1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Sebastian Ahon sanat kuvasivat täydellisesti Carolinan epäonnistumista NHL:n pudotuspeleissä – seuraava taso jäi saavuttamatta

Carolinan hyökkääjien ruuti oli kauden tärkeimmissä otteluissa kohtalokkaalla tavalla märkää. Taso ei riittänyt ottelusarjassa hallitsevaa mestaria Tampa Bay Lightningia vastaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Sebastian Ahon (oikealla) ja Carolinan kausi päättyi karvaissa tunnelmissa. Kuva: Jared C. Tilton / Getty Images

Ottelun jälkeen medialle videoyhteyden kautta puhunut Sebastian Aho oli oikeassa: päättynyt kevät ei ollut Carolina Hurricanesille askel eteenpäin. Vaikka Carolina pelasi hyvän runkosarjan ja voitti kovatasoisen divisioonan Tampan ja Floridan nenien edestä, pudotuspeleistä käteen jäi ainoastaan iso pettymys.

Askelta seuraavalle tasolle ei tullut tälläkään kertaa.

Carolina on noussut NHL-hierarkiassa ylempiin kerroksiin, mutta kovimpaan eliittiin matkaa on edelleen reilusti. Vaikka joukkue ylsi kaksi vuotta sitten itäisessä konferenssissa peräti loppuotteluvaiheeseen asti, Bostonin ja Tampan kaltaisia huippujoukkueita vastaan totuus on iskenyt kasvoille märän rätin tavoin.

Taso ei yksinkertaisesti riitä ottelusarjassa huippuja vastaan.

Kenties merkittävin ongelma on liittynyt maalintekopeliin. Carolina kohtasi Bostonin sekä 2019 että 2020 pudotuspeleissä, eikä se saanut hanojaan auki oikeastaan missään vaiheessa. Vaikeudet murtautua ytimeen olivat näissä sarjoissa läsnä kaiken aikaa ja kun joukkue sinne lopulta pääsi, se törmäsi maalivahteihin.

Carolina teki kahdessa ottelusarjassa Bostonia vastaan ottelua kohden ainoastaan 1,78 osumaa heikoilla kymmenen prosentin ylivoimatehoilla. Ainoat kahteen maaliin yltäneet hyökkääjät Bostonia vastaan olivat Teuvo Teräväinen ja Justin Williams, ja näistäkin Williams on jo ripustanut luistimet naulaan.

Päättyneessä ottelusarjassa Tampaa vastaan oli paljon samanlaista henkeä kuin aiempien vuosien Boston-sarjoissa: maalinteko ja erikoistilannepelaaminen tuottivat tuskaa, eikä joukkue pärjännyt maalivahtien kisassa.

Tampan neljästä voitto-ottelusta kolmessa Carolina teki korkeintaan yhden maalin, viimeisessä ei sitä yhtäkään. Jos Tampan kaltaista joukkuetta vastaan tekee viidessä ottelussa yksitoista osumaa, voittoon ei ole mitään mahdollisuutta. Eikä varsinkaan, jos alivoimapeli toimii 60 prosentin tehoilla.

Juuri erikoistilannepelaamisen sakkaaminen oli Carolinan menestystoiveille viimeinen niitti. Samaan aikaan, kun se itse teki ottelusarjassa ainoasataan kolme ylivoimamaalia, Tampa rummutti miesylivoimalla kiekkoa reppuun peräti 40 prosentilla.

Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho kantoivat tuttuun tyyliin isoja rooleja Carolinan joukkueessa. Kuva: Getty Images

Mitä yksilöiden onnistumisiin tulee, sävel oli Boston-sarjoista tuttu: ainoastaan yksi hyökkääjä ylsi yli yhden maalin. Tällä kertaa se oli kolmesti onnistunut Sebastian Aho. Carolinan puolustajat tekivät viisi, hyökkääjät kahdeksan osumaa. Hyökkääjien ruuti oli kauden tärkeimmissä otteluissa kohtalokkaalla tavalla märkää.

Jos kaksi Boston-sarjaa sekä päättynyt Tampa-sarja yhdistetään, joukkueen ainoat vähintään kolmeen maaliin yltäneet hyökkääjät ovat Aho ja Teräväinen, molemmat neljän osuman miehiä.

Eikä laukaisumäärien kannata antaa hämätä.

Hurrikaanilauma on jo useamman vuoden heittänyt kiekkoa kaikista mahdollisista paikoista maalille, mikä näkyi päättyneessäkin sarjassa hallintana laukaisutilastoissa. Kiekkoa toimitetaan jatkuvasti maalille kulmista ja täysin vaarattomistakin paikoista irtokiekkojen ja muiden jatkopelien toivossa. Tampaa vastaan Carolina vei laukaukset nimiinsä sarjassa 53-prosenttisesti.

Ytimeen sillä ei kuitenkaan lopulta ollut asiaa, sillä kun katseet kääntyvät luotuihin maalipaikkoihin, tarinaan löytyy kokonaan uudenlainen juoni. Tampa vei maalipaikat viidellä viittä vastaan viidessä pelissä nimiinsä selkeäsi 124–104 ja vaarallisetkin maalipaikat 58–34. Carolina ei voittanut vaarallisia maalipaikkoja yhdessäkään pelissä.

Kovinta kyyti oli aikaisessa keskiviikkoaamun katkaisupelissä: Tampa loi viidellä viittä vastaan 20 ykkössektorin maalipaikkaa Carolinan seitsemää vastaan. Toki Tampa pääsi maalipaikoille osin myös vastaiskujen kautta Carolinan jahdatessa tasoitusta, mutta yhtä kaikki Hurricanesin vaikeudet murtautua ytimeen nousivat keskiöön jo kolmansissa pudotuspeleissä peräkkäin.

Teuvo Teräväinen onnistui kahdesti maalinteossa kevään pudotuspeleissä. Kuva: Jared C. Tilton / Getty Images

Kun kaikki edellä mainittu niputetaan yhteen, Carolinan kaudesta on vaikea antaa kovin hyvää arvosanaa – tai ainakaan sitä ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua suureksi askeleeksi eteenpäin. Hurricanes on vakiinnuttanut asemansa laadukkaiden runkosarjayhdistelmien joukossa jo aiemmin, joten nyt katseet ovat puhtaasti pudotuspeleissä.

Eikä siinä maailmassa joukkue ole kyennyt suuria kehitysaskeleita viime vuosina ottamaan. Se on pelannut Bostonia ja Tampaa vastaan kolmen vuoden aikana viisitoista ottelua ja voittanut näistä kaksi. Tyly saldo ei jätä selittelyille sijaa, vaan alleviivaa karulla tavalla jäljellä olevan työn määrää.

Toki Carolina on edelleen nuori joukkue, jonka parhaat vuodet ovat todennäköisesti vasta edessä. Tulevaa ajatellen se on saanut kolmesta aiemmin mainitusta ottelusarjasta äärimmäisen arvokasta oppia. Vaikka tappio kirvelee tuoreeltaan, juuri parhaita vastaan jatkuvasti taistelemalla, on mahdollisuus oppia paljon.

Myös seurajohdolla riittää kesällä mietittävää. Onko joukkueessa riittävästi kovan luokan laatua suurien kaatamiseen ja toisaalta mikä on maalivahtiosaston tilanne tulevaisuudessa? Vastustajajoukkueiden Tuukka Rask ja Andrei Vasilevski ovat kolmen edelliskauden aikana näyttäneet, että takamatka ainakin veskariosastolla on tällä haavaa edelleen Stanley Cupia ajatellen liian suuri.

Lue myös:

Tampa Bay päätti Carolinan kauden – Donskoi osui, Colorado hukkasi 2–0-johdon

Kommentti: Montrealin kausi oli päättyä jo kaksi viikkoa sitten, kunnes esiin nousivat hirmuvireiset härmäläiset Suomesta

Lehkonen teki maalin toisessa ottelussa peräkkäin, Montreal neljän parhaan joukkoon – "Rask ei ollut sataprosenttisessa kunnossa"