Äänekkäin Huuhkaja

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on äänessä pelikentällä ja sen ulkopuolella. Sparvin isän ja entisen opettajan mielestä Sparvin vahvat kannanotot yhteiskunnallisiin asioihin johtuvat kasvuympäristöstä.

Tim Sparv oli jo koulupoikana täynnä jalkapallointoa. Sparv vietti välitunnit aina jalkapallon parissa, vaikka vihasi Oravaisten koulun huonoa hiekkakenttää.

Huuhkajien kapteeni on myöhemmin lahjoittanut entiselle koululleen kunnon tekonurmen. Koulun rehtoriin Göran Backmaniin suuren vaikutuksen on tehnyt myös entisen oppilaansa rohkeat yhteiskunnalliset puheet jalkapallouran ohessa.

Sparv, 34, on puhunut jyrkästi esimerkiksi rasismia vastaan. Backman uskoo kasvuympäristön vaikuttaneen Sparvin ajatusmaailmaan.

Vaasan kupeessa sijaitsevassa Oravaisissa on ollut vuosikymmeniä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Ruotsin ja suomen lisäksi koulun käytävillä puhuttiin muitakin kieliä. Turvapaikanhakijat olivat samassa koulussa.

Jos oppilaita on eri maista samassa luokassa, huomaat, että he ovat ihan samoja ihmisiä. Se ei ole kiinni siitä, mistä tulet, vaan siitä, mitä sinulla on sisällä.

Göran Backman, Oravaisten koulun rehtori, Tim Sparvin entinen opettaja

Oravaisten koulussa on käytössä rasismia vastustava termi "Respect", joka on tuttu myös jalkapallosta ja näkyy Sparvin hihassa.

Olen Timistä ylpeä. Timin sanoista kuulee, että hän on Oravaisista. Tim on laittanut meidät kartalle.

Göran Backman

Rasismin kitkemisen lisäksi Huuhkaja-kapteeni on puhunut naisten urheilun puolesta, kannustanut poikia lukemaan sekä esiintynyt ilmastonmuutoskampanjassa.

Uskon, että ympäristö tekee ihmisen. Olen ylpeä, että Tim uskaltaa puolustaa ihmisiä ja ajatuksia.

Timin isä, Tor Sparv

Koulun penkillä Sparvia kiinnosti jalkapallo. Sparv kertoo heränneensä yhteiskunnallisiin asioihin peliuransa aikana.

Maajoukkueen kapteenina tunnen, että minun ja joukkueen vastuu on vaikuttaa ja olla esikuvana seuraajillemme

Tim Sparv vuonna 2020

Huuhkajat polvistui Sparvin johdolla syyskuussa Black Lives Matter -hengessä ennen Wales-peliä. Tästä eivät kaikki tykänneet.

Tuli "white lives matter" -viestejä, oksettavia kommentteja... Joku kirjoitti, ettei tule enää seurueineen katsomaan meitä

Tim Sparv

Huuhkajat aloittaa EM-turnauksen Tanskaa vastaan lauantaina 12. kesäkuuta. Polvivamman takia Sparvin pelikunto on vielä arvoitus, mutta hänen äänensä kuuluu varmasti joukkueessa.

Tekijät

Joel Holma

Kimmo Porttila

Kuvat ja videot

Janne Langen, Mikko Ahmajärvi, Tomi Hänninen, Ylen arkisto, AOP, Getty Images / 2021 UEFA

Julkaistu 10.6.

Täsmennetty otsikon ja jutun muotoilua. Jutussa puhutaan nyt turvapaikanhakijoista, kun aiemmin puhuttiin pakolaisista.