1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tanska

Tämä paikka saa Tanskan sankarin yhä herkistymään – lasten reaktio kesken haastattelun kuvaa, miksi satumainen ihme ei koskaan unohdu

Yle Urheilu tapasi Tanskalle Euroopan mestaruuden ratkaisseen John Jensenin Kööpenhaminan Raatihuoneen edessä. Jensen uskoo, että maan nykyinen joukkue voi kirjoittaa uuden satumaisen tarinan. Sen toteutuminen vaatii ensin voiton Suomesta.

Tanska juhlii jalkapallon Euroopan mestaruutta 2020

Suomi kohtaa Tanskan EM-kisojen avausottelussa lauantaina kello 19 Kööpenhaminassa. Ottelu nähdään suorana TV2:ssa ja kuullaan suorana radiossa Yle Puheella.

Kööpenhaminan Raatihuoneentori on maaginen paikka ainakin yhdelle tanskalaiselle. John Jensen ymmärsi täällä 29 vuotta sitten, mitä hän ja koko muu Tanskan joukkue oli saanut Ruotsissa aikaiseksi.

Jensen kohdistaa kesken Yle Urheilun haastattelun katseensa kohti Raatihuoneen parveketta, jossa joukkueen silmät vuosikymmeniä sitten aukesivat.

– Meistä tuntui, että koko Tanska oli paikalla. Se oli uskomatonta. Ihoni on edelleen kananlihalla, kun käyn täällä, liikuttunut Jensen kuvailee.

Tanska voitti vastoin kaikkia odotuksia Euroopan mestaruuden vuonna 1992. Kuva: Simon Bruty / Allsport / Getty Images

Tanskan vuoden 1992 Euroopan mestaruus on kiistämättä yksi jalkapallohistorian suurimmista ihmeistä. Joukkue, jonka ei pitänyt pelata koko kisoissa, pelasi sen läpi.

Tanskan satumaisesta tarinasta voit lukea tarkemmin tästä.

Jensen oli yksi pelaajista, joka kutsuttiin unelmien kesätyöpaikkaan, kun Jugoslavia suljettiin EM-turnauksesta. Tanska pääsi mukaan vain kaksi viikkoa ennen kisojen alkua.

– Meidän odotettiin pelaavan kolme alkulohkopeliä, jonka jälkeen palaisimme lomalle. Menimmekin loppuun asti, Jensen hymähtää.

Jensen on tehnyt pitkän uran niin pelaajana kuin valmentajana. Kansallissankariksi hänet nosti kuitenkin yksi maali.

John Jensen tunnettiin työteliäänä uurastajana, joka ei ollut tehnyt maajoukkueessa maalin maalia ennen EM-kisoja. Kisojen ansiosta Bröndbyn keskikenttäpelaaja siirtyi suoraan huipulle Arsenalin riveihin. Kuva: Shaun Botterill / Allsport / Getty Images

"Meistä tuli hetkessä voittamattomia"

Alkulohkossa Tanska pelasi tasan Englantia vastaan, mutta hävisi Ruotsille. Päätösottelussa kaatui Ranska, yksi kisojen suosikeista. Sensaatiomainen voitto varmisti paikan välieriin.

Siellä vastaan asettui Hollanti. Rangaistuspotkukilpailuun venyneen ottelun sankari oli maalivahti Peter Schmeichel, joka torjui supertähti Marco Van Bastenin yrityksen.

Muut onnistuivat, vaan Van Basten ei. Schmeichelin torjunta varmisti Tanskalle finaalipaikan. Kuva: ullstein bild - Horstmüller / All Over Press

Yksi kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista piti Tanskaa pystyssä myös Saksaa vastaan pelatun loppuottelun alkuhetkillä.

– Saksa oli meitä parempi ensimmäisen 18 minuutin aikana. Jos he olisivat tehneet maalin, se olisi ollut siinä, Jensen pohtii.

Sitten kaikki muuttui. Jensen sai pallon alueen rajalle, eikä keskikentän työmyyrä epäröinyt: oikean jalan potku vastapalloon on piirtynyt tanskalaisten verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi.

Jensen tuulettaa villisti finaalin avausmaalia. Osuma tyrmistytti saksalaiset. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press
Riemukkaat Tanskan pelaajat hautasivat maalintekijän allensa. Kuva: Simon Bruty / Allsport / Getty Images

– Meistä tuli hetkessä voittamattomia. Sen näki meistä kaikista, Jensen muistelee.

Tanska voitti ottelun lopulta 2–0. Voittomaali jäi Jensenin nimiin. Maali oli sankarin maajoukkueuran ensimmäinen – ja kolmanneksi viimeinen.

– Se oli unelmien täyttymys. En olisi ikinä uskonut, että olisin pelaaja, joka joskus ratkaisee mestaruuden.

Vain faksi välitti tietoa kansanjuhlista

Juhlivalla joukkueella ei ollut tietoa siitä, mitä kotimaassa oli tapahtunut kisojen aikana tai voiton jälkeen. Pelaajille oli kyllä faksattu maan lehtien etusivuja, mutta koko kansan euforiasta ne eivät antaneet täyttä kuvaa.

Saavutuksensa merkityksen pelaajat ymmärsivät vasta Raatihuoneentorin kansanjuhlassa. Mestareita kuljettanut bussi ei ollut aluksi päästä paikalle ihmispaljouden vuoksi.

Tuhannet ja taas tuhannet tanskalaiset eivät voineet olla väärässä: jotain unohtumatonta oli tapahtunut.

– Tuolla parvekkeella saimme tietää sen. Juhlat olivat suurimmat sitten toisen maailmansodan päättymisen. Me olimme saaneet ne aikaiseksi. Se oli uskomatonta, Jensen muistelee.

Tanskalaisten koko kisojen ajan kestäneet kansanjuhlat huipentuivat mestaruuteen. Kuva: Sven Simon / All Over Press

"He eivät olleet edes syntyneet silloin"

Kesken haastattelun Jensenin taustalle ilmestyy joukko lapsia. He alkavat taputtavat 56-vuotiaalle legendalle. Jensen oivaltaa hetkessä jotain olennaista.

– He eivät olleet edes syntyneet silloin, mutta he ovat kuulleet sukulaisiltaan mestaruudesta. Kukaan Tanskassa, eivät edes nämä pojat, voi unohtaa sitä. Juuri se tekee saavutuksestamme uskomattoman, Jensen sanailee.

Jensen lopetti pelaajauransa vuonna 1999. Tanskalainen on sittemmin tehnyt uraa eri seurajoukkueiden valmennusryhmissä niin Tanskassa, Espanjassa kuin Englannissa. Kuva: Lars Ronbog / FrontzoneSport via Getty Images

Jensen uskoo, että tanskalaiset saavat tänä kesänä joukon uusia kansallissankareita. Tanskan joukkuetta on kuvattu sen parhaaksi ryhmäksi yli 20 vuoteen.

Tanska pelaa alkulohkonsa kaikki kolmea peliä kotistadionillaan Parkenilla. Lauantaiseen avauspeliin Huuhkajia vastaan stadionille pääsee noin 16 000 kannattajaa.

Paikan päälle pääsevät vain harvat, mutta todellisuudessa joukkueen takana ovat kaikki tanskalaiset. Jensen uskoo joukkovoimaan.

– Joukkue saa mieletöntä tukea heti Suomea vastaan pelattavasta ottelusta alkaen. Nämä kolme kotipeliä voivat saada aikaan jotain vastaavaa kuin vuonna 1992.

– Uskon, että meillä on mestaruuteen parempi mahdollisuus kuin koskaan aiemmin. Kaikki haluavat korona-ajan jälkeen suuret yhteiset juhlat.

Lue myös:

Suomen historiallisessa EM-avauksessa kentälle lyyhistynyt tähtipelaaja Christian Eriksen on Tanskan joukkueen sielu

Tanska teki vuonna 1992 yhden kaikkien aikojen urheiluihmeistä, vaikka joukkueen ei edes pitänyt olla EM-kisoissa mukana – finaalisankarin taustalla surullinen tragedia

Teemu Pukin puhetyyli huolestuttaa välillä seuralegendaa – Huuhkajien tärkein pelaaja on osa murrosta kotikaupunkinsa historiassa