1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

"Rykäisen sitten 'all in' seipään kanssa" – Matti Mononen teki kovan lupauksen Senni Salmiselle, joutuu nyt toistamaan aktiiviaikojensa kohutreenin

Matti Mononen alkaa valmistautua uransa hurjaan treeniin: 400 metrin juoksemiseen seipään kanssa. Monosen valmennettava Senni Salminen teki tiistaina Turussa kolmiloikan Suomen ennätyksen.

Matti Mononen joutuu lunastamaan lupauksensa
Matti Mononen joutuu lunastamaan lupauksensa

Huhtikuu 2021

– Jos Senni hyppää Suomen ennätyksen, lupaan juosta 400 metriä taas seipään kanssa. Voitte tulla kuvaamaan sen, Matti Mononen lupasi Yle Urheilulle.

Kesäkuu 2021

Senni Salminen hyppäsi kauden avauskisassaan tiistaina Turun Paavo Nurmen kisoissa kolmiloikan uuden Suomen ennätyksen 14,51 ja Heli Koivulan 18 vuoden takainen SE meni rikki.

– Ei meinannut tulla uni silmään. Nyt on samanlainen tunne kuin silloin, kun itse onnistuin urallani. Sennille tuli kova onnistuminen heti alkukauteen, Mononen päivittelee Yle Urheilulle sulateltuaan valmennettavansa hirmutulosta yön yli.

– Annoin vähän lisäpanosta Sennille ja hän käytti heti sen hyväkseen, Mononen naurahtaa.

"Tavoite on, että minuuttiin menisi"

Mononen on sanojensa mittainen mies. Entinen huippuseiväshyppääjä alkaa valmistautumaan uransa kohutreeniin: 400 metrin juoksemiseen seiväs kädessä.

– Aion tehdä sen kesän aikana. Pitää sopia tarkka päivä, milloin kuvataan, mies vakuuttaa.

400 metriä seipään kanssa oli EM-kisoissa neljänneksi sijoittuneelle Monoselle aikoinaan luonnetreeni. Mononen vakuuttaa, että juoksi harjoituksen aina alle minuutissa.

Mononen paljastaa, että oli jo ennen tiistain kisaa hiukan valmistautunut tulevaan.

– Olin tätä ennakoinut, mutta nyt nopeutui aikataulu. Vedin jo yhden treenin vähän pidempää juoksuvetoa. Nyt on alettava treenata kunnolla, että pääsen maaliin asti. Tarkoitus on mennä kovaa. Tavoite on, että minuuttiin menisi. Se tarkoittaisi, että 400 metriä pitäisi juosta ilman seivästä noin 50 sekuntiin.

Mononen ei aio koskea seipääseen ennen h-hetkeä. Monosen kesän harjoitusohjelmaan kuuluu kovia 200 metrin ja 400 metrin happovetoja.

– En aio seipään kanssa harjoitella. Rykäisen sitten "all in" seipään kanssa.

Entisen seiväshyppääjän päätä ei huimaa, vaikka hän ei ole tehnyt kohutreeniään vuosiin.

– On siitä yli kymmenen vuotta. Loppuvuosina en enää tehnyt tuota treeniä. Olisikohan viime kerta ollut joskus vuoden 2010 pintaan. Tai ehkä 2012 syksyllä.

Salmisen tiistaisen SE-hypyn arvoa korosti olosuhteet. Mononen uskoo, että Salminen hyppää pidemmälle, jos olosuhteet ovat lämpimämmät ja tarjolla on myötätuulta.

Millaiset olosuhteet 400 metriä seipään kanssa vaatii?

– Täytyy toivoa, ettei sattuisi hirmutuuli. Kaarrejuoksu seipään kanssa on myrkkyä kovassa tuulessa. Toki joskus juoksin sen kovaan tuuleenkin.

Lue myös:

Kommentti: Senni Salmisen Suomen ennätys -huumassa jäi vähälle huomiolle tapa, jolla tulos tuli – se asettaa SE:n aivan uuteen valoon

Heli Koivula veikkasi SE-tuloksensa menevän rikki Paavo Nurmen kisoissa – "Tuommoinen rohkeus laittaa miettimään, mitä sieltä vielä tuleekaan"

Mieletön temppu! Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan – tällainen on homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut SE-nainen

Huippu-urheilijana Matti Mononen rankaisi itseään rajulla tavalla – nyt hän on oppinut virheistään ja valmentaa Senni Salmista positiivisuuden kautta