Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jalkapallon EM-kisojen otteluohjelmat, sarjataulukot, uutiset ja puhuttavimmat tilanteet löydät Ylen EM-kisasivustolta.

Tanskalaisessa jalkapallossa kesästä 1992 voidaan kohista samaan tapaan kuin jääkiekko-Suomessa kohistiin pitkään keväästä 1995.

Satumainen Euroopan mestaruus on jäänyt elämään maajoukkueen suurena huippuhetkenä. Nyt koossa on kenties maan paras joukkue vuosiin – jopa vuosikymmeniin.

Historiaa voidaan siis kirjoittaa uusiksi.

Jos siihen tarvitaan joku yksittäinen supersankari, suurin suosikki rooliin tulee Milanosta. Christian Eriksen on Tanskan kirkkain tähti ja kauttaaltaan vahvan joukkueen pelaamisen sydän.

Eriksenin ja Tanskan EM-kisat saivat todella dramaattisen alun, kun Eriksen lyyhistyi kentän pintaan Suomea vastaan. Tämä juttu kertoo, millainen tähtipelaaja Eriksen on.

Eriksen on pelannut pari uransa vaikeinta kautta siirryttyään lontoolaisesta Tottenhamista italialaiseen Interiin. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan lähtö seitsemän vuoden jälkeen tapahtui Tottenhamin hävittyä Mestareiden liigan finaalissa.

Sen jälkeen Tottenhamilla on ollut vaikeaa, mutta niin on Eriksenilläkin. Sopeutuminen uuteen ympäristöön osoittautui odotettua haastavammaksi.

Eriksenillä meni Interissä lähes vuosi ennen kuin peli alkoi kulkea.

– Startti oli todella hankala, mutta en usko, että hän on yhtään huonompi pelaaja kuin Tottenhamissa. Uskon, että kyse oli enemmän roolituksesta ja pelitapaan liittyvästä hakemisesta, sanoo Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Erkka V. Lehtola.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tanska on pelannut ehkä historiansa parasta jalkapalloa.

Joukkue oli karsinnoissa voittamaton, vaikka jäi lohkossaan toiseksi lukuisien tasapelien myötä. Kahdeksasta ottelustaan Tanska kuitenkin voitti neljä, eikä omiin mennyt koko karsintataipaleen aikana kuin kuusi maalia. Toiseen päätyyn Tanska iski 23 kertaa, joten keskiarvot olivat kohdillaan.

**Lue myös: **Huuhkajat joutuu haastavaan tilanteeseen EM-kisoissa, mutta jopa yksi kisojen vaarallisimmista joukkueista on yllätettävissä – päävastus on itänaapuri

Karsintalohkon viidestä parhaasta maalintekijästä neljä oli Tanskan pelaajia. Heistä ykkönen oli viidellä osumallaan Eriksen, jolle merkittiin tilastoihin täysosumien lisäksi neljä maalisyöttöä.

– Vaikka Interissä Eriksen oli pitkään omalle uralleen harvinaisen pienessä roolissa ja se oli varmasti henkisesti kovaa aikaa, Tanskan maajoukkueessa hän on pelannut systemaattisesti hyvin. Maajoukkuetauot ovat ehkä olleet jopa jonkinlainen henkireikä, kun hän on päässyt omiensa pariin ja onnistunut niissä peleissä, Lehtola sanoo.

– Nyt kun vielä pelataan Kööpenhaminassa, luvassa on varmasti ekstralatausta. Hän on päässyt juuri sopivaan aikaan pelaamaan paljon, eikä varmasti tule kisoihin kaikkein väsyneimpänä pelaajana.

Eriksen ylitti jo sadan maaottelun rajan kautta aikain yhdeksäntenä tanskalaispelaajana. Maalintekijöiden listalla hän on seitsemäntenä ja joukkueen nykypelaajista omassa kastissaan. Kolme maalia kesän otteluissa riittäisi nousuun kärkiviisikkoon.

29-vuotiaana pelaajana Eriksenillä lienee vielä vuosikausia aikaa nousta tilastoissa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eriksenin omin tontti on keskikentällä palloa toimittavana rakentajana. Lähtökohtaisesti hän operoi kymppipaikalla, eli ylimmän hyökkäyslinjan alapuolella yhdistämässä keskikentän hyökkäykseen.

Eriksen on 182-senttinen ja vahva kaksinkamppailuissa, sekä pallo jalassaan että puolustavana pelaajana. Syötöt ja laukaukset lähtevät kummalla jalalla tahansa, eikä Eriksenin työmoraali lopu ensimmäisten joukossa.

Lue myös:

Tanskan elintärkeä taikuri kantoi maansa reppuselässä MM-kisoihin – suurimmat seurat himoitsevat Euroopan tylsintä supertähteä, jota vertaillaan legendoihin

Tanskan joukkueelle tällainen pelaaja sopii kuin nenä päähän. Joukkue on jo useamman vuoden ajan suosinut hyökkäävää jalkapalloa, jossa ei turhia aikailla. Tanska on juoksuvoimainen ja aina tilanteen salliessa aggressiivinen.

Yhtälöön sopii täydellisesti pelintekijä, jonka kykenee murtamaan vastapuolen puolustuksen, nousee tempo sitten kuinka korkealle tahansa.

– Eriksenillä on huipputaito syöttää ja olla eri hyökkäyspelaamisen vaiheissa mukana. Hän on statuksestaan huolimatta tervepäinen ja työteliäs tähtipelaaja, eli valmentaja tietää, että hän tekee töitä myös alaspäin, Erkka V. Lehtola sanoo.

– Eriksen ei ole mikään verkkainen kaveri, mutta hänellä on tietyt rajallisuutensa siinä, miten hän pystyy itse kuljettamalla tuomaan palloa eteenpäin. Kaikki valmentajat ovat kuitenkin ylistäneet hänen poikkeuksellista näkemystään pelistä ja sitä, miten hän ymmärtää peliä. Hän löytää monta vaihtoehtoa, joista hän myös valitsee lähes poikkeuksetta parhaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Erikoistilanteet ovatkin Eriksenille suoranainen bravuuri.

Erityisesti vapaapotkuissa hänen suoritusvarmuutensa, kykynsä oivaltaa sopivat ratkaisut ja tekniset taitonsa toteuttaa ne mielensä mukaan ovat tehneet Eriksenistä yhden Euroopan vaarallisimmista pelaajista.

Vuosien saatossa tarjoilusta ovat vuorollaan saaneet nauttia muun muassa Luís Suarez, Harry Kane ja Romelu Lukaku.

Englannin Valioliigassa Eriksen ehti 226 ottelussaan tehdä 51 maalia ja antaa viimeisen syötön 62 osumaan. Maaleista kahdeksan syntyi suoralla laukauksella vapaapotkusta. Eriksen viimeisteli 21 kertaa vasemmalla jalallaan ja 28 kertaa oikealla jalallaan, joten hän on vaarallinen molemmilla jaloillaan.

Päättyneellä kaudella Italian Serie A:ssa Eriksen teki kolme maalia 25 ottelussa. Syöttönsä hän sai perille 87 prosentin varmuudella. On syytä huomioida, että kyse oli tanskalaiselle vaikeasta kaudesta. Hän pääsi parempaan vauhtiin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eriksenin erityisosaamisen myötä hän on ensisijainen valinta käytännössä kaikkiin erikoistilanteisiin. Kulmapotkut, vapaapotkut ja rangaistuspotkut ovat maajoukkueen tunnetuimman pelaajan heiniä.

Karsintataipaleella tilaisuuksia iskeä pilkulta tuli jopa hämmentävän paljon. Eriksenin viidestä maalista peräti kolme syntyi rangaistuspotkuista. Yhdestätoista metristä hän joutui kuitenkin myös kokemaan maajoukkueuransa karvaimman pettymyksen, kun Tanskan lupaava taival vuoden 2018 MM-kisoissa päättyi katkerasti rangaistuspotkukilpailussa.

Kolme vuotta sitten Venäjällä Tanska selvitti alkulohkonsa ilman tappioita, vaikka vastassa oli jopa mestariksi edennyt Ranska. Eriksen teki lohkovaiheessa yhden maalin. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastassa oli toinen finalisti Kroatia, jonka kanssa ottelu eteni 1–1-tilanteessa 120 peliminuutin jälkeen pilkuille. Siellä Kroatia oli parempi ja Eriksen yksi Tanskan epäonnistuneista laukojista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tanska on ollut jalkapallossa noususuunnassa ja Eriksen rintaman kärkenä. Siinä missä Teemu Pukki on viimeistään Norwichin-vuosinaan saanut suomalaiset seuraamaan jokaista liikettään, on Eriksen ollut tanskalaisten lemmikki jo vuosikausien ajan.

**Lue myös: **Teemu Pukin puhetyyli huolestuttaa välillä seuralegendaa – Huuhkajien tärkein pelaaja on osa murrosta kotikaupunkinsa historiassa

Pukki pelasi kotimaan pääsarjassa Veikkausliigassa neljällä kaudella, mutta Erikseniä ei koskaan ehditty nähdä Tanskan pääsarjassa. Keskikenttäpelaaja oli 16-vuotias lähtiessään Tanskasta ulkomaille. Siihen mennessä Euroopan suurimmat seurat olivat jo pitkään lähettäneet pelaajatarkkailijoitaan ihmettelemään kuohuntaa aiheuttanutta lupausta paikan päälle.

Akatemiastaan tunnettu hollantilainen Ajax maksoi teinipojasta noin miljoona euroa ja viidessä vuodessa Eriksen voitti seuran kanssa kolme Hollannin mestaruutta ennen kuin jatkoi matkaansa Englantiin. Kahden viimeisen kautensa aikana Eriksen antoi viimeisen syötön peräti 30 maaliin ja dominoi erikoistilannetilastoja.

– Suurin ero hänen ja muiden pelaajien välillä oli, että Eriksen ei muuttanut pelaamistaan noustessaan akatemiasta edustusjoukkueeseen. Hän teki aina omaa juttuaan. Se on osoitus hänen henkisestä lujuudestaan. Hänen luottamuksensa omiin taitoihinsa tekee hänestä ainutlaatuisen, Ajaxin akatemiassa samaan aikaan kasvanut Lesly de Sa muisteli brittisivusto Goalin haastattelussa vuonna 2018.

Ennen vaikeuksiaan Interissä Eriksen oli varma valinta maailman parhaiden kymppipaikan pelaajien listoille. Taidot tuskin ovat kadonneet minnekään ja tänä keväänä hän saavutti Milanossa jo jotain, mikä Tottenhamissa jäi aina uupumaan: mestaruuden.

Oman pelinsä vihdoin löytäneen tähden kannalta EM-kisat tulevat siis täydelliseen paikkaan. Itseluottamusta piisaa, Tanska pääsee kotikentälleen ja hurjia juoksukilometrejä ottelun aikana kirjauttava työjuhta pääsee johtamaan pelaamisesta jo pitkään nauttinutta maajoukkuetta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Päivitetty kello 21.21. Lisätty tieto Suomi-ottelun tapahtumista.