1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kommentti: Huuhkajista ei puhuta edes sivulauseissa ennen historiallista ottelua Tanskassa – silti tänään monen suomalaisen silmäkulmat kostuvat

Suomi lähtee EM-kisoihin kuuden ottelun voitottomassa putkessa, mutta juuri tänään se ei ole olennaista. Huuhkajat kirjoittaa suomalaista urheiluhistoriaa, ja piinaava odotus päättyy illalla Kööpenhaminassa, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Huuhkajien ryhmä lähtee hakemaan jättiyllätystä EM-avauksessa Tanskan vieraana. Kuva: Lehtikuva

KÖÖPENHAMINA. Tuntuu kuin siitä olisi ikuisuus.

Marraskuun 15. päivä 2019 Huuhkajat juhli Töölössä ilotulitusten paukkeessa historiallista EM-kisapaikkaa, ja seuraavan kesän piti olla sukupolvien unelman täyttymys.

Kuin maamme jalkapallohistorialle irvistäen koronaviruspandemia pysäytti kaiken, ja kliimaksi antoi odotuttaa itseään vielä vuoden lisää.

Nyt käsillä on viimein päivä, jota suomalaisilta ja maajoukkueen tiiviiltä perheyhteisöltä ei vie enää mikään eikä kukaan. Sanotaan, että matka on tärkeämpi kuin päämäärä, mutta juuri tänään maali tuntuu erittäin konkreettiselta ja käsinkosketeltavalta.

Nämä kuvat 15. marraskuuta Töölön jalkapallostadionilla jäivät monen mieleen. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Kuten osattiin uumoilla, kisojen lykkääntyminen on ollut toisille myrkkyä, toisille mahdollisuus. Huuhkajakapteeni Tim Sparville vuosi on ollut vaikea, eikä 34-vuotiaan keskikentän luottomiehen pelikunnosta ole täyttä varmuutta. Toisaalta esimerkiksi Marcus Forss ja Onni Valakari hyödynsivät saamansa mahdollisuuden erinomaisesti ja lunastivat ennakkoluulottomilla otteillaan paikan kisajoukkueessa.

Kylmä tilastofakta on se, että Suomi lähtee kisoihin kuuden ottelun voitottomassa putkessa. Verkko omassa päässä on pölissyt seitsemässä ottelussa putkeen, vaikka juuri nollapelit olivat omiaan luomaan menestyspohjan matkalla arvoturnaukseen.

MM-karsintojen avausottelut Bosnia ja Hertsegovinaa sekä Ukrainaa vastaan toivat tasapeleillään kelvolliset tulokset, mutta peliesitykset jättivät toivomisen varaa. Tappiolliset harjoitusottelut Ruotsia ja Viroa vastaan kannattaa jättää omaan arvoonsa, mutta eivät ne ainakaan toiveita nostattaneet.

Kapteeni Tim Sparvin tilanne on kysymysmerkki. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen ryhmityksestä on puhuttu paljon, ja puhtaasti viime aikojen tuloksia katsomalla soraäänillekin on vankat perusteensa. Tänään koittaa vihdoin se hetki, kun spekulaatioille ja skenaarioille saadaan vastauksia. Alkaa lohkovaihe, jossa vain tuloksilla on merkitystä.

Kööpenhaminassa Tanskan piskuisesta avausvastustajasta saa etsiä mainintoja suurennuslasilla. Suurempi huomio keskittyy siihen, millaiset mahdollisuudet Tanskan kiistatta loistavalla ryhmällä on uusia vuoden 1992 EM-kultasuoritus. Itsevarmat juutit katsovat kauas horisonttiin, vaikka lähellä vaanii ensimmäinen uhka pohjoisesta.

Arvokisaensikertalaiselta ei vaikeassa lohkossa kukaan odota mitään, tosin taksikuski sentään povasi Huuhkajille yhtä maalia. Tanskan ja Suomen kokoonpanoja sekä viime aikojen kuntopuntareita katsomalla jokainen ymmärtää, ettei Suomi sadasta ottelusta montaa voittaisi.

Tänään kaikki voi kuitenkin mennä vastoin käsikirjoitusta. Mikäli Suomi onnistuu puolustamaan kärsivällisesti ja tiiviisti houkutellen Tanskan Markku Kanervan "puolustuskatiskaan", tukkii Christian Eriksenin pelinrakentelun ja hyödyntää omat mahdollisuutensa tehokkaasti, piste, miksei voittokin on tietenkin mahdollinen.

Vuoden 2016 EM-kisoissa debytanttimaat etenivät jatkoon Albaniaa lukuun ottamatta, ja samaa urotekoa jahtaa ympäri Eurooppaa jaetussa turnauksessa myös Suomi.

Christian Eriksen on Tanskan supertähti. Kuva: Getty Images

Katukuvassa suomalaisia on näkynyt mukavasti, ja vierasjoukkue on saamassa tuekseen Parkenille arvioista riippuen vähintään tuhat, jopa kolme tuhatta kannattajaa. 15 900 katsojan joukossa sillä on oma merkityksensä, ja Huuhkajat imee takuulla voimaa jokaisesta tutusta laulusta.

Kun kansallishymnit soivat illalla ja peli vihelletään käyntiin iltaseitsemältä, monella kulkevat varmasti selkäpiitä pitkin kylmät väreet, kyynel voi vierähtää ja silmissä vilisee suomalaisen jalkapallohistorian filminauha kaikkine käänteineen. Tänään Suomi on vuosikymmenten jälkeen vihdoin valioluokan kansakuntien joukossa kilvoittelemassa maanosan mestaruudesta.

Odotus on päättynyt, ja tänään tehdään suomalaista urheiluhistoriaa. Peli voi alkaa.

Lue myös:

Italia meni menojaan, kolme maalia toisella puoliajalla toivat dominoivan voiton – Yle seurasi EM-jalkapallon avausiltaa hetki hetkeltä

Asiantuntija ehdottaa Huuhkajille radikaalia ratkaisua juuri ennen EM-kisoja – Suomen pitäisi hylätä viiden puolustajan linja Tanskaa vastaan

Teemu Pukin puhetyyli huolestuttaa välillä seuralegendaa – Huuhkajien tärkein pelaaja on osa murrosta kotikaupunkinsa historiassa

Uskomaton tilasto povaa Huuhkajille hyvää EM-kisoihin – voisiko Suomi toistaa Islannin ihmeen, joka nousi koko futismaailman kuumimmaksi puheenaiheeksi?

Turvapaikanhakijoiden kanssa kasvanut Tim Sparv haluaa muuttaa maailmaa – isä ja rehtori kertovat, miksi Huuhkajien kapteeni puhuu asioista, joista moni vaikenee