Supertähtiä, tiukkoja kamppailuita ja armotonta rankingpisteiden metsästystä – kolme asiaa, joita Paavo Nurmen kisoissa kannattaa seurata

Kotimainen yleisurheilukausi on käynnistynyt vauhdilla ja tahti vain kiihtyy. Turussa maanantaina ja tiistaina suomalaisurheilijoita huipputuloksiin on vauhdittamassa liuta kansainvälisiä kärkinimiä.

Elmo Lakka (vas.), Lotta Kemppinen ja Daniel Ståhl kuuluvat Paavo Nurmen kisojen kuumimpiin urheilijoihin.

Alkuviikosta on taas yksi kotimaisen yleisurheilukesän kohokohdista, kun Paavo Nurmen kisat käydään Turussa.

Tänä vuonna kaksipäiväisenä järjestettävissä kisoissa nähdään kotimaisten huippunimien lisäksi perinteisesti useita kansainvälisiä tähtiä.

Tässä jutussa kerromme kolme tärppiä, jotka kannattaa ainakin pitää mielessä kisoja seuratessa.

Hallisuomenennätyksen talvella juosseella Sara Kuivistolla on hyvät mahdollisuudet kohota Paavo Nurmen kisojen avulla olympiarankingtilastossa. Häneltä voidaan odottaa kesällä jopa ulkoratojen SE:n rikkomista. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

1. Kisa äärimmäisen tärkeä useille suomalaisille olympialaisia ajatellen

Vaikka urheilijoilla on vielä kesäkuussa aikaa tehtailla tuloksia olympialaisia varten, on Paavo Nurmen kisoilla erityinen merkitys suomalaisurheilijoille olympialaisten rankingjärjestelmän vuoksi.

Olympialaisiin voi päästä toki perinteisesti tulosrajan tekemällä, mutta koventuneiden rajojen takia suuri osa urheilijoista valitaan kisoihin nyt rankingin perusteella. Sijoitus listalla ei perustu pelkkään tulokseen, vaan pisteitä tuo myös kilpailusijoitus sen mukaan, mihin kategoriaan kilpailu kuuluu. Paavo Nurmen kisat ovat useille suomalaisurheilijoille tärkeät, sillä kilpailu kuuluu niin sanottuihin A-kategorian kilpailuihin, joissa sijoituksesta saaduilla pisteillä voi olla suuri merkitys rankingsijoitukseen.

Juoksijoista Turussa onnistuessaan olympiarankingtilastoissa asemiaan voivat vahvistaa ja parannella erityisesti Lotta Kemppinen 100 metrillä, 400 metrin aitajuoksija Oskari Mörö ja Sara Kuivisto 800 metrillä. Kenttälajeista taas asemiaan voivat parannella kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä sekä Senni Salminen, moukarinheittäjät Krista Tervo sekä Silja Kosonen ja seiväshyppääjä Wilma Murto.

Heistä Kemppinen, Mörö ja Mäkelä olisivat tällä hetkellä menossa rankingin perusteella olympialaisiin. Asemia on kuitenkin aina hyvä parantaa.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja muistuttaa, että rankingjärjestelmä ei ole kuitenkaan edes näin yksinkertainen, sillä joissakin lajeissa voidaan silti tarvita tulosrajan rikkomista. Näin on hänen mukaansa esimerkiksi kolmiloikassa, jossa rankingin ykköspaikkaa pitää tällä hetkellä Mäkelä.

– Kenttälajeissa olympialaisiin pääsee 32 urheilijaa ja 27 urheilijaa on kolmiloikassa tällä hetkellä tehnyt rajan. Jos 32 urheilijaa ylittää rajan, ei rankingpisteillä ole merkitystä. Kolmiloikkaajien kannattaa siis tähdätä rajan rikkomiseen, Raja toteaa.

Mäkelän halli-SE on 14,38 ja ulkorajojen ennätys 14,31, joten rajan rikkominen on hänelle varsin mahdollista.

Tässä jutussa kerromme tarkemmin olympiarankingjärjestelmän toiminnasta. Juttu on tehty ennen kuin Elmo Lakka alitti Tokion olympialaisiin vaadittavan tulosrajan hurjalla SE-juoksullaan Jyväskylän GP-kisassa.

Yhdysvaltain Mike Rodgers juoksi 100 metriä Paavo Nurmen kisoissa toissa kesänä aikaan 10,00. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

2. Näiden ulkomaisten tähtien tuiketta voi ihastella Turussa

Vaikka yli 96 metriä keihästä tällä kaudella kiskaissut Saksan Johannes Vetter joutui vetäytymään, ei tähtisadetta Paavo Nurmen stadionin kisailloista puutu.

Avauspäivänä nähdään hurjatasoinen kansainvälisiä tähtiä vilisevä kilpailu, kun kiekkoringissä mukana on peräti neljä heittäjää maailmantilaston tämän kauden viiden kärjestä. Yksi heistä on Paavo Nurmen kisojen katsojille jo tuttu kasvo, Turun murrettakin taitava maailmanmestari, Ruotsin Daniel Ståhl.

– Kyllä Ståhlin 70 metrin heittoa odotellaan. Viime vuoden 70-metrinen liputettiin yliastuttuna, mutta eiköhän hän tänä vuonna pistä kenttäennätyksen alkamaan seiskalla, Raja ennakoi.

Huipputulosta Raja odottaa myös tiistain moukarikisasta, hiljattain maailman kärkituloksen 82,98 heittäneeltä Puolan Pavel Fadjekilta. Fadjek kirittää olympiarajan rikkomiseen viime kaudella erinomaisiin heittoihin yltynyttä Aaron Kangasta.

Naisten pika-aidoissa Annimari Korte ja Reetta Hurske saavat kovan vastuksen, kun maailmantilaston kuutonen, Brittany Anderson asettuu lähtöviivalle. Jamaikalaisen tämän kauden kovin noteeraus on 12,58.

Korkeuspaikalla EM-hallipronssimitalisti ja SE-nainen Ella Junnila pääsee kilpailemaan muun muassa 202 ennätyksekseen ylittänyttä ukrainalaista MM-hopeamitalisti Julia Levtshenkoa vastaan.

Miesten 100 metrillä mukana on yhdysvaltain Mike Rodgers, jonka ennätys on 9,85. Tällä kaudella matka on taittunut aikaan 10,12.

EM-hallien pronssimitalisti Kristian Pulli avasi kautensa Gatesheadin Timanttiliigassa tuloksella 785. Kuva: OLI SCARFF / Getty Images

3. Näistä kisoista ei jännitystä puutu

Paavo Nurmen kisoissa on nähty perinteisesti huipputuloksia, mutta ennen kaikkea kovatasoisia ja jännittäviä kilpailuita. Tänä vuonna senttipeliä ja loppukiritaistoja on hyvin suurella varmuudella taas luvassa.

– Nämä ovat A-luokan kansainväliset kilpailut, kaikista lajeista voi odottaa todella kovia kamppailuita, asiantuntija Raja toteaa.

Nostetaan silti muutamia erityisen kiinnostavia kamppailuita.

Olympiarankingpisteitä janoava Sara Kuivisto pääsee ensimmäisenä kilpailupäivänä maanantaina 800 metrillä vauhdikkaaseen seuraan. Kisaan osallistuu muun muassa Ruotsin Lovisa Lindh, joka on juossut matkan tällä kaudella jo alle kahden minuutin.

Kuten jo todettu, Krista Tervo ja Silja Kosonen hakevat maanantaina kovien tulosten lisäksi hyviä sijoituksia parantaakseen asemiaan olympiarankingissä. Moukarinaisilta on mahdollista odottaa myös olympiarajaa 72,50. Siinä suomalaisheittäjiä vauhdittamassa nähdään kovia kansainvälisiä nimiä, kuten tällä kaudella 73,87 heittänyt maailmanennätysnainen, Puolan Anita Wlodarczyk.

Toisena kisapäivänä tiistaina juoksuradalla katseet kohdistuvat viime viikolla suomalaisen yleisurheilukansan SE-juoksullaan ällikällä lyöneeseen Elmo Lakkaan, joka lähtee nyt 110 metrin aitajuoksuun ennakkosuosikkina. Lakka saa rinnalleen kirittäjiksi tällä kaudella 13,43 kellottaneen Puolan Damian Czykierin ja viime kaudella 13,28 juosseen 22-vuotiaan sveitsiläisen Jason Josephin.

Miesten pituuskilpailusta on lupa odottaa tiukkaa taistoa, kun suomenennätysmies ja EM-hallien pronssimitalisti Kristian Pulli kohtaa EM-hallien ruotsalaisen hopeamitalistin Thobias Montlerin tiistaina.

Hyppypaikalla nähdään myös tiistaina jännittävä kilpailu, kun Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen hamuavat olympiarajaa. Mukana kilpailussa on myös Jamaikan Kimberly Williams, joka on hypännyt tällä kaudella ennätyksekseen 14,69.

Tiistaina myös Topi Raitanen pääsee leipälajissaan 3000 metrin esteissä kovaan kyytiin, kun viivalla nähdään kokeneita kenialaisjuoksijoita sekä pohjoismaiden kärkinimiä.

Eikä sovi toki unohtaa miesten keihästä, jossa kovien suomalaisten, kuten Lassi Etelätalon, Oliver Helanderin, lisäksi nähdään muun muassa maailmanmestari, Grenadan Anderson Peters sekä olympavoittaja Keshron Walcott Trinidad ja Tobacosta.

Yle näyttää Paavo Nurmen kisat kanavillaan. Lähetykset alkavat TV2:ssa maanantaina kello 20.00 ja tiistaina kello 19.00. Yle Puheen lähetykset alkavat maanantaina 19.55 ja tiistaina 19.00.

Lue myös: