1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Mercedes kaappasi kehitysohjelmaansa 13-vuotiaan kiinalaispojan

Oman kuljettajan puute on jarruttanut merkittävästi formula 1:n suosiota Kiinassa.

Mercedeksen F1-talli virittelee varaslähtöä Kiinan markkinoille. Kuva: Clive Mason/Getty Images

Formula 1:n saksalainen mahtitalli Mercedes pyrkii kärkeen myös Kiinan F1-kuljettajamarkkinoilla. Maasta ei ole vielä löytynyt kuljettajaa autourheilun kuninkuusluokkaan, mutta Mercedes on hyväksynyt junioritoimintaansa vasta 13-vuotiaan kiinalaisajajan Cui Yuanpun.

Kiinalaispoika on ajanut kartingia kuusivuotiaasta ja vauhdilla, joka riitti paikkaan Mercedeksen nuorten kuljettajien kehitysohjelmassa.

– Cui Yuanpu on Kiinan kartingsarjojen huippulupaus, eikä maasta ole vielä tullut yhtään F1-kuljettajaa. Haluamme sen takia seurata Yuanpun kehitystä ja auttaa häntä nousemaan kilpaluokissa ylöspäin, saksalaistallin kehitysohjelmaa valvova Gwen Lagrue kommentoi värväystä.

F1-luokan kilpailu ajettiin Kiinassa ensi kertaa 2004. Kisoja on järjestetty Shanghain moottoriradalla, mutta maassa on kiinnostusta järjestää myös katuradalla ajettava kilpailu.

Oman kuljettajan puute on jarruttanut merkittävästi formula 1:n suosiota Kiinassa. Lähimpänä ajajapestiä on F2-kuljettaja Zhou Guanyu, joka kuitenkin tietää, miten kovaa kilpailu tallipaikoista on.

– Olen varmasti lähempänä F1-paikkaa kuin yksikään kiinalaiskuljettaja koskaan. Toisaalta se viimeinen askel formula 1:een on kaikkein vaikein, Zhou Guanyu arvioi kehitysnäkymiään aiemmin tänä vuonna.

Lue myös:

Räikkönen pistehaaveiden kera viikonloppuun: "Kilpailut Bakussa voivat olla hyvin kaoottisia"

Ferrari on palaamassa kärkikastiin farssivuoden jälkeen – asiantuntija huomasi silti oleellisen kehityskohteen Monacossa