1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Maailmanennätys! Sifan Hassan paineli kymppitonnin hurjaa vauhtia

Sifan Hassan, 28, juoksi 10 000 metriä aikaan 29.06,82 ja paransi maailmanennätystä yli kymmenellä sekunnilla.

Sifan Hassan Kuva: Getty Images

Sifan Hassan on juossut 10 000 metrin maailmanennätyksen. Etiopialaissyntyinen mutta vuodesta 2013 lähtien Hollantia edustanut yleisurheilutähti porhalsi kymppitonnin uskomattomaan aikaan 29.06,82 kotimaassaan Hengelossa.

28-vuotias Hassan paransi Almaz Ayanan Rion olympialaisissa juoksemaa ennätystä 29.17,45 yli kymmenellä sekunnilla.

– Vau! Maailmanennätyksen murskaaminen täällä Hengelossa on ollut jotain, josta olen aiemmin vain uneksinut. Tämä on täydellinen vahvistus sille rajulle ja onnistuneelle työlle, jota olemme tehneet Tokion olympialaisia ajatellen, Hassan kommentoi uutistoimtisto AFP:lle.

ME-aika oli Hassanin uran neljäs. Tonnivitosen ja kymppitonnin hallitseva maailmanmestari oli aiemmin rikkonut maailmanennätykset mailin matkalla, yhden tunnin juoksussa sekä 5 kilometrin katuradalla. Viime elokuussa Hassan murskasi Paula Radcliffen nimissä olleen Euroopan ennätyksen naisten 10000 metrillä.

Hassania on aiemmin valmentanut amerikkalainen Alberto Salazar, joka sai vuonna 2019 neljän vuoden mittaisen toimintakiellon dopingrikkeistä.

Viimeisen yhdentoista kuukauden aikana niin miesten kuin naisten 5000 ja 10000 metrin maailmanennätykset ovat menneet uusiksi.

Lue myös:

Bromell pinkoi satasen huippuvauhtia, Fraser-Pryce latasi kaikkien aikojen toiseksi parhaan ajan

Kommentti: Elmo Lakan SE oli vasta alkusoittoa – 1 500 metrin ikivanha Suomen ennätys rikkoutuu vihdoin kesällä

Elmo Lakan ennätysjuoksu sai asiantuntijalle samanlaisia väristyksiä kuin Usain Boltin suoritukset – "Emme nähneet häneltä parasta tulosta"

Elmo Lakan ennätysjuoksu sai Arto Bryggaren herkistymään: "Tuli kyynel silmään Elmon puolesta"

Elmo Lakka tykitti hurjan Suomen ennätyksen! Lähes 40 vuotta kestänyt ennätys rikki