1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Viime kesä ennusti jopa olympiamitalia, nyt tulostaso laahaa – Mitä Aaron Kankaalle tapahtui?

Tekniikkamurheista kärsineellä moukarinheittäjä Aaron Kankaalla on kiire hioa heitto takaisin huippukuntoon, sillä yleisurheilijoilla on kolme viikkoa aikaa rikkoa kisarajoja Tokion olympialaisiin.

Moukarinheittäjä Aaron Kangas oli viime kesän ilmiö, mutta nyt hyvät tulokset ovat olleet kiven alla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Aaron Kangas yllätti kaikki viime elokuussa, kun hän viskoi moukarin tulokseen 79,05. Se ei ollut syntyessään pelkästään ylivoimaisesti Kankaan uusi ennätys, vaan maailmantilaston kakkostulos sekä Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras heitto.

Moukariringin viime kesän ilmiön otteet ovat jääneet alkukaudesta vaisuksi.

– Aaronin tilanne on huolestuttava. Pitää pystyä parempaan, jos olympialaisiin mielii, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja.

Viime kaudella heitetty ennätys rikkoi kirkkaasti Tokion olympialaisiin vaadittavan tulosrajan 77,50, mutta kaudella 2020 tehtyjä tuloksia ei lasketa olympiarajoiksi koronaviruspandemian takia.

Kangas on tällä hetkellä olympiarankingissa sijalla 38, kun kenttälajeissa mukaan pääsee 32 parasta. Vaikka Kankaan tiistainen tulos 73,36 Paavo Nurmen kisoissa oli vaatimaton, se oli hänelle tärkeä olympiarankingpisteiden valossa. Kisa oli rankingiärjestelmän korkean kategorian kilpailu, joka tuo urheilijoille sijoituksesta paljon pisteitä.

Kankaan tämän kauden paras 76,85 syntyi kauden avauskilpailussa toukokuussa. Sen jälkeen tulokset ovat jääneet vaatimattomasti 72–74-metrisiksi.

– Ei tässä ole parhaat fiilikset, sillä odotukset kauteen ovat olleet kovat, Kangas myöntää.

Kahden viime kisan tulokset (72,76 ja 73,36) ovat huonompia kuin yksikään viime kesän yhdestätoista kilpailusta. Viime kaudella Kangas heitti yhdeksän kertaa yli 75-metrisen kilpailutuloksen.

"Moukari on niin herkkä laji"

Kangas sanoo olevansa tyytyväinen kauden avauskisaansa, mutta sen jälkeen kilpailuita ovat varjostaneet tekniikkamurheet. Tehoja ja ominaisuuksia Kankaan mukaan löytyy – jopa paremmin kuin viime vuonna.

Kankaanpään seudun Leiskun urheilija tietää, mitä heitto tällä hetkellä kaipaa.

– Pitää saada moukari laajemmin taka-alueelle ja vasemmalle ja rentoutta heittämiseen. Se on ihan siitä kiinni, että se vähän pyörii paikallansa, eikä sillä tavalla miten haluaisin tällä hetkellä, Kangas pohtii.

Asiantuntija Rajan mukaan avain hyviin heittoihin on juuri rentoudessa. Suorituksen täytyy tulla automaationa eikä se saa tulla pakon kautta, asiantuntija toteaa.

– Moukari on niin herkkä laji ja kaikki pienetkin asiat vaikuttavat. Puristus vain veks.

Viime vuoden ennätysheitto syntyi Espoossa Leppävaaran kentällä, jossa Kangas heittää torstaina GP-sarjan kilpailussa. Heittopaikka on Kankaan mielestä yksi Suomen parhaita, joten siitä tuloksen syntymisen ei pitäisi jäädä kiinni.

– Yli 75-metrinen on realistinen Espoossa, vaikka on tekniikan kanssa vaikeuksia ollutkin.

Vaikka tekniset haasteet ovat painaneet, Kangas uskoo, että olympiaraja vielä rikkoutuu.

– Pieni napsu vielä tekniikkaan, niin voi lentää moukari pitkällekin. Kausi lähti kuitenkin liikkeelle hyvin, eikä jääty paljoa olympiarajasta. Tiedän, että se tulee vielä kyllä, hän vakuuttaa.

Näyttöjä Tokion olympialaisiin voi antaa vielä 29. kesäkuuta saakka. Kolme viikkoa on lyhyt aika.

– Kiirehän tässä tulee, mutta sitähän ei saisi miettiä, Raja toteaa.

Espoon GP-kilpailua voi seurata TV2:ssa kello 18 alkaen.

Lue myös:

Kommentti: Suomalaisen yleisurheiluväen katseet ovat nyt moukarinheittäjissä – olympiakesän jättipotti tarjolla heti lauantaina

Mieletön temppu! Senni Salminen loikki Suomen ennätyksen ja olympiarajan – tällainen on homoseksuaalisuudestaan julkisesti puhunut SE-nainen