämän kevään saldo oli yksi maali kahteen mieheen.

Montreal pelasi sarjan edetessä loistavasti Matthewsilta ja Marnerilta ajan ja tilan pois, mikä sai runkosarjassa mielensä mukaan tuhoja tehneen kaksikon turhautumaan. Toisaalta, kun nämä sitten pääsivät paikoille, ruuti oli erittäin kosteaa. Kaiken päälle Leafsin pelaaminen on edelleen paikoin junnumaista höntyilyä.

Toronton dominot lähtivät tiistaiaamuna kaatumaan lopullisesti Marnerin tarpeettoman ja huolimattoman hyökkäyssiniviivan kiekonmenetyksen jälkeen. Montreal käänsi pelin riiston jälkeen nopeasti toiseen suuntaan, ja paria sekuntia myöhemmin Brendan Gallagher sivalsi vieraat 1–0-johtoon.

Kaiken päälle sakkasi ylivoimapeli, joka oli nuorten tähtipelaajien ikään kuin viimeinen oljenkorsi päästä sarjaan kiinni. Leafs teki lopulta 23 ylivoimapelillä surkeat kolme osumaa.

Mitch Marner ei ole pystynyt tekemään tulosta pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

Johtajuusvajetta

Muutenkin Torontosta jäi taas kerran kokonaisuutena valju kuva. Vaikka joukkueeseen oli syksyn ja talven aikana hankittu Joe Thorntonin, Jason Spezzan ja Nick Folignon kaltaisia veteraaneja juuri näitä hetkiä varten, joukkue oli tärkeimmillä hetkillä hengettömän ja eksyneen oloinen.

Leafs ei yksinkertaisesti pystynyt reagoimaan millään tavalla Montrealin tiiviiseen viisikkopelaamiseen. Kun homma alkoi lipsua käsistä viidennestä pelistä alkaen, kenestäkään ei ollut pysäyttämään sivuluisua.

Jonkinlainen johtajuusvaje joukkueesta tärkeillä hetkillä huokui, vaikka juuri sitä veteraanihankinnoilla oli yritetty paikata.

Karkuun oli sarjan lopulla vaikea myös päästä ajatusta helpohkon runkosarjataipaleen vaikutuksesta lopputulemaan. Leafs sai rallatella heikkotasoisen Kanadan divisioonan keulilla käytännössä runkosarjan ensimmäisestä päivästä viimeiseen. Voittoputket olivat pitkiä ja tähtipelaajilla sarakkeissaan kivat teholukemat.

Saattoi kuitenkin olla, ettei Leafs kasvanut joukkueena runkosarjapumpulissa tarpeeksi. Kun vastoinkäymisiä ei juurikaan kohdalle runkosarjassa osunut, ei joukkue niitä pudotuspeleissäkään osannut käsitellä. Asetelma on klassinen ja Toronton tapauksessa hyvin todennäköinen – työkaluja vaikean tilanteen käsittelemiseksi ei lopulta ollutkaan.

Eikä sovi unohtaa, että syvissä vesissä kevättalvella uinut Montreal joutui taistelemaan hiki päässä loppuun asti päästäkseen pudotuspeleihin. Vaikka se hävisi sarjan ensimmäisestä neljästä ottelusta kolme, sillä oli erilainen vaihde silmässä pudotuspeleihin tultaessa kuin Torontolla.

Loukkaantumiset eivät kelpaa selitykseksi

On selvää, että viimeisintä Leafsin mahalaskua ei tulla Torontossa painamaan villaisella. Selitykseksi ei käy edes kapteeni John Tavaresin tai ykkösvahti Frederik Andersenin loukkaantumiset.

Viisi peräkkäistä ykköskierroksen tappiota samalla ydinryhmällä ei ole enää sattumaa. Se, että joukkueen tärkeimmät pelaajat pelaavat pudotuspeleissä toistuvasti alle tasonsa, ei ole sattumaa. Toronto on pelannut kolmen vuoden aikana kaksi seiskapeliä ja yhden viitospelin (koska 2020 karsintakierros oli paras viidestä). Näissä kolmessa pelissä se on tehnyt yhteensä kaksi maalia.

Erityisen huolestuttava tilanne on Toronton tapauksessa siksikin, että juuri näihin avainpelaajiin Leafs on sitoutunut erittäin kallillla sopimuksilla. Matthew, Marner, William Nylander sekä New Yorkista hankittu John Tavares saivat kaikki sopimuksiinsa haluamansa numerot: seura on antanut etenkin nuorten pelaajien heiluttaa sopimusneuvotteluissa tahtipuikkoa mielensä mukaan.

Tilanne alkaa olla ongelmallinen, kun joukkueen neljä parasta hyökkääjää lohkaisee 81,5 miljoonan palkkakatosta käytännössä puolet eikä joukkue silti ole lähellekään saavuttaa alkeellistakaan pudotuspelimenestystä.

Torontossa on edessä kuuma kesä – eikä nyt ole kyse pelkästään auringonpaisteesta.

Lue myös:

Montreal nousi kuilun partaalta kahdeksan parhaan joukkoon, Toronton NHL-kausi päättyi – Rask taipui jatkoerässä

Kommentti: Yksi joukkue pelaa NHL:ssä mykistävällä tasolla – kuka pysäyttäisi Vegasin jäänrakoon murskanneen Coloradon?