1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Helsingin Jalkapalloklubi

HJK:n Aki Riihilahti lievemmistä kokoontumisrajoituksista: Siihen on vielä matkaa, että otteluista tulisi jälleen järkevää liiketoimintaa

Toimitusjohtaja arvioi, että keskiviikkona voimaan tulevilla lievemmillä rajoituksilla otteluihin voidaan ottaa yksi kolmasosa kausikorttilaisista. Tämä tarkoittaa käytännössä tuhannesta kolmeen tuhatta katsojaa.

HJK pelaa kotiottelunsa Töölön jalkapallostadionilla, joka vetää normaalioloissa maksimissaan yli 10 000 katsojaa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kokoontumisrajoitukset lievenevät tänään Etelä-Suomessa, mikä tarkoittaa myös porttien aukeamista jalkapallo-otteluihin tietyillä reunaehdoilla. Helsingin Jalkapalloklubissa uudet ohjeistukset otettiin vastaa ilolla, mutta käytännössä otteluihin pääsee vasta vain murto-osa normaalista katsojamäärästä.

– Tilanne on ollut tähän saakka yleisö- ja urheilutapahtumien kohdalla täysin kestämätön ja tämä on pieni parannus siihen. Meillä tehdään parhaillaan järjestelyitä, miten uudet ohjeistukset stadionilla toteutetaan, sanoo HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti.

Uusien rajoitusten mukaan rajatuissa ulkotiloissa voi olla enintään 50 hengen kokoontumisia. Tätä suurempia kokoontumisia voidaan järjestää, jos tilassa on käytettävissä useita katsomolohkoja, tai yleisölle voidaan rajata alueita.

Eli käytännössä jalkapallostadionille on luotava toisistaan erillään olevia 50 hengen katsomoalueita. HJK pelaa kotiottelunsa Töölön jalkapallostadionilla, joka vetää normaalioloissa maksimissaan yli 10 000 katsojaa.

Riihilahden mukaan uusien rajoitusten mukaan peleihin voidaan ottaa sisään arviolta yksi kolmasosa kausikorttilaisista. Lukuna se tarkoittaa vain noin 1 000 - 3 000 katsojaa.

– Tämä on hyvin pieni otos siitä, mikä meidän fani- ja asiakaskunta todellisuudessa on. Se aika on siis vielä edessäpäin, kun otteluista voidaan tehdä jälleen järkevää liiketoimintaa.

Lohkojen luominen stadionille ei ole ongelma

Terveysviranomaisten ohjeiden mukaan kussakin lohkossa saa olla enintään 50 henkilöä. Lohkojen välille on järjestettävä selkeä suojavyöhyke, ja jokaiselle lohkolle täytyy olla omat kulkureitit sekä palvelut.

Tämä ei Riihilahden mukaan tuota ongelmia.

– Meillä on ulkona oleva organisoitu tila, johon myydään paikkalippuja. Kyllähän tällaisessa ihmisten ohjaaminen on huomattavasti helpompaa kuin jossain muualla. Ei tällainen ulkoilmastadion varmasti ole koronan leviämisen kannalta se vaarallisin paikka esimerkiksi aurinkoisena päivänä.

Riihilahti korostaa, että terveyden on oltava päätöksissä keskiössä. Hän kuitenkin kritisoi esimerkiksi päätöksenteon hitautta ja eriarvoisuutta.

– Tämä on luonut urheilu- ja kulttuuritapahtumille sellaisen tilanteen, että joka viikko ei tiedetä mitä seuraavalla viikolla tapahtuu. Maailmalla on olemassa jo paljon hyväksi havaittuja toimintamuotoja, joista voitaisiin ottaa täälläkin oppia.

"Ei vielä mitenkään käänteentekevä helpotus"

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa toivoo, että rajoitusten purkamisessa otettaisiin huomioon ulkoilmatapahtumien luonne.

– Ulkoilmassa tartunnan riski on pienempi ja stadionit ovat valtavan kokoisia. Meidän toiveemme on, että mahdollisimman nopeasti luotettaisiin tapahtumajärjestäjien kykyihin toimia terveysturvallisesti, kuten viime vuonnakin.

Marjamaan mukaan viime vuonna lohkot olivat huomattavasti isompia. Pienten lohkojen järjestäminen stadioneille voi olla tapahtumajärjestäjille hankalampi toteuttaa.

– Käytännössä se voi tarkoittaa, että ihmisiä voidaan ottaa sisälle vain alle kymmenen prosenttia stadionin normaalista kapasiteetista. Se ei ole vielä mitenkään käänteentekevä helpotus, mutta on toki jonkinlaista eteenpäinmenoa, toteaa Marjamaa.

Yleisöllä on Marjamaan mukaan otteluissa valtava merkitys sekä pelaajille että seurojen taloudelle.

Lue myös:

Huuhkajien Viro-otteluun otetaan 1 250 katsojaa