Hyppää sisältöön

Kommentti: Senni Salmisen Suomen ennätys -huumassa jäi vähälle huomiolle tapa, jolla tulos tuli – se asettaa SE:n aivan uuteen valoon

Senni Salmisen potentiaali liikkuu tällä hetkellä 14,70:n ja 14,80:n välimaastossa. Mielenkiintoa lisää, että 14,7-alkuisella tuloksella on voitettu mitali kaikissa vuodesta 2012 järjestetyissä olympia-, MM- ja EM-kisoissa, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Senni Salminen tuuletti Suomen ennätystään Turun illassa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Paavo Nurmen kisojen järjestäjät elivät tiistai-iltapäivänä piinaavia tunteja. Turun taivaalla leijunneet ukkospilvet eivät antaneet armoa naismoukarinheittäjille ja -korkeushyppääjille, joiden mahdollisuudet tuloksentekoon vesittyivät kirjaimellisesti.

Kun stadion pääsi lopulta kylpemään auringossa hieman ennen iltakahdeksaa, kisajärjestäjät pääsivät huokaisemaan helpotuksesta. Sään seljettyä kisojen kansainvälisesti kovimmat tulokset tulivat välittömästi.

Puolan Wojciech Nowicki voitti miesten moukarin tuloksella 80,77 ja maanmies Marcin Krukowski keihään heitettyään 89,55. Kyseisillä tuloksilla kumpikin on Tokiossa varmuudella olympiamitalisti.

Kotimaisesta yleisurheiluherkusta vastasi kolmiloikkaaja Senni Salminen, jonka tulos 14,51 rikkoi Heli Koivulan lähes 18 vuotta vanhan Suomen ennätyksen 12 sentillä. Talvella hallissa 14,22 loikkineen Salmisen ulkorataennätys oli ennen tiistaita 14,04. Parannusta tuli kertalaakista siis 47 senttiä.

Ennätysparannuksessa oli kaikuja vuoden 2002 Münchenin EM-kisoista, joihin Koivula lähti ennätyksellä 14,36. Finaalin avauskierroksella Koivula pani ennätyslukemiinsa 47 senttiä lisää, ja 14,83 kantaneet loikat riittivät lopulta EM-hopeaan. SE:ksi tulos ei kuitenkaan kelvannut liian kovan myötätuulen takia.

Parannettavaa jäi

Salminen ei saanut Turun tiistai-illassa apua myötätuulista saati lämpötilasta. 17 astetta ei ollut lämpötilana liian kylmä, muttei optimaalinenkaan.

– Eka kisa ja sateen kastelema hyppypaikka. Lämpöä ja hyvä tuuli taakse, niin 14,70–14,80 on mahdollinen, loikkapuuhissa kunnostautunut sisäpiiriläinen arvioi Yle Urheilulle Salmisen Suomen ennätys -oloja ja teki vielä oleellisen huomion hyppytekniikasta:

– Senni ja Matti (valmentaja Mononen) tietävät, että kolmiloikassa juostaan lankun yli, ei lankulle kuten nyt.

Senni Salmisen ennätyshypyssä myötätuulta oli vain hönkäys, 0,4 metriä sekunnissa. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kilpailutilanne kääntyi päälaelleen

Vuoden 2020 kehitys ja viimeistään talven vahva hallikausi antoivat viitteitä, että Salminen haastaa tänä kesänä tosissaan Suomen loikkaympyröitä koko 2010-luvun hallinneen Kristiina Mäkelän.

Mäkelä tunnetaan varmana suorittajana. Jotain kertoo, että Mäkelä on edennyt finaaliin viime olympia- ja MM-kisoissa sekä kaksissa viime EM-kisoissa. Kauden paras on vuodesta 2016 pyörinyt tasaisesti välillä 14,24–14,31.

Ratkaiseva loikka kohti 14,70:ää pommittavaa kärkeä on toistaiseksi jäänyt Mäkelältä vielä ottamatta. Nyt sellaisen teki Salminen heti ensimmäisellä kaudellaan, jolloin hänet on tituleerattu Mäkelän varteenotettavaksi haastajaksi.

Asetelma kääntyi päälaelleen heti kättelyssä. Haastajasta tuli haastettava. Salminen ei ole kuitenkaan jäämässä odottelemaan Mäkelää, mikäli sisäpiiriläisen arviota on uskominen.

Kristiina Mäkelä oli Turun loikkakisan kolmas tuloksella 14,26. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Avain kansainväliseen menestykseen olisi luonnollisesti, että Salminen pystyisi hilaamaan perustasonsa nykyisen ennätyksensä tuntumaan.

Salmisen tapauksessa mielenkiintoa lisää, että vuodesta 2012 sisäpiiriläisen mainitsema 14,7-alkuinen tulos on riittänyt mitaliin kaikissa olympia, MM- ja EM-finaaleissa.

Mitä nähdään Münchenissä 2022?

Tokion olympialaisia ajatellen suomalaisesta loikkamitalista puhuminen ei ole realismia. Venezuelan Yulimar Rojas painii omassa sarjassaan, lähellä 15,5 metriä, ja hänen takanaankin kolme naista on loikkinut tuloksia 14,92–14,98. Kärkinelikkoa yhdistää kuitenkin se, että kaikki tulevat Euroopan ulkopuolelta.

Salmisen 14,51 on Euroopan kärkitulos näin kauden alkumetreillä. Kovin moni tuskin painelee ohi 25-vuotiaasta suomalaisesta, jos vertailukohdaksi otetaan Euroopan viime vuosien tilastot. Koronan sekoittamana kesänä 2020 Salmisen ennätystä pidemmälle loikki vain yksi urheilija, vuonna 2019 heitä oli neljä ja vuonna 2018 kolme.

Mikäli Salminen pystyisi vakiinnuttamaan tasonsa 14,5:n tuntumaan, hän olisi varmuudella pistesijaurheilija Tokion olympialaisissa, mutta vuoden kuluttua Münchenin EM-kilpailuissa todennäköisesti jotain paljon enemmän.

Lue lisää:

.
.