1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Jääkiekon MM 2021

Kommentti: Euroopan tyylikkäin jääkiekkovalmentaja tulee Suomesta – ja hän vastasi MM-kisojen sensaatiosta

Toni Söderholm tietää, mitä tyyli jääkiekossa tarkoittaa. Niin pelissä kuin sen ulkopuolellakin, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi. 

Toni Söderholm valmentaa Saksan jääkiekkomaajoukkuetta. Kuva: imago images/Zink/ All Over Press

Jos järjestettäisiin Euroopan tyylikkäin jääkiekkovalmentaja -kilpailu, voittaja olisi Toni Söderholm, Der Bundestrainer. Ulkoinen olemus, käytös – kaikki, mikä liittyy tyyliin – on Söderholmilla hallussa.

Aloitetaan pukeutumisesta.

Valmentajan peliasu on puku. Toppatakit tai urheilupusakat eivät kuulu jääkiekkoluotsien etikettiin. Ja hyvä niin. Vaikka sotisovat ovat melkolailla yhdenmukaisia, erottuvat tyylitaiturit aina massasta.

Saksan jääkiekkomaajoukkuetta valmentava Söderholm on ymmärtänyt, että liivipuku on miehelle tyylikkäin mahdollinen asuste. (Frakki, saketti ja smokki kun eivät jäähallien pukukoodiin missään tapauksessa sovi.) Tämä kävi selväksi jo pari vuotta sitten, kun suomalaisvalmentaja esiintyi Slovakian MM-kisoissa. Söderholmin kisa-look sykähdytti – jos siis ymmärtää, mitä tyyli tarkoittaa.

Saksan luotsilla oli yllään kolmiosainen, takuuvarmasti mittatilaustyönä valmistettu puku. Liivin alin nappi oikeaoppisesti auki, tietysti. Värimaailma tummassa, sinisävyisessä puvussa oli hillitty ja tarkkaan harkittu. Liivipuvun viimeistelivät äärityylikkäät ruskeat nahkakengät, ne kuuluisat tonnin stiflat.

Tyylikkäin jääkiekkovalmentaja -kilpailussa myös käytös ratkaisee.

Öykkärimäinen mouhoaminen oli takavuosina enemmänkin sääntö kuin poikkeus pelaajapenkin takana, mutta junttimainen pullistelu on onneksi vähentynyt merkittävästi vuosi vuodelta. Valmentajat käyttäytyvät pääsääntöisesti hyvin. Silti Söderholm erottuu jälleen kollegoistaan. Toki tyyliniekankin tunteet välillä kuumenevat, kuten pitääkin, ja tiukkaa palautetta saattaa tulla vaikkapa erotuomareille. Tyylikkyyteen kuuluvat myös suorapuheisuus ja intohimo valmentajan työtä kohtaan.

Palavakatseinen intohimo suorastaan pursusi päävalmentajasta torstaina, kun Saksa nousi puolivälieräottelussa tasoihin pelin viimeisellä minuutilla. Söderholmin tuuletus oli, niin, tyylikäs.

Saksan ja Sveitsin kohtalonottelu venyi aina voittomaalikisaaan asti. Juuri ennen kisan alkua TV-kamerat tiesivät, ketä kannattaa kuvata. Söderholmin levollinen, joukkueeseen uskova hymy hyppäsi katsojien silmille.

Söderholm ja Saksa etenivät välieriin Latvian MM-kisoissa kaadettuaan Sveitsin voittomaalikilpailun jälkeen 3–2. Kuva: Peter Schatz / Alamy / AOP

Modernia, tyylikästä johtamista

Lopussa Saksa voittaa, kuuluu sanonta jalkapallon puolella. Jääkiekossa on ollut toisin. Nyt Söderholm johti joukkueensa sensaatiomaisesti mitalipeleihin.

Monet Saksan maajoukkueen pelaajat ovat kertoneet – näiden kisojen aikana ja kaksi vuotta sitten – mikä tekee heidän mielestään Söderholmista hyvän valmentajan. Suomalaista kuvaillaan kannustavaksi johtajaksi, jonka filosofia perustuu mahdollisuuksiin ja positiiviseen ilmapiiriin. Modernia, tyylikästä johtamista.

Median edessä Söderholmin käytös on vähintään yhtä täydellistä kuin miehen pukeutuminen. Kohteliasta, riittävän vähäeleistä. Hän katsoo haastattelijaa suoraan silmiin, eikä latele suustaan turhaa lätkäjargonia. Hän haastaa kysyjän katseellaan. Välillä suupieliin saattaa livahtaa lievä hymynkare saattelemaan älykästä ja tarkkaan mietittyä lausuntoa, johon huumorikin liittyy juuri oikeilla hetkillä.

(Mainittakoon muuten tässä välissä, että pelaaja-urallaankin Söderholm täytti kaikki mahdolliset tyylikkyyden määreet.)

Huippu-urheilussa tyylikkyyteen kuuluu myös voittaminen. Sehän vasta tyylikästä onkin! Vaikka pukeutuminen, esiintyminen ja muu ulkoinen olemus olisivat suoraan Käytöksen kultaisesta kirjasta, jäisi tyyli puolitiehen ilman menestystä.

Söderholm, lätkän garethsouthgate, sai nyt mittatilauspukunsa loistamaan entistä ylväämpänä. Saksa eteni mitalipeleihin voittamalla Sveitsin.

Ainoan särön Söderholmin täydelliseen olemukseen on näissä MM-kisoissa tehnyt yksi asia. Suomalaisvalmentajan sulavasti istuvan puvun alta löytyy kyllä liivi, mutta se on – ainakin TV-kuvien perusteella – toppaliivi! Onkohan MM-areenalla noin kylmä, vai mistä moinen tyylisärö johtuu?

Paikan päällä Riiassa oleva toimittaja Tuomas Heikkilä hämmästeli samaa asiaa ja kysyi Söderholmilta, miksi kolmiosaiseen pukuun on istutettu tuollainen palanen.

– Heh, ei ne ole toppaliivit. Ne on sen takia, että me ollaan muodin huipulla, kuului Söderholmin vastaus.

Voiko sitä paremmin sanoa. Toni Söderholm on jääkiekkomuodin huipulla. Ja huipulle on noussut tyylillä myös Saksan jääkiekkomaajoukkue.

Ai niin, onhan siellä Saksan valmennusryhmässä myös Suomi-kiekon ikoni Ville Peltonen. Tyylikkäänä, kaikin puolin.

Lue myös:

Söderholmin ja Peltosen Saksa eteni MM-välieriin hurjassa trillerissä! USA leikitellen neljän joukkoon

MM-kisojen puolivälierä oli Leijonille ennen karmiva kohtalonottelu – nyt asetelma on muuttunut täysin: "Selkeä etu Suomelle"