Hyppää sisältöön

Elmo Lakka tykitti hurjan Suomen ennätyksen! Lähes 40 vuotta kestänyt ennätys rikki

Elmo Lakka aitoi ratasuoran aikaan 13,31 ja alitti Arto Bryggaren aiemman ennätyksen neljällä sadasosalla. Samalla hän rikkoi Tokion olympiarajan.

Elmo Lakka tuulettaa 110 metrin aitojen Suomen ennätysaikaa 13,31 Jyväskylässä Harjun stadionilla.
Elmo Lakka teki 110 metrin Suomen ennätyksen 13,31 Jyväskylän GP-illassa.

Elmo Lakka on tehnyt 110 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen. Lakka juoksi ajan 13,31 Jyväskylän GP-illassa.

– Ihan äärilaidasta laitaan meni fiilikset. Riemusta herkistymiseen. Muutama kyynel tuli vieritettyä, Lakka kommentoi juoksunsa jälkeen.

Lakka rikkoi Arto Bryggaren vuonna 1984 Los Angelesin olympialaisissa juokseman ennätyksen 13,35. Bryggare ehti hallita ennätysaikaa liki 37 vuotta.

– Olen haaveillut siitä pienestä pojasta asti. Niin pitkään kuin olen aitajuoksusta jotain ymmärtänyt. Oli tämä valtavan iso yllätys. En olisi osannut odottaa, Lakka tunnelmoi.

Myös Bryggare kertoi herkistyneensä Lakan ennätysjuoksusta. Suomen ennätyksen menettäminen ei juoksijalegendaa haitannut.

– Tuli kyynel silmään Elmon puolesta. Katsoin ylpeänä juoksua, joka oli tasapainoinen. Ennätykset on tehty rikottaviksi. Kun tietää Elmon tarinan terveysvaikeuksineen, hattua pitää nostaa korkealle, Bryggare sanoi.

Samalla Lakka alitti Tokion olympialaisten tulosrajan sadasosalla. Bryggaren tavoin hän kuvaili juoksuaan tasapainoiseksi.

– Alku oli hyvä, mutta ei tullut sellaista hyytymistä, joka tavallisesti tulee juoksun loppupäässä. Pystyin joka välissä pitämään rytmiä hyvin yllä.

Omaa ennätystään Lakka paransi peräti 18 sadasosalla. Juoksun aikana radalla oli vastatuulta 0,3 metriä sekunnissa. Yle Urheilun asiantuntija Petri Keskitalo uskoo, ettei Lakan kesän ennätystehtailu jää tähän.

– Tuo loppu varsinkin, millaisella rytmillä hän pystyi tulemaan viimeiset aidat ja loppusileän. Kertakaikkiaan! Samanlaisia suorituksia, jotka ovat itselle nostaneet ihokarvat pystyyn, ovat Usain Boltin juoksut, Keskitalo hehkutti.

Lue myös:

Elmo Lakan ennätysjuoksu sai Arto Bryggaren herkistymään: "Tuli kyynel silmään Elmon puolesta"

Elmo Lakka aitoi huiman Suomen ennätyksen Jyväskylässä – Yle seurasi ennätysten iltaa hetki hetkeltä

Ikävä käänne! Johannes Vetter ei heitä Turussa