1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. EURO 2020

Suvereeni Italia pyyhki arvokisahäpeänsä kerralla pois – asiantuntija kertoo muutoksen taustoista: "Nyt näyttää toisenlaiselta"

Avausottelussa Turkin selvästi kukistanut Italia on pelannut 28 ottelua putkeen ilman tappiota. Italian puolustajakonkari Leonardo Bonucci muistuttaa, että joukkueen on pysyttävä nöyränä.

Ciro Immobile ja Lorenzo Insigne viimeistelivät kumpikin kertaalleen Turkin verkkoon. Kuva: Getty Images

Italia aloitti jalkapallon EM-kisat vakuuttavasti, kun se voitti Turkin avausottelussa maalein 3–0. Avauspuoliaika oli maaliton, mutta toisella jaksolla Italia meni menojaan Merih Demiralin oman maalin jälkeen.

Tämän jälkeen kotiyleisöä huudattivat maalinteossa onnistuneet Ciro Immobile ja Lorenzo Insigne.

– Ryhmä on vahvuutemme: valmentaja on luonut joukkueen, jossa ei ole aloittajia tai penkillä olevia pelaajia, ja jokainen meistä on valmis uhrautumaan toistemme puolesta. Tämä oli hieno ilta, Insigne sanoi Uefan mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Intohimoiselle italialaisen jalkapallon seuraajalle Jukka Pakkaselle jäi ottelusta kaksijakoinen mielikuva. Pakkasen mukaan Italialla oli vaikeuksia ensimmäisen 15 minuutin ajan Turkin vahvan prässäämisen takia.

– Vähitellen Turkki ehkä väsyi ja menetti uskoaan, ja Italia vähän viivyttämällä haki oman pelinsä. Toinen jakso oli aivan erinomaista Italiaa. Vähitellen joukkueen laatu ja hyvin harjoiteltu pelitapa toi tulosta, Pakkanen tiivisti.

Italia juhtlii voittoa Turkista.

Voitto oli italialaisille jalkapallonseuraajille varsin maistuva, sillä maa jäi ulos vuoden 2018 MM-kisoista. Sen jälkeen Italia on pelannut loistavasti, sillä tappiottomia otteluita on peräti 28 peräjälkeen.

Juuri MM-kisoista putoamisen jälkeen Italia vaihtoi valmentajaansa, kun Piego Ventura sai potkut ja tilalle astui Roberto Mancini. Pakkasen mukaan valmentajanvaihdos oli erittäin hyvä asia Italialle.

– Mancini on uudistanut joukkuetta ja peli perustuu klassiseen italialaiseen puolustuskulttuuriin, minkä italialaiset oppivat pikkupoikina jo junioreina. Hän on tuonut hyökkäyspeliin monivaiheisuutta ja monipuolisuutta. Italialla on myös erinomainen pelaajamateriaali, Pakkanen taustoittaa.

Oliko Italian huippusuoritus lopullinen kontrasti sille, että maa voi voittaa tänä vuonna EM-kultaa?

– Italiahan perinteisesti EM- ja MM-kilpailuissa on ollut vaikeuksissa alkuvaiheessa ja sitten usein loppuvaiheessa menee ihan maaliin asti, mutta nyt näyttää ihan toisenlaiselta. Jos tämä peli pysyy nyt seuraavissa otteluissa, niin kyllä Italia voi vaikka viedä Euroopan mestaruudenkin, mutta tie on pitkä, Pakkanen tiivistää.

Juventuksen italialaispuolustaja Leonardo Bonucci, 34, muistutti niin ikään ottelun jälkeen, että joukkueen on pysyttävä nöyränä huipputuloksesta huolimatta.

– Tämä oli ensimmäinen osa matkasta, jonka toivomme olevan pitkä. On oltava innostunut, mutta meidän täytyy myös pysyä nöyrinä. Meidän on tiedostettava, että olemme kilpailukykyisiä kaikkia maita vastaan, jos laitamme kentälle kaiken sen, mitä laitoimme tänään, Bonucci sanoi.

Lue myös:

Italian pitkä piina vaihtui vapauttavaan iloon – viheltämättömät käsivirheet eivät enää kismittäneet, kun Turkki teki oman maalin

Kommentti: Huuhkajista ei puhuta edes sivulauseissa ennen historiallista ottelua Tanskassa – silti tänään monen suomalaisen silmäkulmat kostuvat

Italia meni menojaan, kolme maalia toisella puoliajalla toivat dominoivan voiton – Yle seurasi EM-jalkapallon avausiltaa hetki hetkeltä