1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilutapahtumat

Kaverikatsomo yhdistää suomalaiset EM-futiksessa – kutsu ystäväsi jännittämään yhdessä Huuhkajien historiallista turnausta

Ylen kaverikatsomo kokoaa jälleen etäisyyksien päässä toisistaan olevat katsojat yhteen. 11.6. alkaen Huuhkajien historiallista matkaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa on mahdollista seurata Kaverikatsomossa.

Kaverikatsomoon voi kutsua 1-3 ystävää katsomaan EM-jalkapalloa. Kuva: EPA

Mikä on Kaverikatsomo?

Kaverikatsomo on Ylen määräaikainen kokeilu, jossa testataan television yhdessä katsomista virtuaalisissa katseluhuoneissa, joihin voi verkon välityksellä osallistua kahdesta neljään henkilöä.

Milloin?

Kaverikatsomo-kokeilu toteutetaan määräaikaisina jaksoina, joista ensimmäinen koski toukokuussa 2021 esitettyjä TV1:n suoria viisulähetyksiä ja jälkimmäinen TV2:ssa esitettäviä jalkapallon EM-otteluita 11.6.-8.7.2021.

Miten Kaverikatsomo toimii?

Kaverikatsomoa käytetään perustamalla virtuaalinen katseluhuone. Suomenkielisen selostuksen sisältävä katseluhuone perustetaan täällä (siirryt toiseen palveluun) ja ruotsinkielinen täällä (siirryt toiseen palveluun) (linkit toimivat 11.6. alkaen). Perustettuasi katseluhuoneen, voit kutsua kaverin lähettämällä hänelle kutsulinkin. Saat kutsulinkin näkyville painamalla ensin Kutsu kaveri -painiketta. Tämän jälkeen kopioi ruudulla näkyvä linkki ja lähetä se kavereillesi esimerkiksi pikaviestisovelluksella tai sähköpostin välityksellä. Kun kaverisi on vastaanottanut lähettämäsi kutsulinkin, hän voi sitä klikkaamalla liittyä seuraasi ja katsotte jalkapalloa yhdessä – voitte nähdä toisenne ja jutella keskenänne.

Mitä tarvitsen käyttääkseni palvelua?

Kaverikatsomoon voi liittyä tietokoneen selaimen välityksellä. Voidaksesi keskustella tarvitset kameran ja mikrofonilla varustetun tietokoneen. Ylimääräisen kaiun välttämiseksi palvelussa suositellaan kuulokemikrofonin käyttöä.

Mobiililaitteet

Kaverikatsomoa on 20.5. alkaen voinut katsoa myös mobiililaitteilla, joissa on Android-käyttöjärjestelmä. iOS-käyttöjärjestelmän tuki on toistaiseksi vielä heikompi, mutta sitä pyritään parantamaan kokeilujakson aikana.

Onko palvelun käyttö turvallista?

Palvelun käyttö on turvallista eikä sen käyttö vaaranna yksityisyyden suojaa. Se ei myöskään edellytä kirjautumista eikä käyttäjistä kerätä henkilökohtaisia tietoja. Perustetut katseluhuoneet ovat myös täysin yksityisiä eikä Yle ei kykene katsomaan tai kuuntelemaan niitä salaa.

Yle kerää käyttäjädataa Kaverikatsomon käytöstä yleisellä tasolla. Olemme esimerkiksi kiinnostuneita siitä, kuinka paljon virtuaalisia katseluhuoneita perustetaan ja kuinka kauan niissä vietetään aikaa minuuttimääräisesti. Lisäksi tarkkailemme palvelunkäyttäjien kokonaismäärää

Kaverikatsomon tekniset puutteet sekä rajoitukset

Kaverikatsomo-kokeilu on osa laajaa kehittämisstrategiaa, jossa Yle pyrkii jatkuvasti kartoittamaan erilaisia tapoja hyödyntää uusimpia teknologioita tulevaisuuden mediapalveluiden suunnittelussa.

Kaverikatsomo on vasta kehitteillä oleva palvelukonsepti, jonka toiminnallisuus ja/tai käyttöliittymää koskevat ominaisuudet eivät vastaa Ylen muissa verkkopalveluissa vakiinnutettuja laatukriteerejä. Kokeilujakson avulla Yle hankkii kokemusta tämän tyyppisen palvelun tuottamisesta sekä kerää tietoa siitä, millä tavoin katsojat ylipäätään vastaanottavat ajatuksen virtuaalisesta ryhmäkatselusta.

Käyttäjiä muistutetaan, että Kaverikatsomon toiminnallisuuksia, kuten enimmäismäärää vieraita/huone sekä mobiiliyhteensopivuutta taikka chat-toimintoa saatetaan muuttaa kokeilujakson aikana palvelun optimoimiseksi.

Lisäksi käyttäjiä muistutetaan, että kokeilujakso koskee ainoastaan TV2:ssa esitettäviä suoria lähetyksiä ja että palvelu ei näin ollen koske Yle Areenassa erikseen julkaistavia suoratoistoja (esimerkiksi alkulohkon päätöskierroksen päällekkäiset ottelut).

TV-katsojana voit osallistua konseptin kehittämiseen kokeilemalla Kaverikatsomoa ja täyttämällä sitä koskevan palautelomakkeen poistuttuasi palvelusta.

Lue myös

Huuhkajien historiallisissa EM-otteluissa kokeillaan 4K-lähetyksiä Areenassa – näillä laitteilla katselu onnistuu