1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Mitalirohmu Tähti päätti EM-kisansa viidenteen sijaan – Berg hyppäsi uuden SE:n

Leo-Pekka Tähti urakoi kolmella matkalla parayleisurheilun EM-kisoissa Puolassa. Tähti saavutti kisoissa kaksi Euroopan mestaruutta ja yhden viidennen sijan.

Leo-Pekka Tähti kuvassa.

Leo-Pekka Tähti olisi tarvinnut T54-luokan 800 metrillä venymistä, jotta hän olisi voinut jatkaa mitaliputkeaan. Jo 100 ja 400 metrin EM-kullat kisoissa napannut Tähti starttasi sivulajissaan kuitenkin rohkeasti, sillä hän otti heti startista piikkipaikan haltuunsa.

Tähti piti kärkipaikan toisen kierroksen takasuoralle saakka, mutta sen jälkeen alkoi ennakkosuosikkien rynnistys. Sveitsin Marcel Hug, Ranskan Julien Casoli ja Ison-Britannian Nathan Maguire kelasivat mitaleille ja myös Venäjän Aleksei Bitshenok pystyi ohittamaan Tähden loppusuoralla. Suomalaiskelaajalle jäi päätösmatkasta viides sija ajalla 1.38,17.

Keihäänheittäjä Tuomas Manni ja pikajuoksija Iida Lounela sijoittuivat jo aamupäivällä neljänneksi ja pituushyppääjä Vilma Berg viidenneksi.

Manni heitti F34-luokassa tuloksen 22,89 ja vaikka hän olisi kaivannut heittoihinsa enemmän mittaa, oli hän tyytyväinen. Mannin mukaan heitoissa näkyivät vielä heittotekniikkaan tehdyt muutokset.

– Teen heiton lähdön nyt hieman eri tavalla kuin ennen. Se kestää aikansa, että saan kehon toimimaan kisoissa oikein, aiemmin kuulantyönnössä kahdeksanneksi sijoittunut Manni sanoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Lounela juoksi T12-luokan 100 metrillä ajan 14,49. Se oli hyvää jatkoa hänen 400 metrin EM-pronssilleen, vaikka myönsikin pidemmän matkan painaneen jaloissa.

– Kokonaisuutena kisat menivät yli odotusten. Tulin kisoihin juoksemaan luokassa 13 kaksi juoksua ja päädyinkin juoksemaan luokassa 12 yhteensä neljä juoksua, kun olin finaalissa molemmilla matkoilla. 400 metriä oli minulta iso onnistuminen, Lounela kertaili.

Vilma Berg teki F38-luokan pituudessa uuden Suomen ennätyksen 430. Tulos syntyi heti ensimmäisellä kierroksella ja toiseksi paras hyppy 409 syntyi viimeisellä kierroksella.

– Ensimmäinen hyppy oli paras ja siihen pitää olla tyytyväinen, vaikka siinä on varaa parantaa. Viimeiseen hyppyyn läksin sillä ajatuksella, että siitä tulee hyvä, mutta sellainen perushyppy se oli, Berg tuumi.

Myös Eetu Kuisma on urakoinut ensimmäisissä EM-kisoissaan. Perjantaina hän starttasi jo kolmanteen lajiinsa ja oli T37-luokan 200 metrillä. Hän oli seitsemäs ajalla 26,49. Kuismalla on ohjelmassaan vielä lauantaina T37-luokan pituushypyn finaali.

Lue myös:

Leo-Pekka Tähdelle ei löydy pysäyttäjää – jälleen Euroopan mestariksi!

Suomelle jälleen kaksi mitalia: Toni Piispanen kelasi EM-hopeaa, Iida Lounelalle EM-pronssia SE-ajalla

Historiallinen veto suomalaisilta! Leo-Pekka Tähti kelasi viidennen peräkkäisen 100 metrin EM-kultansa – Esa-Pekka Mattila pronssille

Marjaana Heikkinen kiskaisi jälleen Euroopan mestariksi – "En ole koskaan jännittänyt niin paljon kuin nyt"