1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. raviurheilu

Hippos asetti tunnetun ravivalmentajan toistaiseksi voimassa olevaan kilpailukieltoon – Erkki-Pekka Mäkiselle 4,5 vuotta vankeutta lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Huippuravureita ohjastanut lajin PR-kasvo Erkki-Pekka Mäkinen sai yli neljän vuoden vankeusrangaistuksen Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Oikeuden päätöksen mukaan Mäkinen oli syyllistynyt useisiin seksuaalirikoksiin.

Tunnettu ravikasvo Erkki-Pekka Mäkinen tuomittiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kuva: Lehtikuva

Valtakunnallinen hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos on asettanut tunnetun ravivalmentajan toistaiseksi voimassa olevaan kilpailukieltoon. Liitto teki ratkaisunsa asiasta tiistaina käräjäoikeuden tuomion julkaisun jälkeen.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi ravivalmentaja Erkki-Pekka Mäkisen tiistaina neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Oikeus katsoi Mäkisen syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kahteen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja ampuma-aserikkomukseen.

– Tällaiset tapaukset ovat lajista riippumatta erittäin kovia kolauksia lajin imagolle. Meillä Suomen Hippoksessa on kaikenlaiseen häirintään ja kiusaamiseen nollatoleranssi, Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen vakuuttaa.

Oikeuden mukaan rikokset tapahtuivat hevosharrastuksen yhteydessä vuosien 2005 ja 2015 välillä. Mäkinen velvoitettiin myös maksamaan kolmelle asianomistajalle korvauksia. Mäkinen määrättiin vangittavaksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja ravivalmentaja on kiistänyt kaikki syytteet.

Tamperelainen ravivalmentaja Mäkinen on tunnettu henkilö hevosurheilupiireissä. Hippoksen tietokannan mukaan Mäkisellä on tällä hetkellä 14 hevosta valmennuksessa. Omaa ravitallia pitävä ja huippuhevosia ohjastanut Mäkinen on esiintynyt paljon julkisuudessa. Hänellä on taustaa raviurheilusta kymmenien vuosien ajalta.

– Ilmeisesti kyseessä on ollut yksityisissä tiloissa tapahtunut toiminta, jota asianomistajat eivät ole aiemmin nostaneet esille. Vaatii rohkeutta tulla ulos näiden asioiden kanssa. Tässäkin tapauksessa kyseessä on henkilöitä, jotka ovat tehneet sen rohkean päätöksen ja siihen me kannustamme myös muita, Kauhanen painottaa.

Hippoksen tiedotteen mukaan kilpailukielto alkaa välittömästi asian vakavuuden takia. Kilpailukielto koskee oikeutta käsitellä hevosta ravikilpailuissa kilpailuaikana, oleskelua talli- ja varikkoalueella sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja ravien toimihenkilönä.

Kauhasen mukaan Hippoksella on suuri rooli alalla paljastuneiden väärinkäytösten kitkemisessä.

– Hippoksen vastuu on ennen kaikkea tietoisuuden levittämisessä, kouluttamisessa ja ilmoituskanavien luomisessa. Väärinkäytöksiin myös puututaan oman toimivallan puitteissa. Toimintakulttuuri on saatava sellaiseksi, että tällaista ei jatkossa pääse tapahtumaan.

Hippos käsittelee asiaa torstaina sääntövaliokunnan kokouksessa ja lauantaina hallituksen kokouksessa.

Päivitetty klo 18.15. Lisätty Sami Kauhasen kommentit.

Lue myös:

Vuosia jatkunut lasten seksuaalinen hyväksikäyttö toi 4,5 vuoden vankeustuomion

"Kuuden miljoonan dollarin" hevonen on poissa – Erkki-Pekka Mäkisen päivästä tuli hevosomistajan painajainen, mutta muistot auttavat: "Parhaat elon hetket maan päällä olen kokenut Graceful Swampin kanssa"

Erkki-Pekka Mäkinen osti varsan vaatimattomalla hinnalla huutokaupasta, nyt hämmästyttävä Graceful Swamp on valmis viemään jättipotin Teivossa: "Sillä on Lasse Virénin sydän ja Pekka Vasalan keuhkot"