Hyppää sisältöön

Kommentti: Huuhkajien fanit ovat tervetulleita Tanskaan, venäläiset eivät – koronatestiin pääsee aina ja tuloksen saa puolessa tunnissa

Vaikka Tanskassa todetaan päivittäin tuhatkunta koronatartuntaa, Huuhkajien fanit ja EM-kisaturistit ovat tervetulleita, kirjoittaa Tanskassa asuva toimittaja Karoliina Kantola.

Tanskalaisfanit pääsevät sankoin joukoin stadionille. Kuva vuoden 2018 MM-kisoista. Kuva: Getty Images

Jalkapallon EM-kisat Ylen kanavilla. Kaikki kisoista löydät Ylen kisasivustolta.

Jos Tanskan jääkiekkomaajoukkueen taival MM-kisoissa jäi huomamatta kööpenhaminalaiselta kaduntallaajalta, jalkapallon EM-kisoja hän tuskin ohittaa.

Parken-stadion, joka vielä talvella toimi suurena koronatestauspisteenä, on viimein avattu jalkapallolle. Parkenilla Tanska saa vastaansa Suomen, kun Huuhkajien EM-taival alkaa 12. kesäkuuta.

Vaikka Tanskassa todetaan edelleen tuhatkunta uutta koronatartuntaa päivittäin, viranomaiset jatkavat yhteiskunnan avaamista koronapassin ja turvavälien avulla. Suurtapahtumien yleisörajoituksia höllennetään sopivasti EM-kisaviikolla niin, että stadionille otetaan noin 16 000 katsojaa. Yleisö päästetään peleihin jaksotetusti sisään suurten ihmismassojen välttämiseksi.

Jalkapallohuuma näkyy jo Parkenin stadionin ulkopuolella. Kuva: Getty Images

Suomalaisturistit ovat tervetulleita Tanskaan, kunhan heillä on osoittaa rajalla rokotepassi, korkeintaan 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos tai todistus hiljattain sairastetusta covid-19-taudista.

Kaikkiaan Suomesta odotetaan saapuvan noin 2 500 Huuhkajat-fania.

Sen sijaan venäläisten on katsottava kotisohvalta, kun Venäjä kohtaa Tanskan Parkenilla parin viikon päästä. Venäjän koronatilanteen vuoksi maasta ei pääse Tanskaan ilman välttämätöntä syytä – lippu jalkapallopeliin ei ole sellainen. Venäjän jalkapallofanit ovat osoittaneet pettymyksensä tanskalaisviranomaiselle, mutta tuloksetta.

Ne onnekkaat, jotka ovat saaneet lipun peliin, pääsevät stadionille niin ikään rokote- tai testitodistuksella. Muut voivat seurata pelejä esimerkiksi sporttibaareisssa, joissa pätevät samat koronasäännöt. Kisoja näytetään eri ulkoskriineiltä, satoi tai paistoi (todennäköisestihän sataa, paistaa ja tuulee).

Koronatestin saa päivitettyä Tanskassa helposti. Pitkin kaupunkia pystytetyissä teltoissa otetaan testejä kuin liukuhihnalta. Myös stadionin vieressä on teltta, jossa testin voi käydä ottamassa ilman ajanvarausta. Testitulos tulee puhelimeen noin puolessa tunnissa.

Teltassa otettavaan koronatestiin pääsee ilman ajanvarausta. Kuva: Karoliina Kantola

Kisajärjestäjät muistuttavat myös maskipakosta, hygieniasta ja turvaväleistä. Jos käsidesi tai maski unohtuu hotellille, niitä on saatavilla lähes kaikkialla. Halailutkin pitää jättää väliin, vaikka jalkapallon äärellä ystävyyssuhteita luotaisiinkin.

Poikkeuksellisista ajoista ja rajoituksista huolimatta Kööpenhamina haluaa tarjota parastaan turisteille – katsoivat he pelejä sitten Parkenilla, pubissa tai ulkoskriiniltä. Tanska on kaivannut turisteja, ja tanskalaisilla on ollut ikävä jalkapalloa. Huuhkajat ja fanit, velkommen!

Lue myös:

Huuhkajien EM-kohtalonpelit käydään yhdellä maailman kalleimmista urheiluareenoista – kuusi faktaa Pietarin jättistadionista

Tässä ovat historialliset EM-Huuhkajat! Lue arviot kaikista 26 Suomen pelaajasta ja tiedät, miksi Teemu Pukin nilkan pitää olla kunnossa

Katso Huuhkajien vastustajien kokoonpanot EM-kisoissa – lopulliset kisaryhmät julki