Hyppää sisältöön

Lotta Harala pöyristyi kurinpidon ja SUEKin päätöksestä – kertoo nyt, mikä aiheutti suuren tulkintaeron: "Hän on ollut katsomassa treenejä"

Lotta Harala ei ollut tyytyväinen kurinpitolautakunnan päätökseen, eikä ole mielestään rikkonut toimintakiellon aikana sääntöjä. Harala kertoo menettäneensä koko tapauksen takia lähes 100 000 euroa.

Lotta Harala aikoo kisata kesällä, vaikka hän kertoo edellisten kuukausien olleen kuin painajaisesta. Kuva: All Over Press

Pika-aituri Lotta Harala ei niellyt torstaina antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöstä, vaikka ei saanut toimintakiellon rikkomisesta uutta rangaistusta.

Positiivisen dopingnäytteen viime vuoden elokuussa antanut Harala osallistui Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) mukaan kielletysti harjoituksiin, kun oli toimintakiellossa dopingrikkeen takia.

Yksi syy, miksi Harala ei saanut uutta rangaistusta oli kurinpitolautakunnan mukaan SUEKin puutteellinen ohjeistus toimintakiellon aikaisista säännöistä. SUEK myönsi lähettämänsä dokumentin puutteen, mutta kertoi lähettäneensä sähköpostilla Haralalle oikeat tiedot.

Harala myöntää, että urheiluakatemian valmentaja on ollut mukana harjoituksissa, mutta ei ole mielestään rikkonut sääntöjä.

Yle Urheilu kysyi Haralalta koko tapauksen oleellisimmat kysymykset.

Miten kommentoit päätöstä?

– Onneksi lopputulema on se, että toimintakieltoa ei tule enää uudelleen. Se on tietysti hyvä asia.

– Mutta pakko sanoa, että se oli minulle oli valtava pettymys, kun sekä SUEK että kurinpitolautakunta toteavat, että SUEKin säännöstössä on ollut virhe ja se sysätään urheilijan vastuulle. Kuin urheilijan olisi jotenkin pitänyt tietää, että säännössä on virhe. Tuntuu aika pöyristyttävältä.

Päätöksessä sinun todettiin rikkoneen väliaikaista toimintakieltoa. Kuinka tarkalleen ottaen sitä rikoit?

– En ole missään nimessä rikkonut väliaikaisen vapaaehtoisen toimintakiellon sääntöjä. Minulle on toimitettu sen säännöt, jotka olen allekirjoittanut.

SUEK myönsi puutteellisen kohdan dokumentissa, mutta kertoi lähettäneensä myöhemmin oikeat tiedot sähköpostilla. (SUEK ohjeisti, että Harala ei saa harjoitella julkista rahoitusta saavan tahon, kuten akatemian valmentajan alaisuudessa).

Oletko saanut tämän sähköpostin?

– Kyllä olen saanut sen. Asiamieheni on kysynyt sitä ja olen saanut tarkennuksen sähköpostiini, joka toimitettiin hyvin tulkinnanvaraisesti. Nyt sitten minun olisi sitä pitänyt tulkita toisella tavalla, miten sitä on tulkittu.

Miksi harjoittelit akatemian valmentajan harjoituksissa näistä erillisistä ohjeistuksista huolimatta?

– Olen osallistunut omiin treeneihin, jossa on ollut mukana henkilökohtainen valmentaja ja treenikaverit sekä asiantuntijana urheiluakatemian asiantuntija. Hän on ollut katsomassa treenejä ja neuvonut muun muassa punttitekniikassa. SUEK katsoo, että nämä ovat olleet urheiluakatemian järjestämiä harjoituksia, mitä ne eivät ole olleet. Tässä on tulkintaero, mistä on kyse.

– Sain tietää, että kyse on tästä seikasta, kun tutkintaa oli jatkunut yli kuukauden verran.

Mitä SUEKin 12.10. lähettämässä sähköpostissa luki tarkalleen?

– En muista, mitä siinä on ollut sanatarkasti. Juuri tästä akatemian järjestämistä harjoituksista on ollut kyse.

Oliko sinulla silti epäselvyyttä siitä, kuinka saat harjoitella?

– Minulla on ollut koko toimintakiellon aikana olo, että olen ollut puhtailla vesillä.

Yksi perusteista oli, että sinulle oli koitunut taloudellisia menetyksiä. Millaisista summista on kyse?

– Kokonaisuudessaan tästä tapahtuneesta on koitunut lähimmäs 100 000 euroa. Kyse on henkilökohtaisella tasolla erittäin isoista summista.

Helmikuussa kerroit, että harkitset jatkotoimia ja mahdollisesti korvausvaatimuksia lisäravinnevalmistajalta. Oletko ryhtynyt jatkotoimiin tai vaaditko valmistajalta korvauksia?

– Siinä vaiheessa, kun laboratoriotulokset valmistuivat, korvausvaatimukset on laitettu eteenpäin. Summista en voi kertoa mitään.

Aiotko vielä valittaa päätöksestä?

– En ole ehtinyt miettiä, koska olen saanut päätöksen tänään. Pääpiirteissään ajatus on se, että tämän päivän jälkeen kymmenen kuukauden painajainen on ohi. Elämässä alkaa uudet hyvät tuulet, myötätuulet.

Milloin kisaat seuraavaksi?

– Minulla on ollut sääriluun rasitusmurtuma, joka ei ole luutunut. Tässä on mennyt seitsemän kuukautta paranteluun. Nyt lähtee treenipätkä käyntiin ja tavoitteenani on kisata tänä kesänä.

Yle Urheilu pyysi SUEKin Haralalle lähettämää sähköpostia, mutta ei ole saanut sitä haltuunsa.

Lue myös:

.
.