1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. kestävyysjuoksu

Kommentti: Elmo Lakan SE oli vasta alkusoittoa – 1 500 metrin ikivanha Suomen ennätys rikkoutuu vihdoin kesällä

Topi Raitanen ja Joonas Rinne kirittävät toisiaan tavalla, joka siivittää molemmat parempaan lentoon, SE-vauhtiin asti, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Joel Holma.

Topi Raitanen nappasi voiton 1 500 metrillä keskiviikkona Jyväskylässä. Joonas Rinne jäi niukasti toiseksi. Kuva: Lehtikuva/Hannu Rainamo

Elmo Lakan upea 110 metrin aitojen Suomen ennätys 13,31 jätti varjoon kovan kestävyysjuoksukisan keskiviikkoiltana Jyväskylässä.

1 500 metrillä Topi Raitanen ja Joonas Rinne ylsivät molemmat ennätyksiinsä ja koviin aikoihin. Raitanen pesi kiritaistelussa treenikaverinsa kurottamalla aikaan 3.38,48. Pari sekuntia ennätyksestään lohkaissut Rinne juoksi 3.38,56. Tulokset jäävät vain täpärästi Suomen kaikkien aikojen top 10:stä.

Lakka rikkoi juoksullaan Arto Bryggaren liki 37 vuotta vanhan Suomen ennätyksen. Raitanen ja Rinne löivät pöytään puolestaan sellaiset näytöt, että Pekka Vasalan vuoden 1972 Munchenin olympialaisissa syntynyt 3.36,33 menee rikki tänä kesänä.

1. Parempi vauhdinjako

26-vuotiaalla Rinteellä ja 25-vuotiaalla Raitasella jäi eilisestä juoksusta vielä varastoon. Suomalaiskaksikko kiri viimeisen kierroksen noin 55 sekuntiin, Suomen ennätystä ajatellen "liian kovaa".

1 500 metrillä puhutaan usein "kuoleman kierroksesta". Se tarkoittaa toiseksi viimeistä kierrosta, jossa vauhti tippuu keskimäärin merkittävästi. Huippuaikoja juostessa vauhti ei hidastu paljoa, vaan säilyy paljon tasaisempana kuin Jyväskylässä.

Paremmalla vauhdinjaolla Raitanen ja Rinne olisivat jo juosseet Jyväskylän auringonpaisteessa noin sekunnin kovempaa, eli sekunnin päähän Vasalan SE:stä.

Vauhdinjako selittyy alkukaudella. Raitanen sanoi kisan jälkeen, että lähti vain peesailemaan muita ja tarkoitus oli kiriä lopussa. Tässä vaiheessa kautta kestävyysjuoksijat hakevat vauhtiaan kovan harjoituskauden jälkeen.

2. Kausi on vasta alussa

Kesäkuun tulos jää harvoin parhaaksi. Vuosi sitten Raitanen avasi kautensa ajalla 3.42,27 ja paransi kauden edetessä. 3 000 metrin estespesialisti Raitanen juoksi elokuussa 3.38,88. Rinne aloitti vuosi sitten ajalla 3.43,20. Viime kauden paras 3.40,38 syntyi vasta syyskuun puolivälissä.

Rinne ja Raitanen ovat siis päässeet parempaan kuntoon kesäkuun jälkeen.

3. Huippukunto kaukana

Raitanen kertoi keskiviikkona, että uusi ennätys oli samalla helpotus. Raitasella on ollut pieniä vaivoja kesäkauden kynnyksellä. Nyt näyttää siltä, että juna on kulkemassa oikeaan suuntaan. Raitanen on silti vielä kaukana huippukunnostaan.

Rinne on löytänyt uuden vaihteen uralleen parin viime kauden aikana. Saarijärven Pullistuksen urheilijan lahjakkuus on ollut tiedossa jo vuosia. Siitä kertoo vuonna 2012 tehty 800 metrin Suomen ennätys 17-vuotiaissa.

Rinne on löytänyt oikean tasapainon harjoitteluun ja 1 500 metriä tukee hänen ominaisuuksiaan paremmin kuin 800 metriä, jossa hänen nopeutensa ei riitä.

4. Kilpailuasetelma

Jyväskylässä nähtiin, kuinka hyvin kaksikon kilpailuasetelma toimii. Raitanen halusi lopussa väkisin ohi ja voittaa, mutta jakoi kisan jälkeen onnitteluja Rinteelle.

Asetelma on paras mahdollinen. Molemmat tekevät toisistaan parempia. Molemmat haluavat voittaa toisensa hyvässä hengessä.

Vastaavia esimerkkejä on useita. Kolmiloikassa Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä ovat kotimaan kentillä lähestyneet kolmiloikan Suomen ennätystä yhdessä. Seppo Räty ja Kimmo Kinnunen kisasivat 90-luvulla legendaarisia kisoja keihäässä, Mika Häkkinen ja Michael Schumacher F1-radalla, Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen hiljattain painissa.

Jokainen edellä luetelluista kertoisi, että kilpailuasetelma teki heistä parempia urheilijoita.

Edellisen kerran Vasalan Suomen ennätys oli vaarassa vuonna 2012. Silloin Niclas Sandells avasi kesäkuussa Timanttiliigassa lupaavasti aikaan 3.38,08. Heinäkuussa Sandells juoksi huippukovan ajan 3.36,88, mutta SE säilyi Vasalalla.

Sandells oli 1 500 metrillä yksinäinen susi, joka ei saanut Suomen ennätysjahtiin apua muilta suomalaisilta. Muut tulivat yli kolme sekuntia perässä.

Jos vuonna 2012 Suomessa olisi ollut toinen huippumaileri Sandellsin lisäksi, Rinne ja Raitanen saattaisivat tavoitella nyt kovempaa Suomen ennätystä.

Lue myös:

Elmo Lakan ennätysjuoksu sai asiantuntijalle samanlaisia väristyksiä kuin Usain Boltin suoritukset – "Emme nähneet häneltä parasta tulosta"

Elmo Lakan ennätysjuoksu sai Arto Bryggaren herkistymään: "Tuli kyynel silmään Elmon puolesta"

Elmo Lakka tykitti hurjan Suomen ennätyksen! Lähes 40 vuotta kestänyt ennätys rikki