1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Rallin MM-sarja

Neuville nopein Sardinian MM-rallin testierikoiskokeella – renkaitaan hämmästellyt Suninen väläytti huippuvauhtia, Rovanperällä ongelmia ohjauksen kanssa

Huomisaamuna alkavan Sardinian MM-rallin testierikoiskokeen ykkönen oli Hyundain Thierry Neuville. WRC:n rattiin jälleen palaava Teemu Suninen ihmetteli aamulla renkaitaan, mutta ylsi kolmanneksi. Toyotan Kalle Rovanperä oli kuudes.

Teemu Suninen, M-Sport, Sardinia 2020.
Rallin MM-sarjan viides osakilpailu. Sardinia, ennakkotunnelmia.

Sardinian MM-ralli ajetaan 3.–6.6. Ennakkolähetys TV2:ssa kello 21.00. Kaiken rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Hyundain Thierry Neuville piti parasta vauhtia Sardinian MM-rallin testierikoiskokeella. Belgialaiskuljettaja ajoi 2,89 kilometrin mittaisella lyhyellä pätkällä parhaan ajan 1.50,7 neljännellä vedollaan.

Toinen oli tallikaveri Ott Tänak ja kolmas WRC:n rattiin kolmen kuukauden tauon jälkeen palannut M-Sportin Teemu Suninen, joka hävisi Neuvillelle sekunnin. Toyotan Kalle Rovanperällä oli aamulla ongelma auton ohjauksen kanssa, mutta hän pääsi myös baanalle ja ajoi kuudenneksi.

Vaikka Suninen väläyttikin neljännellä vedolla vauhtiaan, ongelmana kisaan lähdettäessä on se, ettei suomalainen ole päässyt testaamaan Fordia soralla kilometriäkään. Kun alla ovat uudet Pirellin sorapyörät, Suninen oli ihmeissään ensimmäisen ajokertansa jälkeen.

– Aikamoinen kokemus oli. Renkaat ovat kaikin tavoin aika erilaiset, enkä ole nähnyt tällaisia koskaan, Suninen hämmästeli maalissa.

Hän kertoi myöhemmin, ettei ole saanut mitään tarkempaa tietoa sorapyörien ominaisuuksista.

– Pirellin info on tullut enemmänkin uutisotsikoista. Sieltä on saanut vähän rivien välistä lukea, mitä mieltä kuskit ovat olleet ja voin yhtyä heihin.

Suninen paransi aamulla aikaansa ensimmäisestä vedosta neljänteen yli yhdeksän sekuntia. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Suomalainen on ollut kisassa parhaimmillaan toinen vuonna 2019, ja Sardinian kimurantit olosuhteet ovat muutenkin sopineet hänelle. Nyt takamatka muita vastaan on kuitenkin melkoinen.

– Toivotaan, että löydetään heti hyvä vauhti. Haasteena ovat puolen vuoden ajotauko soralla tällä autolla sekä uudet renkaat. Täytyy opiskella ja päästä nopeasti rytmiin.

Kahdessa edellisessä rallissa Kroatiassa ja Portugalissa Suninen on suoriutunut WRC2-luokan puolella erinomaisesti huomioiden hyvin ohuet testimahdollisuudet. Kakkospaikat molemmista kisoista ovat olleet erinomaisia suorituksia, ja Suninen haluaa ajaa kaikki mahdolliset kisat.

– Kaikki aika, jonka ralliautossa pystyy olemaan, kehittää. Kakkosten puolelle kun mentiin, poika heitettiin ratin taakse ja sanottiin, että "vedä". Ei pahemmin testejä ollut ja piti sopeutua. Sama asia se on nyt täälläkin. Ajetaan, mitä päästään ja pyritään ottaaman maksimi irti.

Sunisen hankalasta tilanteesta rallin MM-sarjassa voi käydä lukemassa lisää täältä.

Hyundai jälleen suosikki

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kertoi, että Rovanperä oli tuntenut aamun siirtymällä auton ohjauksessa jotain erikoista ja normaalista poikkeavaa.

– Hän ei halunnut lähteä pätkälle, ja päätettiin, että hän tulee takaisin ja vaihdetaan kaikki osat ohjauksesta. En tiedä, mikä siinä oli vikana, tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kertoi Yle Urheilulle.

Toyota ei ole vielä koskaan voittanut Sardinian kisaa, vaan kolme edellistä voittoa on mennyt Hyundaille. Kaksi edellistä kisaa voittaneen Dani Sordon tuplajuhlien lisäksi 2018 Neuvilleonnistui rutistamaan ykköseksi Power Stagella vain seitsemän kymmenyksen erolla Sebastien Ogieriin. Belgi voitti myös 2016.

Hyundai on ollut Sardiniassa vahva. Viime vuonna tiimi nappasi kaksoisvoiton Dani Sordon ja Thierry Neuvillen voimin. Kuva: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Tänakjoutui pettymään kärkipaikalta Power Stagella 2019, kun Toyota hajosi alta ja voitto lipsahti Sordolle. Virolaisellakin on kuitenkin voitto italialaissaarelta, sillä hän oli nopein M-Sportin Fordilla 2017.

Tälläkin kerralla Hyundain odotetaan olevan vahvoja, sillä Toyotan Ogier ja Elfyn Evans joutuvat auraamaan tietä perjantaina. Latvala korostaa, ettei Toyota ole kisan suosikki juuri MM-sarjan kärkikaksikon lähtöpaikkojen takia.

– Tämä on ollut Hyundaille vahva kisa, mutta täytyy vain luottaa Portugalin kisan tapaan, että pidämme auton ja renkaat ehjinä. Täytyy malttaa ja muistaa, että tämä on kestävyyskisa.

Toyotalla on MM-sarjassa 37 pisteen kaula, mutta kautta on ajettu vasta kolmannes.

– Se, että johdamme MM-sarjaa noin paljon, on tietysti hyvä asia, mutta johto voi kaventua nopeastikin, jos tulee huono kisa. Toistaiseksi kaikki on mennyt hienosti, mutta asiat eivät tapahdu automaattisesti ja töitä täytyy tehdä.

"Toivottavasti jäisi parempi fiilis"

Rovanperälle kaksi edellistä kisaa ovat olleet vaikeita, ja saldona on kaksi pistettä Portugalin Power Stagelta. Portugalin kisan jälkeen suomalainen piipahti kotona, mutta käänsi katseet nopeasti kohti Sardiniaa.

Viime lokakuussa edellisellä kerralla Rovanperä lipsautti ulos jo testi-ek:n maalissa, ja kisa päättyi lopullisesti ulosajoon auton osuttua rajusti puuhun.

– Kisa ei ole suosikkeja, mutta ei se muuta lähtökohtia. Aina pitää yrittää tehdä hyvä työ ennen kisaa ja valmistautua mahdollisimman hyvin. Toivottavasti jäisi parempi fiilis tästä kisasta, Rovanperä pohtii.

Portugalissa suomalaisella oli vaikeuksia löytää oikeat säädöt autoon, ja renkaiden kanssa oli hankaluuksia. Rovanperä toivoo, että kisasta olisi opittu.

– Luulen, että Portugalissa uudella renkaalla ajaminen, säädöt ja muut vaikuttivat aika paljon. Tavoite on sama kuin aina, eli ajaa hyvä ja puhdas kisa. Jos kaikki onnistuu, pitäisi olla podiumvauhdissa, mutta tämä ei ole niitä kisoja, joissa se on helppoa tehdä.

Viimevuotinen kisa Sardiniassa meni Kalle Rovanperältä penkin alle, ja nyt alla on myös pari vaikeampaa kisaa. Silti suomalaisella on mahdollisuus arvaamattomassa kilpailussa ilman ongelmia yltää korkeallekin. Kuva: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

Latvala muistuttaa, että lähtöpaikka viidentenä antaa suomalaiselle hyvän mahdollisuuden menestyä.

– Kalle ja Takamoto Katsuta saavat lähtöpaikoistaan hyötyä, eikä heidän tarvitse vetää ihan miljoonaa alussa. Sebastien ja Elfyn ovat vaikeassa paikassa, ja täytyy pitää mielessä, että täällä voi sattua kaikkea. Vaikka alussa jäisi paljon, lopputulos voi olla ihan hyvä.

WRC2-luokassa viimevuotista voittoaan puolustava Jari Huttunen ajoi yhden vedon aikaan 2.02,1, ja hän hävisi luokan nopeimmalle, Citroenin Mads Östbergille 5,1 sekuntia. WRC3-luokassa Emil Lindholmin aika oli 2.00,5, ja se oli luokan toiseksi paras.

Sardinian MM-ralli alkaa perjantaiaamuna kello 9.02, ja kisaa seurataan tutusti hetki hetkeltä Yle Urheilun verkkosivuilla. Kisaa ennakoidaan torstai-iltana TV2:ssa kello 21 alkaen.

TESTIERIKOISKOKEEN TULOKSET:

1. Thierry Neuville Hyundai 1.50,7 (4 vetoa)

2. Ott Tänak Hyundai +0,9 (3)

3. Teemu Suninen M-Sport Ford +1,0 (4)

4. Sebastien Ogier Toyota +1,2 (3)

5. Dani Sordo Hyundai +1,6 (3)

6. Kalle Rovanperä Toyota +1,7 (3)

Elfyn Evans Toyota +1,7 (3)

8. Gus Greensmith M-Sport Ford +2,1 (4))

9. Pierre-Louis Loubet Hyundai +4,3 (3)

10. Takamoto Katsuta Toyota +4,5 (3)

KULJETTAJIEN PISTETILANNE 4/12 OSAKILPAILUN JÄLKEEN:

1. Sebastien Ogier Toyota 79

2. Elfyn Evans Toyota 76

3. Thierry Neuville Hyundai 57

4. Ott Tänak Hyundai 45

5. Kalle Rovanperä Toyota 41

6. Takamoto Katsuta Toyota 36

7. Dani Sordo Hyundai 29

8. Craig Breen Hyundai 24

VALMISTAJIEN PISTETILANNE:

1. Toyota 183

2. Hyundai 146

3. M-Sport 64

4. Hyundai 2C Competition 28

Lue myös:

Kommentti: MM-rallitalli ei edes halua, että suomalaiskuski pärjäisi – tästä Teemu Sunisen karmeassa tilanteessa on kyse

Toisessa kisassa peräkkäin epäonnistunut Kalle Rovanperä vaikutti kadottaneen itseluottamuksensa – asiantuntijan mukaan nuoresta kuskista ei tarvitse olla huolissaan

Jari-Matti Latvalan Toyotalle loistopotti Portugalin MM-rallista, Esapekka Lappi jyräsi taas ylivoimaiseen luokkavoittoon: "Vahva kisa meiltä"

Kommentti: Esapekka Lappi ajaa aivan väärässä sarjassa – suomalaisen dominoinnissa on yksi häkellyttävä piirre

Elfyn Evans vakuuttavaan voittoon Portugalin MM-rallissa, Kalle Rovanperälle lohdutuspisteitä Power Stagelta – Yle seurasi päätöspäivän tapahtumat hetki hetkeltä

Kalle Rovanperä keskeytti Portugalin MM-rallin varotoimenpiteenä, Toyota-pomo Latvalan mukaan riski pahemmasta oli olemassa – Tänakin keskeytys katastrofi Hyundaille