1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Mieletön temppu! Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan – tällainen on homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut SE-nainen

Kolmiloikkaaja Senni Salminen teki Turussa Paavo Nurmen kisoissa uuden Suomen ennätyksen 14,51. "Tiesin, että kaiken mennessä kohdalleen varmasti nasahtaa", Salminen sanoi.

Yleisurheilu
Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan
Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan

Kolmiloikkaaja Senni Salminen, 25, hyppäsi Turun Paavo Nurmen kisoissa 14,51. Tulos on uusi naisten kolmiloikan Suomen ennätys. Edeltävä Heli Koivulan 14,39 ennätys ehti jo melkein 18 vuoden ikään.

Salminen sanoo, ettei "ihan vielä ymmärrä" huikeaa suoritustaan.

– Hyvältä tuntuu. Kyllä tästä on haaveiltu. Piti jättää viides hyppy välistä, koska piti vähän keräillä itseä, Salminen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Salmisen mieletön tulos ylittää myös Tokion olympiarajan.

– Tähän kisaan olin asettanut tavoitteeksi olympiarajan. Valmentaja Matti Mononen sanoi, että älä mieti mitään tulosta, se oli ehkä ihan hyvä. Huomasin, että vähän huonommilla hypyillä tuli päälle 14 metriä. Tiesin, että kaiken mennessä kohdalleen varmasti nasahtaa.

Salmisella oli huipputuloksen jälkeen vaikeuksia keräillä itseään.

– Olen yrittänyt etukäteen miettiä, että jos tulee Suomen ennätys, yritän pitää homman kasassa – etenkin, jos on hyppyjä jäljellä. Ei siinä kuitenkaan mahda mitään, kun minullakin tuli se tunne aika rajuna.

Salminen kuvaa tunnettaan innostuneeksi, vaikka haastatteluun mennessä hän oli jo ehtinyt hieman rauhoittua. Haastattelussa hän alkoi jo puhua 15 metrin tuloksesta.

– Jos on Euroopan ykkönen, ei tarvitse miettiä muuta kuin olympialaisia. Sinne ei todellakaan mennä nöyristelemään.

Salmisen Suomen ennätys on Euroopan tilastossa kauden kovin tulos. Kolmiloikan maailmanlistalla hän yltää kuudenneksi.

Salminen edustaa Imatran Urheilijoita.

Senni Salminen mietti jo 15 metriä

Valmentaja Matti Mononen: "Se oli hyvä perushyppy"

Huipputulos tuli heti Salmisen kauden ensimmäisessä kilpailussa. Salminen aloitti kisan vahvasti, sillä hän hyppäsi ennätyksensä 14,12 heti ensimmäisellään. SE-hyppy syntyi kolmannella kierroksella.

– Uskalsin odotella pitkää hyppyä. Treeneissä taso on parantunut puolella metrillä, mutta nyt se saatiin siirrettyä heti ensimmäiseen kisaan. Ensimmäinen kilpailu on aina tosi vaikea, joten olen todella tyytyväinen hyppyihin. Se oli hyvä perushyppy, sanoi Salmisen valmentaja Matti Mononen.

Monosen mukaan Salmisella on rahkeita vielä pidempiinkiin loikkiin. Hän uskoo hyppäämisessä olevan nyt "hyvää helppoutta".

– Tärkeintä olisi pystyä nostamaan perustaso sinne 14,30 paikkeille.

Homoseksuaalisuuden salailu ahdisti

Salminen kertoi keväällä Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) homoseksuaalisuudestaan. Hän sanoo jutussa avoimuuden olleen vaikeaa, sillä urheilumaailma on heteronormatiivinen.

– Urheilemiseen vaikuttaa paljon, että voi olla miettimättä mitään ja ahdistumatta. Olla oma itsensä. Minun on nyt aika paljon helpompaa olla, Salminen sanoi tuolloin.

Senni Salminen
Senni Salminen on kertonut avoimesti yksityiselämästään.Mikko Ahmajärvi / Yle

Salminen kertoi IS:lle, että piti pitkään suunsa supussa seksuaalisesta suuntautumisestaan. Hän ei uskaltanut kertoa asiasta edes valmentajalleen Monoselle.

Salminen tapasi nykyisen puolisonsa 21-vuotiaana, vuonna 2017. Silloin hän kertoi perheelleen olevansa lesbo. Urheilupiireissä hän jatkoi asian piilottelua.

Monoselle Salminen kertoi homoseksuaalisuudestaan alkusyksystä 2019.

– Matti ei olisi voinut ottaa sitä paremmin. Lesbouteni ei ollut hänelle mikään juttu, Salminen sanoi IS:lle.

Salminen on kertonut homoseksuaalisuudestaan myös Instagram-päivityksissään (siirryt toiseen palveluun).

"Minulla on ollut masennusta"

Homoseksuaalisuudesta kertominen oli yksi käännekohta Salmisen uralla, joka oli ollut muutaman vuoden ajan täynnä vaikeuksia. Muutos parempaan tapahtui kesällä 2019, jonka jälkeen Salminen on noussut haastamaan suomalaista naisten kolmiloikkaa pitkän yksin hallinneen Kristiina Mäkelän.

Salminen aloitti entisen seiväshyppääjä Monosen valmennuksessa vuonna 2018. Kaksikko on avoin toisilleen, mutta he ovat löytäneet oikeat avaimet menestykseen myös harjoituskentällä.

– Tärkein juttu harjoituksellisesti on ollut, että olemme panostaneet todella paljon fysiikkaan. Hän on ottanut paljon selvää fyysisestä harjoittelusta, ja Matti ymmärtää paljon kolmiloikkaa ja sitä, miten hyppyyn saadaan pituutta lisää, Salminen sanoi keväällä 2020 Yle Urheilun haastattelussa.

Senni Salminen puhui myös Yle Urheilulle avoimesti omista vaikeuksistaan nuoren urheilijan polulla. Hän kertoi kärsineensä masennuksesta.

– Minun tapauksessani henkinen puoli on tärkeää, kun yritetään mennä huipulle. Mielen on oltava mukana tässä hommassa. Minulla on ollut masennusta, jonka takia on mennyt parikin vuotta, että olen löytänyt palon urheiluun uudestaan, hän toteaa.

Keväällä 2020 Salminen tuntui löytäneen tasapainon. Hän oli alkanut panostaa huippu-urheiluun täysillä, mikä tuo nyt tulosta.

– Matti on painottanut, että kaikki on tehtävä urheilun ehdoilla ja elettävä huippu-urheilijan tavoin ravinnosta lähtien. Sata lasissa tässä mennään.

Salminen sanoi hieman yli vuosi sitten, että tarkoitus on laittaa kolmiloikkapaikalla arvokisojen finaalissa useasti hypännyt Mäkelä koville myös Suomen kisoissa.

– Olisi kivaa, jos Kristiinalla ei olisi niin tylsää yksin siellä kärjessä. Nyt on tarkoitus mennä jo iholle, hän sanoi tuolloin.

Jo viime kaudella Salminen pystyi haastamaan Mäkelän kotimaisissa kisoissa. Nyt Salminen kukisti Mäkelän heti kauden avauksessa.

Mäkelä sijoittui naisten kolmiloikassa kolmanneksi tuloksella 14,26. Jamaikan Kimberly Williams oli toinen tuloksella 14,29.

Lue myös:

Heli Koivula veikkasi SE-tuloksensa menevän rikki Paavo Nurmen kisoissa – "Tuommoinen rohkeus laittaa miettimään, mitä sieltä vielä tuleekaan"

Huippu-urheilijana Matti Mononen rankaisi itseään rajulla tavalla – nyt hän on oppinut virheistään ja valmentaa Senni Salmista positiivisuuden kautta

Suomessa dominoinut Kristiina Mäkelä saa vihdoin haastajan – entinen seiväshuippu Matti Mononen valmentaa jatkuvasti ennätystään parantanutta kolmiloikkaajaa