Hyppää sisältöön

Lotta Haralan tapaus muutti Urheiluliiton toimintatapoja – puheenjohtaja Itanin mukaan viestinnässä epäonnistuttiin

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani uskoo, että Lotta Haralan tapauksesta on otettu opiksi. Itanin mukaan liitossa varaudutaan jatkossa paremmin tämän kaltaisiin yllätyksiin.

Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani uskoo, että Lotta Harala pystyy keskittymään tänä kesänä kilpailemiseen ja tuloksen tekemiseen. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on tyytyväinen, että pika-aituri Lotta Haralan toimintakieltosaga on saatu päätökseen.

Harala antoi viime vuoden elokuussa positiivisen dopingnäytteen ja rikkoi toimintakieltoaan, mutta ei saanut rikkomuksesta enää uutta rangaistusta. Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) ohjeistus urheilijalle oli puutteellinen eikä Haralan saama täsmennys ollut antidopingasioiden kurinpitolautakunnan mukaan riittävä.

Itanin mukaan Urheiluliitto ei ole ollut Harala-tapauksen jälkinäytöksessä osallisena, vaan sivustakatsojana. Urheiluliitto on antanut kurinpitolautakunnalle läpinäkyvästi kaiken tiedon, mitä siltä on pyydetty.

– Nyt kun tämä prosessi on maalissa, niin toivomme kovasti, että riittäisi jo. Tämä on ollut varmasti urheilijalle tosi raskas kevät ja tosi vaikea prosessi eri näkökulmista. Varmasti itse kukin on siinä matkan varrella oppinut jotain, Itani sanoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Sisäinen viestintä epäonnistui

Itani muistuttaa, urheilija on itse vastuussa siitä, noudattaako toimintakieltoaan ja vastaavasti Suek määrittää sen, miten pitää toimia. Tästä huolimatta Itani myöntää, ettei Urheiluliittokaan onnistunut tapauksen käsittelyssä viestinnässä, ja siitä hän on pahoillaan.

– Meidän sisäinen viestintämme ei toiminut riittävän hyvin, eikä valmennusorganisaatiomme tiennyt tästä viime syksynä. Valmennuksen johdon olisi pitänyt tietää vapaaehtoisesta toimintakiellosta, Itani sanoi.

Lotta Haralan toimintakiellosta tiesi Urheiluliitossa ainoastaan toimitusjohtaja Harri Aalto. Itanin mukaan lajiliitoissa tällaisista tapauksista ilmoitetaan ainoastaan toimitusjohtajille. Toimitusjohtaja saa urheilijan oikeusturvaa kunnioittaen kertoi asiasta ainoastaan välttämättömille asianomaisille lajiliiton sisällä.

Sami Itani uskoo, että urheilija, Suek ja Urheiluliitto ovat oppineet Lotta Haralan tapauksesta ja toivoo, ettei tällaisten asioiden äärellä jouduta tulevaisuudessa toimimaan. Kuva: Pekka Sipola/AOP

Tähän asti Haralan tapausta on Urheiluliitosta kommentoinut Aalto, mutta nyt kun Itani on enemmän tietoinen asioista, hän pitää hyvänä, että puheenjohtaja kommentoi tilannetta.

Haralan tapauksesta Urheiluliitossa on nyt otettu oppia ja Itani uskoo, että vastaavaa tapahdu enää uudestaan. Jatkossa jo siinä vaiheessa, kun tulee epäilys, asiasta ilmoitetaan välttämättömille asianomaisille lajiliiton sisällä.

– Jatkossa puheenjohtaja ja ennen kaikkea valmennusjohto tulee tietämään epäilyistä. Jo ennen kuin tiedämme, tuleeko mahdollista rangaistusta.

Itanin mukaan koko tapausta ja liiton toimintaa on käsitelty sisäisesti. Harri Aallolla on sekä puheenjohtajan ja hallituksen sataprosenttinen luottamus.

Yllätyksiin täytyy varautua

Urheiluliitto ei aio Harala-tapauksessa ryhtyä enää mihinkään toimenpiteisiin ja asia on liiton puolesta loppuunkäsitelty. Jos kurinpitolautakunnan päätös olisi ollut toinen, olisi Urheiluliitossakin asiaa käsitelty.

Itanilla on sataprosenttinen luottamus siihen, että yleisurheilumaajoukkue on puhdas, mutta tästä huolimatta hänen mielestään heidän täytyy olla liitossa valmistautuneita yllätyksiin.

– En itse osannut odottaa tätä, vaikka kysehän on pienestä ja tahattomasta rikkeestä. Siitä huolimatta dopingasiat ovat aina vakavia. Olen ehkä jatkossa valmiimpi tällaisiin, jos niitä tulee. Uskon, että ei tule, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Sen olen ainakin oppinut, Itani sanoi.

– Luotan meidän urheilijoihimme täysin, mutta siitä huolimatta me olemme kaikki ihmisiä. Meille kaikille tulee välillä syystä tai toisesta vahinkoja.

Lue myös:

.
.