1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Viivi Lehikoinen, 21, oli viime kesänä niin väsynyt, ettei jaksanut nousta sängystä – elämänsä muuttanut aituri on nyt uskomattomassa vireessä

Kaksi viimeistä kautta ovat olleet Viivi Lehikoiselle äärimmäisen vaikeita. Lehikoinen harkitsi jopa kilpailemisen lopettamista, mutta päätyikin vaihtamaan valmentajansa ja treeniympäristönsä.

Viivi Lehikoinen yllättyi kovasta tuloksestaan
Viivi Lehikoinen yllättyi kovasta tuloksestaan

Mitä kuuluu?

Olen monesti vihannut tätä kysymystä. Vihannut, koska en olisi sillä hetkellä jaksanut vastata.

Vihannut, koska olen tiennyt, että vastauksellani ei olisi merkitystä. Vihannut, mutta niin kipeästi myös kaivannut sitä.

Kaivannut, että minua kuunneltaisiin ja minulta kysyttäisiin enemmän. Enemmän elämästä, enemmän siitä, miten voin ja enemmän siitä, miltä minusta tuntuu. Koska tällaisia asioita on mahdotonta nähdä ulkoisesti.

Viime vuodet, etenkin viime kesä ovat olleet henkisesti hyvin vaikeita. Olin elokuussa 2020 niin väsynyt, etten aina jaksanut kunnolla nousta edes sängystä. Kevään into hyvästä kisakunnosta oli vaihtunut musertavaan pettymykseen enkä pystynyt iltaisin nukkumaan mennessä useimmiten enää pidättelemään kyyneleitäni.

Olin rakentanut muutamassa vuodessa koko elämäni urheilun ja sen menestyksen varaan, eikä se korttitalo kestänyt enää hetkeäkään, kun lopetin kauteni tulokseen 58.48. Tämä oli ennätyksestäni liki 2 sekuntia. Tiesin, että elämäni on muututtava, jos halusin jatkaa urheilua.

Näin aitajuoksija Viivi Lehikoinen kirjoitti Instagram-julkaisussaan (siirryt toiseen palveluun) toukokuussa.

Maanantaina Lehikoinen iski pöytään jymypaukun, kun hän juoksi Jyväskylän GP-kisoissa kauden ensimmäisen aidatun ratakierroksen ennätysaikaansa 56,33. Aika on matkan Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras. 21-vuotiaan Lehikoisen edellinen ennätys 56,49 oli vuodelta 2017.

Tulos oli jymy-yllätys myös Lehikoiselle itselleen.

– Vieläkin on aika vaikea uskoa eilistä juoksua. Se yllätti niin paljon. Osasin odottaa hyvää, mutta en todellakaan ennätystä ensimmäisessä kisassa, Lehikoinen kommentoi kisan jälkeisenä päivänä.

Palataan vielä hetkeksi ajassa taaksepäin, viime kesän loppuun. Silloin Lehikoisen olisi ollut vielä vaikeampi uskoa maanantai-illan ennätysaikaa. Viime kauden jälkeen Lehikoinen mietti, mitä järkeä on urheilla, jos kisojen ja treenien jälkeen on lähes aina paha mieli.

– Tuntui, ettei millään jaksaisi tehdä mitään. Ei jaksaisi kilpailla tai treenata, oli niin loppu. Olin rakentanut motivaationi sille, että tulisi hyvää tulosta. Tuntui, ettei jaksanut tehdä mitään, kun kisat eivät menneet hyvin, Lehikoinen muistelee.

Pitäisikö laittaa piikkarit naulaan?

Lehikoinen tiesi, että on tapahduttava muutos. Lehikoinen pohti vakavasti piikkarien laittamista naulaan ja esimerkiksi opiskeluiden aloittamista. Toisaalta hän kuitenkin haluaisi, ettei urheilu-uran kanssa jäisi mitään hampaankoloon.

– Ehtoina oli, että jos haluan jatkaa niin pitäisi tulla tulosta, mutta ennen kaikkea se, että treeniympäristön pitäisi muuttua. Olin treenannut niin paljon yksin ja se oli vienyt iloa ja motivaatiota tekemisestä.

Vaihtoehto jatkamisesta alkoi painaa vaakakupissa enemmän.

– Mietin, että mitä voisin vielä tehdä urheilu-uran kanssa, että olisin yrittänyt kaikkeni. Mielessäni oli ollut jo muutaman vuoden ajatus ulkomaisesta valmentajasta ja ajattelin, että se voisi olla vaihtoehto.

Viivi Lehikoinen oli vain kerran aiemmin alittanut 57 sekunnin rajan ennen kuin hän juoksi uuden ennätyksensä Jyväskylän GP-kilpailussa maanantaina. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Lehikoinen sai pikajuoksija Hanna-Maari Päkiltä sveitsiläisvalmentaja Laurent Meuwlyn yhteystiedot. Lehikoinen otti häneen yhteyttä ja joulukuussa Lehikoinen siirtyi Jussi Ihamäen valmennuksesta Meuwlyn tiimiin. Meuwly asuu Hollannissa, ja Suomessa Lehikoisen harjoituksia seuraa Mikael Ylöstalo.

Lehikoisen treeniohjelmat muuttuivat ja treenimäärä lisääntyi. Hakusessa olleen juoksutekniikan kuntoon hiomiseen on keskitytty tarkoin. Lehikoinen kertoo, että hänelle on syntynyt vahva luotto meritoituneeseen valmentajaansa. Meuwly luotsaa Lehikoisen lisäksi muun muassa 400 metrin aitojen Euroopan mestaria sveitsiläistä Lea Sprungeria sekä hollantilaista Femke Bolia, joka oli viime kaudella 400 metrin aitojen maailman tilastokärki.

Muutos treeniympäristössä on tehnyt Lehikoisen mukaan hyvää. Luottamuksen ja treeniohjelmien muutoksen lisäksi hyvältä on tuntunut se, että treenejä on seuraamassa valmentaja ja samaan aikaan treenaamassa muita urheilijoita.

– Keväällä mietin monta kertaa treeneistä väsyneenä kotiin tullessani, että oli kuitenkin tosi kiva mennä treeneihin ja herätä aamulla, kun tietää, että on treenit. Se on sellainen signaali, että vaikka on tullut isoja muutoksia, ne ovat olleet oikeita. Se näkyy tuloksessa, kun urheilija voi hyvin, Lehikoinen toteaa.

Treenit eivät enää määrittele hyviä ja huonoja päiviä

Suurta apua Lehikoinen on saanut myös asennoitumisensa muutoksesta. Ennen hyvät ja huonot päivät elämässä määrittyivät sen mukaan, miten päivän harjoitukset menivät. Enää näin ei kuitenkaan ole.

– Nyt on tasaisempaa. Vaikka treeneissä menee huonommin, niin seuraavana päivänä voi mennä hyvin.

Urheilijan elämä on välillä vaikeaa tasapainottelua levon, harjoittelun ja muun elämän välillä. Tasapainoa on välillä vaikea löytää, mutta Lehikoinen uskoo, että uudistunut asenne on auttanut häntä asiassa.

– Vaikka treenejä on tosi paljon, niin lauantaina teen yleensä myös jotain muuta, joka vie ajatuksia pois urheilusta ja treenistä. Vaikka olisikin raskaampi päivä tai menisi vähän myöhempään, niin se on kuitenkin sellainen, joka lataa akkuja seuraavaan viikkoon.

Viivi Lehikoinen on voittanut 400 metrin aidoissa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa ja alle 20-vuotiaiden EM-pronssia. Tämän kesän alle 23-vuotiaiden EM-kisat ovatkin hänelle tärkeä kiintopiste, sillä ne ovat hänen viimeiset nuorten arvokisansa. Kuva: Yle / Tomi Hänninen

Seuraavan kerran Lehikoinen starttaa ensi viikon torstaina Espoon GP-kilpailussa. Alkukaudesta sileitä juoksumatkoja juosseen Lehikoisen loppukausi pyörii päälaji 400 metrin aitojen parissa.

Tavalliseen kesän alkuun nähden tilanne on erilainen, sillä kaudelle asetetut tavoitteet täyttyivät jo ensimmäisessä aitakisassa. Suurena kiintopisteenä Lehikoisen kesässä ovat kuitenkin vielä viimeiset nuorten arvokisat, 22-vuotiaiden EM-kisat Tallinnassa heinäkuun alussa.

Maanantaisen juoksun jälkeen Lehikoisen ympärillä on alkanut myös puhe Tokion olympialaisten rankingtilanteista. Sitä helsinkiläisaituri ei ole kuitenkaan vielä ehtinyt miettiä.

– En ota siitä paineita, se tulee omalla painollaan, Lehikoinen toteaa.

Lue myös:

Elmo Lakan ennätysjuoksu sai asiantuntijalle samanlaisia väristyksiä kuin Usain Boltin suoritukset – "Emme nähneet häneltä parasta tulosta"

Suomen mestari Viivi Lehikoinen siirtyi ulkomaalaisen huippuvalmentajan leiriin – harjoituksiin heti iso muutos: "Treenasin viime vuosina todella paljon yksin"

Rankat ajat ovat takana – Viivi Lehikoinen vapautui peloistaan ja löysi hirmuisen juoksuvireen: "Keskittyminen oli enemmän koulussa ja omassa yksityiselämässä kuin urheilemisessa"