1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon MM 2021

Leijonien muuriksi kasvanut velikulta kypsyi hiljalleen "bussisarjoissa" – Jussi Olkinuoran äiti kertoo, millainen kultakimpale Jukka Jalosella on käsissään

Jussi Olkinuora on kerännyt suomalaisten suosion varmalla torjuntatyöskentelyllään ja rennoilla haastatteluillaan. Määrätietoinen ammattilainen on kasvanut huipulle Pohjois-Amerikan alasarjojen kautta, nauttien altavastaaja-asemastaan.

Jussi Olkinuora on ottanut ykkösmaalivahdin paikan Leijonissa tämän vuoden MM-turnauksessa. Kuva: All Over Press

Suomella on ollut tämänkin vuoden MM-kisoissa erinomainen maalivahtikaksikko, josta Jukka Jalosen valmennusryhmällä on ollut varmasti alkujaan haasteita valita ykkösvahtia.

Nyt se tuntuu löytyneen. Suomen erinomaisesti yhdessä pelaavan puolustuspaketin takana seisoo 190-senttinen maailmaa nähnyt velikulta, jonka tv-haastattelut ovat sulattaneet kansan sydämiä.

Jussi Olkinuora, 30, on määrätietoinen, tinkimätön ja tietää, mitä haluaa. Hän tiesi viisivuotiaana ilmoittaessaan vanhemmilleen, ettei pidä Juho-ristimänimestään. Tuosta saakka häntä on kutsuttu nimellä Jussi.

Olkinuora oli mukana Leijonien kultajoukkueessa 2019. Tuolloin Lahden Pelicansia edustanut maalivahti sai vastuuta huomattavasti niukemmin, ainoastaan Iso-Britanniaa vastaan. Tuo ottelu sujui Olkinuoralta vaivatta, päättyen nollapeliin ja 5–0–voittoon. Muuten kisat sujuivat kolmosmaalivahdin tontilla.

Nyt hän seisoo Riian kisoissa isommassa tilanteessa paljon vartijana. Harri Säteri putosi kakkosmaalivahdiksi, Olkinuoran kivutessa aloittavaksi torjujaksi.

Vuodet "bussiliigoissa" opettivat

– Jussi on äärettömän hyväluonteinen ja mukava kaveri. Hänellä on oikeanlainen asenne jääkiekkoon, maalivahtivalmentaja Petri Helminen luonnehti Yle Urheilulle vuonna 2017.

Helminen valmensi Olkinuoraa vuodet 2008–10 HIFK:n A-junioreissa. Nuori ja määrätietoinen maalivahti jäi Helmisen mieleen – Olkinuora otti kahdessa kaudessa valtavia kehitysharppauksia.

Suomen maalivahtikaksikko Jussi Olkinuora (vas.) ja Harri Säteri. Kuva: GINTS IVUSKANS/AFP via Getty Images)

– Meillä oli hyvä valmennussuhde, siihen se kaikki perustui. Hän oli hyvä omaksumaan kaikkia asioita, joita hänelle opetettiin. Hänellä oli sellainen määrätynlainen halu olla paras, mikä on maalivahdeille kaikkein tärkein asia. Sä olet se ykkösvahti tai sä et ole maalivahti ollenkaan, Helminen kertoi.

Olkinuora on käynyt läpi paljon ja erityisesti eri kirjainyhdistelmin kuvailtavia liigoja on kertynyt vyölle. Ensimmäisen kokemuksensa Pohjois-Amerikassa hän sai lukioikäisenä, kun hän pelasi vaihto-oppilasvuotenaan Salt Lake Cityssä high school -kiekkoa. Tuo kokemus toimi kannustimena sille, että Olkinuora palasi Pohjois-Amerikkaan parin HIFK:n A-nuorissa vietetyn vuoden jälkeen.

Olkinuora siirtyi ensiksi pelaamaan USHL-sarjaan Sioux Fallsiin. Seuraavaksi oli vuorossa Denverin yliopisto ja NCAA-sarja. Vasta yliopistovuosien ja Winnipeg Jetsin kanssa tehdyn NHL-sopimuksen jälkeen alkoi hurja ralli. Olkinuora vietti kolme kautta "bussisarjojen" AHL:n ja ECHL:n välillä, pelaten neljässä eri joukkueessa ajanjaksollaan.

– Ne vuodet toivat hänelle paljon kypsyyttä. Jussin tilannearviointi on kehittynyt paljon. Varmasti Amerikan vuosista on jäänyt taskuihin paljon tietoa. Hän ei höntyile ihan niin paljon kuin nuorempana. Hän on rauhoittunut ja tekee hyviä ratkaisuja, Petri Helminen arvioi.

Olkinuora loistaa paitsi peliotteillaan, myös huumorintajullaan. Kuva: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images/All Over Press

"Hän nauttii altavastaaja-asemasta"

Hymyilevän ja vitsikkään Olkinuoran takana on joukkueen tuen lisäksi vankka kotijoukkojen luottamus. Jussin äiti, Hilkka Olkinuora, näkee myös yhtymäkohtia kultakevääseen 2019.

– Olen saanut kuulla ja nyt myös nähdä samoja signaaleita kun silloin. Silloin Jussi kertoi jo kisoihin valmistelevalta leiriltä, että heillä on yhdessä oikeasti kivaa ja hauskaa. He kaikki jakoivat sitä pelaamisen iloa ja tänä keväänä terveiset olivat tismalleen samat, hän kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Määrätietoisuus vei nuoren maalivahdin amerikkalaisyliopistoon ja tuonut hänet myös Suomen maajoukkueeseen. Kun puhutaan Jussin pitkästä tiestä maalivahtimaailman huipulle, Hilkan on helppo allekirjoittaa poikansa ominaisuus. Olkinuorien perheen lapsille sanottiin nuorempana, että mikäli haluaa jotain harrastaa, pitää mennä itse. Jussin kohdalla piti tehdä poikkeus..

Kilpaileminen ja voitontahto ovat kuuluneet Hilkka-äidin mukaan Olkinuoran ominaisuuksiin lapsesta asti. Kuva: Hilkka Olkinuora

– Aina taaperosta saakka kun hän näki pallon, hän lähti sen perään. Hänellä on pelaaminen, kilpaileminen ja myös voitontahto ikään kuin dna:ssa, äiti-Olkinuora kertoo.

– Hän nauttii altavastaaja-asemasta. Jussi ei ole koskaan halunnut koskaan muuta julkisuutta tai kiitosta, kun ainoastaan pelaamisen kautta. Kun ihmiset sanovat välillä, että Jussi on tullut puskista johonkin, niin ne ovat nimenomaan sellaisia puskia missä hän on itse halunnutkin olla, hän naurahtaa.

Vaikeimman kautta kasvua

Entäpä se huumorintaju, mikä on paistanut kaukalonlaitahaastatteluissa?

– Jussi on aina ollut hauska ja huumorintajuinen, mutta hän on oppinut jakamaan sitä myöhemmin eri tavalla. Tästä voi kiittää ensin hänen vuosiaan Pohjois-Amerikassa. Toiseksi pitää kiittää hänen vaimoaan Emilyä, heidän huumorintajunsa sopivat erinomaisesti yhteen. Kolmanneksi sitä, että hän on tehnyt itse töitä oman persoonansa kanssa, Hilkka Olkinuora ynnää.

Leijonilla on käsissään myös joukkuepelaaja. Äiti korostaa erityisesti poikansa tapaa olla järkkymättömän lojaali jokaiselle ihmiselle elämässään. Erityisesti joukkuekavereilleen ja valmentajilleen.

Olkinuora vauhdissa ulkojäillä. Kuva: Hilkka Olkinuora

Jussi Olkinuora on myös ollut pitkään valmis kantamaan vastuuta myös itsestään joukkueensa lisäksi. Pitkä matka ympäri kiekkoilevaa maailmaa on kasvattanut.

– Hän olisi voinut tulla Pohjois-Amerikasta pois koska tahansa. Hän on kasvanut omaksi itsekseen myös vaikeimman kautta, kun ulkomailla huippu-urheillessa ihminen on välillä niin yksin. Äidin roolissa on joutunut välillä seuraamaan ja toivomaan, että kotoa saadut asiat kantavat, ettei ihmisestä tule kyyninen tai kova, Hilkka-äiti sanoo.

Hän mainitsee osuvasti, että Jussin pelipaikka vaatii paljon yksilöltä oman henkisen että fyysisen valmiuden huolehtimisen suhteen. Tähän auttavat ominaisuudet ja luonteenpiirteet, joita hänen pojallaan on.

– Hän on yhdistelmä nöyryyttä ja itseluottamusta. Hän on inhimillinen ja kauttaaltaan rehellinen, mitä arvostan hänessä todella paljon. Hän sanoo asiat itselleen aina suoraan ja puhuu muillekin.

Lue myös:

Kommentti: Hylätkää maali, lyökää mailalla naamaan, tehkää mitä tahansa! Leijonia ei pysäytä edes MM-kisojen outo ilmiö

Leijonat kaatoi Tshekin trillerissä ja eteni mitalipeleihin! Lauantain välierässä vastaan Saksa

Kommentti: Euroopan tyylikkäin jääkiekkovalmentaja tulee Suomesta – ja hän vastasi MM-kisojen sensaatiosta