1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon MM 2021

Olkinuora tähdistöön, Jalosen vaikuttava finaalivoittojen valmennussarja katkesi: "Yhtään ottelua emme hävinneet varsinaisella peliajalla"

Jukka Jalonen oli luonnollisesti ylpeä suojattiensa MM-esityksistä Riiassa. Tunnettu kultavalmentaja otti hänelle harvinaisen finaalitappion ryhdikkäästi. Hopeamitali ei lämmittänyt yhtään kokenutta sentteri Petri Kontiolaa, jolle loppuottelutappio oli MM-kisauralla jo kolmas.

Suomen Atte Ohtamaa lohdutti maalivahti Jussi Olkinuoraa finaalitappion jälkeen. Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finaalitappio oli ennen Riian MM-finaalia tuntematon käsite Jukka Jaloselle. Seitsemättä kautta Leijonia valmentava Jalonen on ollut ammattilaisvalmentajana nyt viidesti finaalissa, ja kärsi vasta sunnuntaina ensimmäisen kerran loppuottelutappion katkeraa kalkkia.

Jalosen uroteot on nähty SM-liigassa HPK:n ruorissa vuonna 2006, Leijonien peräsimessä 2011 ja 2019 sekä Nuorten Leijonien vetovastuussa vuonna 2016. Kanadan kokematon MM-ryhmä katkaisi Latvian turnauksessa täpärästi Jalosen vaikuttavan kultaputken.

Jalonen oli ylpeä yhtenäisestä hopeajoukkueesta.

– Yhtään ottelua emme hävinneet varsinaisella peliajalla tässä turnauksessa. Tänään pelasimme paremmin kuin eilen välierissä Saksaa vastaan. Tolppa sisään, tolppa ulos on kuitenkin pelin henki. Joukkue toimi niin hyvin kuin vain voi.

Jukka Jalonen kävi välillä tiukkaa neuvottelua tuomareiden kanssa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

– Olimme finaalissa parempi joukkue viisi viisi -pelissä, mutta erikoistilanteissa Kanada oli pikkuisen parempi, Jalonen arvioi.

Olkinuora itseoikeutetusti tähdistöön

Suomen maalivahti Jussi Olkinuora valittiin ainoana suomalaisena jääkiekon miesten MM-kisojen tähdistökentälliseen.

– Kymmenen vuoden päästä voi hymyillä tästä mitalista. Ei ole kiva hävitä. Pienestä oli nyt kiinni. Yhden päästimme enemmän kuin Kanada.

– Meillä oli turnauksen paras puolustuskalusto minusta, siksi harmittaa, että tämä jäi vähän tyngäksi. Tämä on kuitenkin jääkiekkoa, tuumi Suomen luottomaalivahti C Moren lähetyksessä.

Turnauksen tähdistökentälliseen valittiin Olkinuoran ohella saksalaispuolustajat Moritz Seider, Korbinian Holzer sekä hyökkääjistä Kanadan Andrew Mangiapane, Yhdysvaltojen Conor Garland ja Britannian Liam Kirk.

Kontiola ei hymyillyt

Uran kolmas MM-finaalitappio otti koville 36-vuotiaalle Petri Kontiolalle, jonka haave maailmanmestaruudesta mureni todennäköisesti lopullisesti Riiassa.

Saku Mäenalanen, Olli Määttä ja Petri Kontiola pettyneinä Kuva: Lehtikuva

– Ei lohduta tämä mitali (hopea) yhtään. Hyvä turnaus meiltä ja sauma oli (mestaruuteen). Mahtava joukkue, ja olen kiitollinen, että pääsin vielä mukaan, nieleskeli Kontiola C Morelle.

Leijonissa pelasi MM-kaukalossa 14 ensikertalaista ja mukana oli kahdeksan kahden vuoden takaista maaiilmanmestaria; Jussi Olkinuora, Oliwer Kaski, Petteri Lindbohm, Miika Koivisto, Atte Ohtamaa, Marko Anttila, Niko Ojamäki ja Jere Sallinen.

Lue myös:

Leijonille karmea pettymys MM-finaalissa – Kanada nousi kahdesti tappioasemasta ja ratkaisi maailmanmestaruuden jatkoerässä

Kommentti: MM-kulta ratkaistiin irvokkaalla tavalla – tätä lätkälottoa ei kukaan halua enää nähdä

Kanada kaatoi Leijonat, mutta Manta ei säästynyt polskijoilta – Yle seurasi, kuinka MM-finaalihuuma kasvoi ja päättyi huokauksiin