1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Korkeushypyn hallitseva olympiavoittaja hakee Espoosta vauhtia Tokioon – loukkaantuminen oli lopettaa uran pian jättimenestyksen jälkeen

Kanadan Derek Drouin tähdittää miesten korkeushyppyä yleisurheilun GP-kisoissa Espoossa torstaina. Kisassa ovat mukana myös suomalaislupaukset Daniel Kosonen ja Arttu Mattila. Kilpailuja voi seurata Yle TV2:ssa ja Areenassa torstaina kello 18 alkaen.

Korkeushypyn hallitseva olympiavoittaja Derek Drouin kilpailee vaikeiden vuosien jälkeen Espoossa torstaina. Kuva: Ezra Shaw / Getty Images

– Olen innoissani, sillä olen ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kanadalainen Derek Drouin, 31,on todellinen yllätysnimi yleisurheilun kotimaisen GP-sarjan osakilpailussa Espoossa. Torstaina Leppävaaran korkeushyppypaikalla nähdään kahdeksan suomalaismiestä ja hirmutuloksen 240 vuonna 2014 hypännyt unohdettu megatähti.

Drouin nimittäin katosi kansainväliseltä yleisurheilukartalta pian sen jälkeen, kun hän oli voittanut olympiakultaa Rio de Janeirossa tuloksella 238. Edellisenä vuonna, 2015, hän oli pokannut Pekingissä maailmanmestaruuden.

Drouinin akillesjänne repesi kesällä 2017 Oslon Timanttiliigassa, mistä alkoi vammojen kierre. Toisenkin akillesjännerepeämän lisäksi Drouin kärsi vakavasta selkäydinhermovammasta, joka teki hyppäämisestä täysin mahdotonta.

Kevättalveen 2020 mennessä Drouin oli saanut tililleen neljän vuoden aikana kolme pikkukisaa melko vaatimattomin tuloksin. Koronapandemia antoi hallitsevalle olympiavoittajalle lisäaikaa valmistautua Tokioon.

Tavoitteet olympiavuoteen ovat hyvin erilaiset kuin mitä 194-senttinen korkeushyppääjä olisi muutama vuosi sitten kuvitellut.

–Yritän tänä vuonna vain jahdata olympiapaikkaa ja päästä Tokion koneeseen. Kaikki kisat ovat loistavia tilaisuuksia hypätä hyvin ja päästä takaisin olympiatason hyppääjäksi, Drouin kertoo.

Drouinin kilpailutauko venyi jälleen yli vuoden pituiseksi, koska Kanadassa ei järjestetty viime kesänä lainkaan yleisurheilukilpailuja.

– Ennen viime vuotta olin kilpailematta tietenkin loukkaantumisten takia, mutta viime vuonna vain koronan takia. Vuosi oli kuitenkin hyvä harjoittelun kannalta.

Drouin hyppäsi Riossa olympiakultaa tuloksella 238 ilman ainuttakaan pudotusta. Kuva: Ian Walton / Getty Images

Drouin avasi kilpailukautensa toukokuussa kotikentällään Torontossa tuloksella 224. Pari viikkoa sitten hän palasi neljän vuoden tauon jälkeen Timanttiliigaan Dohassa ja sivusi kauden parastaan.

– Olin todella hermostunut ennen Dohan kisaa. Kauden avaus oli onneksi antanut minulle vähän itseluottamusta. Silti, oli hermoja raastavaa olla kentällä niiden miesten kanssa, jotka taistelevat mitaleista Tokiossa. Olen iloinen, että sain sen kisan käytyä.

Drouin on kilpaillut viime vuosina niin vähän, etteivät hänen näyttönsä vielä riitä olympiarankingiin. Kivenkovan tulosrajan 233 ylittäminen Espoon illassa olisi hurja temppu.

– Yritän totta kai päästä koko ajan lähemmäs olympiarajaa. En osaa sanoa, mitä tulosta odotan täältä. Toivon, että saan täältä taas hyvää rutiinia vauhdinottooni. Olisi fantastista, jos hyppään samalla korkealta, Drouin kertoo hymyillen.

Espoossa kilpailevat Drouinin lisäksi muiden muassa viime kesänä 221 hypänneet Daniel Kosonen ja Arttu Mattila. Miesten korkeuskisa alkaa kello 18.30. Espoon GP-kisoja voi seurata Yle TV2:ssa ja Areenassa kello 18 alkaen.

Lue myös:

Ei pudotustakaan: Kanadan Derek Drouin otti korkeuskultaa täydellisellä sarjalla

Kommentti: Senni Salmisen Suomen ennätys -huumassa jäi vähälle huomiolle tapa, jolla tulos tuli – se asettaa SE:n aivan uuteen valoon

Mieletön temppu! Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan – tällainen on homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut SE-nainen

Kommentti: Sara Kuivisto otti harvinaisen kovan riskin ja sai palkinnon, jonka arvoa hän ei välttämättä heti itsekään tajunnut