Huuhkajien EM-joukkueella isänmaallinen rituaali – Finlandia-hymni raikaa joka aamu: "Seisomme siinä lipputangon vieressä"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue matkusti maanantaina Venäjälle aloittaen valmistautumisen EM-kisoihin. Keskikenttäpelaaja Joni Kauko kertoo Huuhkajien aloittaneen uuden aamurituaalin.

Huuhkajien Joni Kauko kertoo joukkueen uudesta rituaalista
Huuhkajien Joni Kauko kertoo joukkueen uudesta rituaalista

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue matkusti maanantaina "Huuhkajat Express" -junalla Venäjälle valmistautumaan jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuihin.

Huuhkajien keskikenttäpelaaja Joni Kauko kertoo, että joukkueen aamut Repinon hotellilla alkavat eräänlaisella aamunavauksella.

– Tämä tuli meillekin hieman yllätyksenä. Eilen (maanantaina) aamunavauksessa nostettiin Suomen lippu salkoon, kuunneltiin Finlandia-hymni ja pidettiin pienet puheet, Kauko kertoi Yle Urheilulle tiistaina.

Hän kertoo aamunavauksesta nyt ilmeisesti tulleen perinne, sillä tiistaiaamunakin se järjestettiin. Venäjän Repinossa koko hotelli on Huuhkajien käytössä ja lipputanko tuotiin hotellin pihalle varta vasten Huuhkajia varten.

– Vuorotellen nimetään jotkut pitämään pieni aamunavaus. Seisomme siinä lipputangon vieressä. Pieni isänmaallinen juttu.

Huuhkajien Joni Kauko pallon kanssa 24. maaliskuuta pelatussa Suomi–Bosnia ja Herzegovina -ottelussa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kaukon mukaan Huuhkajien aamunavauksen puheiden aiheet saavat käsitellä mitä vain.

– Maanantaina Ari Lahti puhui historiasta ja suomalaisuudesta. Tiistaina Rive (Markku Kanerva) muisteli erilaisia pelaajia, ja tuloksia aiemmista otteluista. Luulen, että sieltä tulee aika lailla kirjoa tässä aamujen varrella.

Kauko sanoi haastattelussa, että turnausolouhteissa tarvitaan aktiviteetteja, että aika ei käy pitkäksi. Huuhkajat ovat Repinossa pelanneet yhdessä muun muassa snookeria ja pingistä.

– Vähän jo palloittelimme. Voitin Luken (Lukas Hradecky) ekassa pingispelissä, mutta voi olla, että joudumme ottamaan uudestaan, sen verran Luke hermostui, Kauko totesi ja virnisti.

Joni Kauko edustaa Tanskan 2. korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa Esbjergiä. Kuluneella kaudella Kauko pelasi 26 ottelua, joissa hän viimeisteli 8 maalia.

Huuhkajat majoittuu Repinossa eli entisessä Kuokkalassa, josta on maanteitse matkaa Pietarin stadionille runsaat 40 kilometriä. Huuhkajien harjoituskeskus sijaitsee Terijoella eli nykyisessä Zelenogorskissa.

Huuhkajat aloittaa EM-urakkansa lauantaina 12. kesäkuuta Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan. Ensi viikolla 16. kesäkuuta joukkue kohtaa Pietarissa Venäjän. Alkulohkon päätöspelissä vastaan tulee Belgia 21. kesäkuuta Pietarissa.