Kommentti: Tunteikas Markku Kanerva kertoi EM-kisavalinnoistaan ääni väristen – paljonpuhuvan tunnekuohun seasta paljastui helpottava tieto

Huuhkajien EM-kisajoukkueen julkistaminen sai päävalmentaja Markku Kanervan herkäksi. Puolustusvalinnat tarjosivat yllätyksiä, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Kanerva valitsi Huuhkajat
Kanerva valitsi Huuhkajat

Seuraavina viikkoina tehdään suomalaista jalkapallohistoriaa. Ensimmäinen ottelu, ensimmäinen avauskokoonpano, toivottavasti ensimmäinen maali ja ensimmäiset pisteet.

Esimakua saatiin jo tiistai-iltana, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäinen arvokisaryhmä julkistettiin. Suora tv-lähetys parhaaseen katseluaikaan tarjosi tilaisuudelle arvoisensa puitteet.

Kalastajatorpalla toimittajille ja ruutujen välityksellä katsojille esiintyi tunteikas Markku Kanerva. Päävalmentaja kertoi valinnoistaan ääni väristen. Kenties hotellin uumenissa oli edellisenä yönä vuodatettu kyyneleitäkin.

Kanervan tapa valmentaa on hyvin ihmislähtöinen ja hän on usein kertonut käyvänsä paljon keskusteluja pelaajien kanssa. Kanerva tuntee pelaajansa paremmin kuin moni muu valmentaja. Siksikin maanantai-illan keskustelut joukkueesta pudotettujen pelaajien kanssa ovat olleet tunnetasolla vaikeita.

Lukas Hradeckyn esiintyminen kertoi paljon siitä, kuinka hyvä ryhmähenki Huuhkajissa vallitsee. Maalivahdin kasvoilta näki, kuinka paljon häntä harmitti joukkueesta pudonneiden ystäviensä puolesta. Lisäksi hän mainitsi nimeltä EM-karsinnoissa oman panoksensa antaneita pelaajia, joiden kisahaaveet kariutuivat loukkaantumisiin jo aiemmin.

Markku Kanervalla on takanaan kova mietintä. Nyt EM-kisajoukkueesta on vihdoin nimetty.

Putoajista yllättävimmät nimet olivat kaikki puolustajia. Juhani Ojala ja Albin Granlund ovat jo pitkään kuuluneet Huuhkajien vakiokalustoon, joten pettymyksen suuruutta on vaikea edes kuvitella. 31-vuotiaille pelaajille ei välttämättä uutta tilaisuutta enää tule.

Toppari Ojala sai syksyllä paljon vastuuta Kansojen liigassa ja kantoi maaliskuussa kapteeninnauhaa harjoitusottelussa Sveitsiä vastaan. Samassa ottelussa ensimmäistä kertaa A-maajoukkueessa pelannut Robert Ivanov ajoi loppumetreillä yllättäen ohi.

Suurin yllätys oli Queens Park Rangersin vasemman laitapuolustajan Niko Hämäläisen putoaminen joukkueesta. Hämäläinen pelasi täydet minuutit vielä maaliskuun MM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan ja sai päättyneellä kaudella runsaasti vastuuta myös Englannin Mestaruussarjassa.

Jere Uronen ja Jukka Raitala lienevät Kanervan ensisijaiset vaihtoehdot laitapuolustajiksi tai wing-backeiksi. Oikealle laidalle vaihtoehtoja Raitalalle ovat Nikolai Alho ja laiturina paremmin tunnettu Pyry Soiri, jonka nimeä tuskin kukaan olisi vielä vuosi sitten kuvitellut näkevänsä kisajoukkueessa puolustajien listalla.

Uroselle ei vasemmalle laidalle ole suoraa korvaajaa, kun monien papereissa jo varmaksi kisapelaajaksi luokiteltu Hämäläinen ei mahtunutkaan ryhmään. Toppari Daniel O'Shaughnessy on tosin pelannut urallaan myös vasemmalla. Jos Kanerva vaihtaa kolmen topparin ryhmitystä lennosta neljän puolustajan linjaan, HJK:n pelaaja voi kentällä ollessaan siirtyä tarvittaessa laitapakiksi.

Monikäyttöisyys eri ryhmityksissä on ominaisuus, jota Kanerva arvostaa. Sen voi nähdä EM-kisavalinnoista.

Palloliitto julkaisi joukkueen upealla videolla, johon oli kerätty mukaan tuttuja suomalaisia julkisuuden henkilöitä ja jalkapallojunioreita ympäri maan. Eräänlainen helpotus oli, että kaikkien Huuhkajien tärkeimpien pelaajien nimet huudettiin, kerrottiin tai kuiskattiin yksi kerrallaan. Ensimmäisellä leiriviikolla takaiskuja loukkaantumisten muodossa ei siis tullut.

Avainpelaajista Kanervalla oli julkistustilaisuudessa muutenkin mieluisaa ja helpottavaa kerrottavaa. Tim Sparv, Joel Pohjanpalo ja Teemu Pukki harjoittelivat joukkueen mukana maanantaina, joskin kevennetysti.

Polvivaivaista Pohjanpaloa ja nilkkavammasta kuntoutuvaa Pukkia tuskin riskeerataan kentällä perjantain Viro-ottelussa, mutta Sparville minuutit olisivat enemmän kuin tärkeitä. Polvi kesti ensimmäisen puoliajan Ruotsia vastaan.

Kapteeni itse oli tyytyväinen siihen, miltä jalka ensimmäisellä leiriviikolla tuntui. On silti liian aikaista sanoa, onko Sparv riittävän hyvässä kunnossa johtamaan joukkonsa Kööpenhaminan Parken-stadionille ensi viikolla. Ruotsia vastaan pelituntuman puute paistoi kauas.

Pukin tilanteesta suomalaiskannattajien on vain pidettävä sormet ristissä. Joukkueen sisältä on viestitty jo monen viikon ajan, että maalitykin nilkan suhteen ollaan luottavaisia. Siihen on toistaiseksi ollut pakko uskoa. Totuus valkenee myöhemmin.

Nämä ja monet muut kysymykset pyörivät tulevina päivinä ja viikkoina suomalaisten huulilla. Niitä kelpaa pohdiskella lämpenevissä, EM-futiksen tuoksuisissa kesäilloissa.

Ensimmäistä kertaa.

Lue myös: