1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

FIS teki odotetun päätöksen: fluorikieltoa siirretään jälleen

Kansainvälisen hiihtoliitto haluaa fluorivoidekiellon, mutta se ei ole pystynyt kehittämään luotettavaa testilaitetta. Koska testilaitetta ei ole, ei fluorivoidekieltoa voida ottaa käyttöön ensi kaudella.

Pekingin olympialaisissa saadaan sittenkin käyttää fluorivoiteita, sillä FIS ei ole saanut kehitettyä luotettavaa testilaitetta. Kuva: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) on siirtänyt kohuttua fluorivoidekieltoa jälleen eteenpäin. FISin valtuusto päätti kevätkokouksessaan, että fluorikielto tulee voimaan vasta kauden 2021–22 jälkeen, eikä 1. heinäkuuta 2021, kuten FIS on edellisen kerran ilmoittanut.

Päätös oli odotettu. Jo keväällä Norjan, Ruotsin ja Suomen huoltopäälliköt totesivat Yle Urheilun haastattelussa, ettei fluorivoidekielto voi tulla voimaan ensi kaudeksi, sillä testilaitetta ei ole saatu toimimaan luotettavasti.

FIS kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että testilaitetta testataan tulevana kautena kilpailuissa, mutta urheilijoiden ei kuitenkaan tarvitse pelätä rangaistuksia. Testilaitetta oli tarkoitus testata jo päättyneellä kaudella, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat.

FIS luottaa yhä, että se saa kehitettyä luotettavan testilaitteen. Seuraavan kerran asiaa käsitellään syksyn valtuuston kokouksessa.

Lue myös:

Norjan, Ruotsin ja Suomen huoltopäälliköiden mukaan hiihdon fluorikielto ei voi tulla voimaan ensi kaudella – "Urheilijat eivät voi luottaa testilaitteeseen"

Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

Italialaisyritys sai tarpeekseen FIS:n fluorikiellosta, vaatii nyt 10 miljoonan euron korvauksia – Olli Rauste: "Laittaisin EU-komissioon kiireellisen tutkintapyynnön"

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto aikoo seurata hiihtoliiton linjausta fluorivoiteen käytössä