Hyppää sisältöön

Joel Armia kertoo, miten Montreal sekosi Canadiensin yllättävästä menestyksestä: "Oikea hullunmylly päällä, emme päässeet lähtemään hallilta kotiin"

Pori ei ole Montreal, mutta joukkueen suomalaispelaajista Joel Armialla lienee paras ymmärrys siitä, miten jääkiekosta hullaantuva kiekkoyhteisö suuren menestyksen hetkellä sekoaa, kirjoittaa Ylen NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Kuva: 2021 Getty Images

Porin Ässien kanssa Suomen mestaruutta keväällä 2013 juhlineella Joel Armialla on tarkasti muistissa porilaisen hulluuden valloilleen pääseminen kahdeksan vuoden takaa.

Nyt saman henkistä – jopa asteen kovempaa – hurmostilaa eletään Quebecin provinssissa sijaitsevassa kiekkohullussa Montrealissa. Paikallisen Canadiensin ratkaiseva voitto NHL:n pudotuspelien toisella kierroksella Winnipeg Jetsiä vastaan sai kiekosta elävän kansan sekoamaan tavalla, jota ei olla kaupungissa hetkeen nähty.

Montrealin ensimmäistä Stanley Cupin välieräpaikkaa kahdeksaan vuoteen juhlinut kansa täytti kaupungin kadut tavalla, joka teki jopa pelaajien kotiinlähdön areenalta vaikeaksi.

– Ei oikein meinattu päästä hallilta lähtemään kotiin, kun porukkaa oli niin paljon autotallin oven edessä. Joku sanoi, että siellä oli jouduttu pyytämään poliisit siivoamaan edusta, jotta päästiin kotiin. Aikamoinen hullunmylly täällä on ollut päällä, Armia nauraa Yle Urheilulle.

Montrealin vertaaminen Poriin saa Armian suun maireaan hymyyn.

Canadiensilla on äärimmäisen fanaattiset kannattajat. Kuva: 2021 Getty Images

– En oikein osaa verrata, sillä tavalla se on vaikea kysymys. Mutta onhan Montreal ja Pori molemmat aika siistejä paikkoja, huikeita kiekkokaupunkeja.

Yhtenäinen ryhmä pitkässä voittoputkessa

Vaivoin pudotuspeleihin heikon runkosarjan loppujakson jälkeen yltänyt Montreal on noussut käynnissä olevien pudotuspelien suurimmaksi sensaatioksi. Etenkin nousu suursuosikki Torontoa vastaan 1–3-tappioasemasta kolmella peräkkäisellä voitolla 4–3-voittoon, oli joukkueelta huima suoritus.

Vielä vaikuttavampaa oli tapa, jolla se lakaisi tieltään Winnipeg Jetsin suoraan neljässä ottelussa.

Etenkin Winnipeg-sarja hakee yksipuolisuudessaan jopa vertaistaan modernista NHL:stä. Les Habitants voitti neljä ottelua putkeen maalierolla 14-6 kirjaten samalla vaaralliset maalipaikat viidellä viittä vastaan nimiinsä 63-prosenttisesti.

Voittajasta ei toden totta ollut epäselvyyttä.

Toki Winnipegin ykkössentteri Mark Scheifelen neljän ottelun pelikielto ensimmäisen kamppailun jälkeen oli omiaan tasoittamaan Montrealin tietä. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että Scheifelen johtama ykkösvitja hävisi vaaralliset maalipaikat avausottelussa viidellä viittä vastaan tylysti 1–4.

Joel Armia on iskenyt tämän kauden 11 pudotuspeliotteluun tehot 4+3=7 Kuva: 2021 NHL Getty Images

Juuri viisikkopelin tiiviys on tehnyt Montrealista menestyvän joukkueen ja mahdollistanut hämmästyttävän seitsemän ottelun voittoputken.

– On opittu pudotuspeleissä pelaamaan hyvin viisikkoina yhteen. Ollaan todella yhtenäinen joukkue, joka pelaa yhdessä ja toisilleen. Jokainen tekee kentällä hommia toisen eteen. Meillä ei ole sooloilua tai tehopisteiden jahtaamista yksilötasolla. On kasvettu hienolla tavalla yhteen joukkueena, Armia näkee.

Montreal todellakin vaikuttaa poikkeuksellisen yhtenäiseltä joukkueelta. Ryhmästä ei löydy kovinkaan montaa tähtikategorian yksilöä eikä toisaalta suuria egojakaan. Jokainen pelaaja tuntuu löytäneen joukkueesta oman roolinsa, mikä näkyy myös peluutuksessa.

Esimerkiksi Winnipegiä vastaan joukkueen kaikki kaksitoista hyökkääjää mahtui jääaikakeskiarvoissa viiden minuutin (12:30 – 17:30) sisään. Tämä on NHL-maailmassakin äärimmäisen harvinaista, mutta on omiaan hiomaan joukkuetta yhteen.

– Onhan tuo henkisesti tärkeä juttu. Kaikki pääsevät peliin paremmin mukaan, kun siellä ei ole ketään, joka istuu puolet erästä penkillä. Lisäksi se tuo luottoa tähän juttuun. Kaikki täällä luottaa tällä hetkellä toisiinsa. Menee kentälle mikä ketju tahansa, jokainen tietää, että homma tulee hoidetuksi.

Eikä vielä olla puhuttu mitään rasituksesta. Koronakauden kova otteluohjelma on laittanut joukkueiden fysiikan kovaan testiin. Montrealin hyökkääjistä ainoastaan Philip Danaultin (19:02) jääaikakeskiarvo pudotuspeleistä ylittää yhdeksäntoista minuutin rajan.

Armian, Artturi Lehkosen ja Jesperi Kotkaniemen jääajat sen sijaan pyörivät 14 minuutin molemmin puolin.

– Pitkässä juoksussa tällainen peluutus tuo jaksamiseen paljon lisää. Tässä on koko kausi pelattu joka toista päivää ja jossakin vaiheessa meillä taisi olla 76 päivään 43 peliä tai jotain. Onhan tässä kuormaa tullut ja meidän divisioonassa oli vielä pitkät matkustukset. Kausi on ollut raskas ja siksi tasainen peluutus auttaa jaksamaan, Armia toteaa.

Maalivahti, erikoistilanteet ja Suomi-posse

Montrealin sensaatiomaisen kevään takaa löytyy pyhä kolminaisuus, joka on kantanut joukkuetta ottelusta toiseen: maalivahtipeli, erikoistilanteet ja joukkueen suomalaispelaajat. Kaiken kokenut ykkösvahti Carey Price, 33, on ollut läpi pudotuspelien joukkueen tärkein pelaaja.

Price on ollut iso osa myös NHL:n pudotuspelien kuuminta alivoimapeliä. Montreal on antautunut 31 alivoimapelissä ainoastaan kolme kertaa ja mikä hulluinta, joukkue on itse tehnyt peräti neljä alivoimamaalia – Armia näistä kaksi. Plussalla oleva maaliero alivoimapelistä on käsittämätön saldo NHL:n pudotuspeleistä.

– Ei riitä ylistyssanat kuvaamaan Carey Pricen otteita, Armia huokailee.

Montrealin voimakaksikko Joel Armia - Carey Price Kuva: 2021 Getty Images

– Alivoimalla meillä on aika selkeä sapluuna, missä kaikki tietävät, mitä siellä pitää tehdä. Se helpottaa todella paljon, kun kaikki ovat samalla sivulla ja tietää aina vähän, mitä kaveri missäkin tilanteessa tekee ja miten siihen reagoi itse. Hyvät kemiat meillä on tuossakin, joukkueen alivoimapelin avainpelaajiin kuuluva Armia kehuu.

Ja sitten on suomalaiset, joiden meno on ollut vähintäänkin komeaa kahden sarjan aikana toistaiseksi. Ensin Joel Armia oli kahdella maalillaan ratkaisemassa Toronto-sarjan viidettä peliä, missä Montrealin kausi oli ensimmäistä kertaa katkolla. Kuudennen kamppailun ratkaisi jatkoajalla Jesperi Kotkaniemi.

Winnipeg-sarjassa Armia pelasi jo kevään toisen kahden maalin ottelunsa. Lisäksi Artturi Lehkonen iski Winnipegiä vastaan kaksi maalia, joista toinen kirjattiin voittomaaliksi. Lisäksi turkulainen alusti yhden voitto-osuman.

Joukkueen pudotuspelien maalipörssissä Armia ja Kotkaniemi (4) löytyvät sijalta yksi, Lehkonen (2) sijalta kuusi. Armialle onnistumiset vaikean runkosarjan jälkeen maistuvat erityisen hyvältä.

– Runkosarjassa oli aivotärähdystä, koronaa ja muuta hässäkkää. Oli jotenkin henkisesti ja fyysisesti vaikeaa, enkä päässyt oikein rytmiin kiinni missään vaiheessa. Nyt tuntuu, että olen päässyt rytmiin eri tavalla taas kiinni. Nyt tuntuu, että kulkee samalla tavalla kuin viime kaudella. Eli pystyn pelistä toiseen pelaamaan hyvin.

Montreal Canadiensin Jesperi Kotkaniemi ja Joel Armia onnittelevat joukkuekaveriaan Tyler Toffolia Kuva: Getty Images / Jeff Vinnick

Toisaalta maalit ja pisteet ovat jakautuneet Montrealissa hyvin tasaisesti. Hyökkääjistä jokainen on saalistanut tililleen vähintään yhden tehopisteen ja ilman maalia ovat ainoastaan Danault, Cole Caufield sekä Tomas Tatar. Tuskin Habsia mestarisuosiksiksi voi vieläkään nostaa, mutta materiaalin syvyys ja yhtenäisyys ovat sen valtit jatkossakin.

- Kuten sanoin, jokaisella täällä on tähän jengiin iso luotto. Syvyys, mikä on tässä joukkueessa, on ihan huikea juttu, Armia ylistää.

Lepo tulee tarpeeseen

Pudotuspelien kolmannella kierroksella Montreal kohtaa joko Vegasin tai Coloradon. Perinteisen konferenssifinaalivaiheen sijaan koronakaudella pelataan välierävaihe, missä otteluparit muodostuvat runkosarjan pistesaldon perustella. Montreal on tältä osin jäljellä olevista heikoin, Vegas ja Colorado vahvimpia.

Canadiens hakee tulevasta sarjasta ensimmäistä Stanley Cup-finaalipaikkaansa sitten kesän 1993. Tuolloin Montreal voitti viimeisimmän mestaruutensa, mikä on myös viimeisin kanadalaisjoukkueen voittama Stanley Cup.

Vegas ja Colorado ratkovat paremmuuttaan jälleen perjantaiaamuna samalla, kun neljässä ottelussa jatkoon edennyt Canadiens nuolee syntyneitä haavojaan. Armia antaa välipäiville ison arvon.

– Tällä on iso merkitys, koska totuus on, ettei yksikään pelaaja pelaa tässä vaiheessa terveenä. Jokaisella on jotakin kolhuja, joten muutama välipäivä auttaa. Saadaan paranneltua haavoja ja varastoitua energiaa. Ollaan varmasti tuoreena, kun kiekko taas putoaa jäähän.

Lue myös:

Kommentti: Montrealin kausi oli päättyä jo kaksi viikkoa sitten, kunnes esiin nousivat hirmuvireiset härmäläiset Suomesta

Lehkonen teki maalin toisessa ottelussa peräkkäin, Montreal neljän parhaan joukkoon – "Rask ei ollut sataprosenttisessa kunnossa"

Kommentti: Sebastian Ahon sanat kuvasivat täydellisesti Carolinan epäonnistumista NHL:n pudotuspeleissä – seuraava taso jäi saavuttamatta