1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Heli Koivula veikkasi SE-tuloksensa menevän rikki Paavo Nurmen kisoissa – "Tuommoinen rohkeus laittaa miettimään, mitä sieltä vielä tuleekaan"

Suomen kolmiloikkakenttiä 2000-luvun alussa suvereenisti hallinnut Heli Koivula ehti pitää Suomen ennätystään nimissä lähes 18 vuotta.

Heli Koivula osallistui urallaan useisiin arvokisoihin. Tässä Koivula loikkii Münchenin EM-kisoissa vuonna 2002. Kuva: AOP

Entinen kolmiloikan SE-nainen Heli Koivula oli erittäin iloinen Senni Salmisen tiistaisesta suomenennätystuloksesta.

25-vuotias Salminen pamautti Paavo Nurmen kisojen toisena kilpailupäivänä jymy-yllätyksen, kun hän kirjasi kolmannella kierroksella uudeksi Suomen ennätykseksi 14,51.

– Oiken mahtavat fiilikset. Olen todella iloinen Sennin ja valmentaja Matti Monosen puolesta. He ovat tehneet kovasti töitä, Koivula toteaa Yle Urheilulle puhelimitse.

Koivula ehti pitää Suomen ennätystulosta 14,39 nimissään lähes 18 vuotta. Ennätyksen rikkoutuminen ei tullut hänelle yllätyksenä ja 2000-luvun alussa kolmiloikkakenttiä hallinnut Koivula kiiruhtikin kotiin katsomaan illan kolmiloikkakisaa.

– Vuosikaudet olen odottanut, että koska Kristiina Mäkelä hyppää ennätyksen. Kun tämän päivän kisaveikkausta tein, osasin Sennin hallikisojen perusteella odottaa, että hänellä on hyvät mahdollisuudet jopa hypätä SE, Koivula kertoo.

Mäkelä oli Paavo Nurmen loikkakilpailun kolmas kauden parhaalla tuloksellaan 14,26. Koivula näkee suurena etuna sen, että Suomessa on tällä hetkellä kaksi huippuloikkaajaa.

– Se on mahtava tilanne, että aidosti molemmat kilpailvet ykköshyppääjän tittelistä. Se vie eteenpäin, että saa yhdessä käydä matkaa.

Senni Salminen tuuletti rajusti SE-hyppynsä jälkeen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

"Ihailen Sennin taitavuutta ja fyysistä vahvuutta"

Koivula kehuu Salmisen ennätyshyppyä vuolaasti. Hän uskoo ajattelevansa kolmiloikasta hyvin samankaltaisesti kuin Mononen ja Salminen: hyppy tulee rakentaa nopeuden varaan.

– Ihailen Sennin taitavuutta ja fyysistä vahvuutta. Oli todella hienoa nähdä, miten Senni tuli lankulle ja sitä kykyä säilyttää vauhti läpi koko hypyn.

– Se rohkeus mitä tuommoisiin loikkiin heti kesän alussa vaaditaan laittaa miettimään, mitä sieltä vielä tuleekaan, Koivula toteaa.

Kolmiloikka on Koivulan mukaan erityisesti rohkeutta ja päättäväisyyttä vaativa laji. Hän näkeekin Salmisen kovat tulevaisuuden tavoitteet suurena vahvuutena.

– Mahtavaa, että hänellä on nälkä hypätä yli 15 metriä ja eteenpäin menevä mieli. Tärkeää on sitoutuminen tekemiseen ja valmentajana Matti osaa varmasti myös kantaa hyvin urheilijaa.

Lähes 18 vuotta naisten kolmiloikan valtikkaa kantanut Koivula oli ainoastaan ylpeä ja iloinen siirtäessään valtikan seuraavalle urheilijalle.

– Upeasti loikat lentää ja mahtava tekemisen meininki. Kyllä se lämmittää vanhan loikkaajan mieltä kovasti, Koivula toteaa.

Lue myös:

Mieletön temppu! Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan – tällainen on homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut SE-nainen

Senni Salminen teki kolmiloikan Suomen ennätyksen, keihäässä hurja tulos – tässä kaikki Paavo Nurmen kisoista