1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Suomalaisille luvassa kylmää kyytiä, kun NHL:ssä ratkotaan finaalipaikkoja – Onko Komarovin Islanders tarpeeksi sitkeä ja inhottava?

NHL:ssä on jäljellä neljä parasta joukkuetta. Pelit jatkuvat sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Suomalaisten edustamat joukkueet lähtevät altavastaajina välieräsarjoihin.

Leo Komarov on pelannut pudotuspeleissä hienosti, mutta seuraavaksi vastus kovenee entisestään. Vastaan tulee hallitseva mestari Tampa Bay Lightning. Kuva: 2021 Getty Images

Jääkiekkomaailman himotuin pokaali Stanley Cup on karttanut Suomea viime vuosina melko tehokkaasti. Kolmena viime kesänä voittajajoukkueesta ei ole löytynyt yhtäkään pelaavassa roolissa ollutta suomalaista. 2010-luvullakin Stanley Cupin pelaamalla voitti ainoastaan neljä suomalaista: Olli Määttä, Kimmo Timonen, Teuvo Teräväinen ja Antti Niemi – Määttä kahdesti.

Eikä lupaavalta näytä nytkään.

NHL:n välierävaiheessa kohtaavat nimittäin Tampa Bay ja New York Islanders sekä Vegas ja Montreal. Näistä joukkueista löytyy yhteensä neljä pelaavassa kokoonpanossa olevaa suomalaista: Islandersin Leo Komarov sekä Montrealin länsirannikon trio Joel Armia, Jesperi Kotkaniemi ja Artturi Lehkonen.

Tampa Bayn kolmosveskarin virkaa toimittaa Christopher Gibson, mutta lannoitteen täytyisi osua tuulettimeen melko hurjalla tavalla, mikäli suomalaismaalivahti tositoimissa nähtäisiin. Vegasissa ei suomalaispelaajia ole.

Kun sitten pohditaan välieräparien ennakkoasetelmia, totuus suomalaisittain iskee silmille kuin vetinen lattiarätti: suomalaisten edustamat seurat lähtevät alkaviin sarjoihin massiivisina altavastaajina. Se ei tietenkään pois sulje voiton mahdollisuutta, mutta kovin todennäköisenä ei Montrealin tai Islandersin voittoa voida ennakkoon pitää.

Montreal on edennyt huimalla tavalla neljän parhaan joukkoon. Matkalla välieriin se on pudottanut Toronton ja Winnipegin. "Suomalaisjoukkueen" riveistä löytyvät Artturi Lehkosen (kuvassa) lisäksi Joel Armia ja Jesperi Kotkaniemi. Kuva: 2021 NHLI

Montrealin satutarinalle loppu

Montreal on ehdottomasti kuluvan pudotuspelikevään paras satutarina. Nipin napin pudotuspeleihin yltänyt Canadiens on raivannut tieltään jo kaksi laadukasta joukkuetta: ensin Toronton – oltuaan vieläpä häviöllä voitoin 1–3 – ja sitten Winnipegin. Eikä näihin voittoihin totuuden nimessä Montrealin ulkopuolella monikaan uskonut.

Eivät ne silti sattumalta tulleet. Yhtenäisen ja tiiviin Montrealin huoneentaulusta löytyvät sellaiset perustavaa laatua olevat yhteiselon arvot, jotka mahdollistavat menestymisen parhaitakin vastaan. Joukkue ei pursua maailmanluokan yksilöosaamista, mutta kun puhutaan sitoutumisesta yhteisten tavoitteiden eteen, Les Habitants on ollut pelkkää timanttia – joukkue isolla j:llä.

Montrealin tapauksessa esiin täytyy ensimmäisenä nostaa tiivis viisikkopelaaminen, laadukas puolustaminen sekä tulikuuma maalivahti Carey Price. Montreal on liukasjalkainen, aktiivinen ja työteliäs joukkue, joka paineistaa aggressiivisesti riistoihin jo hyökkäysalueella pyrkien. Kurinalaisuus on niin ikään kaiken keskiössä, sooloilulle ei ole tässä joukkueessa sijaa.

Mutta vieläkö Habsin veto riitää, kun vastaan luistelee runkosarjassa eniten pisteitä kerännyt ja Coloradon toisella kierroksella lähes näytöstyyliin pudottanut Vegas Golden Knights?

Ei riitä.

Ei kerta kaikkiaan enää riitä. Vegas on hyvin paljon kaikkea sitä pelillisesti ja jopa arvojensa kautta, mitä Montreal on, mutta aivan eri tason koneistolla. Montreal on nopea ja aktiivinen, mutta Vegas on sitä vielä enemmän ja vielä laajemmalla materiaalilla. Lisäksi Vegas on pudotuspeleihin juuri oikealla tavalla karhea joukkue.

Oli sitten kyse hyökkäys- tai puolustuskalustosta, Vegas luisteluttaa jäälle aivan eri tason miehistön, mikä tulee väistämättä näkymään peluutuksen kautta hallintana ja puhtaana numerotuloksena. Montreal ei pysty kahden kärkiketjun osalta vastaamaan mitenkään Chandler Stephensonin ja William Karlssonin ketjuille.

Karlssonin, Jonathan Marchessaultin ja Reilly Smithin miehittämä Vegasin kakkosketjukin oli kovaa Coloradoa vastaan vakuuttavassa lennossa. Ykkösketjusta Vegasilta löytyy paitsi paljon kiekollista osaamista ja ratkaisuvoimaa, myös yksi lajin parhaista kahden suunnan hyökkääjistä, Mark Stone.

Vegasilta löytyy tulivoimaa kolmesta kärkiketjusta ihan eri tavalla kuin Montrealilla, joka on muutenkin paininut maalintekovaikeuksien kanssa jatkuvasti. Vegas on tehnyt viidellä viittä vastaan pelaamaansa tuntia kohden 2,81 osumaa, Montreal 1,75.

Mark Stone (ilmassa) on kivikovan Vegasin johtohahmo. Kuva: Getty Images / 2021 NHLI

Eikä Montrealin tilannetta ainakaan helpota runkopuolustaja Jeff Petryn loukkaantuminen. Vegasin armottomassa mankelissa punapaidat tarvitsevat jokaista kynnelle kykenevää puolustajaa, kiekollista Petryä myös hyökkäyssuuntaan. Petry palannee sarjan edetessä, mutta ei todennäköisesti avauskamppailussa.

Eikä Montreal saa alkavassa ottelusarjassa todennäköisesti kummoistakaan etua maalivahtiosastollakaan, missä Price on ollut läpi kevään huimassa lyönnissä. Niin on nimittäin ollut Vegasin Marc-Andre Fleurykin Colorado-sarjassa irti päästyään. Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja oli Colorado-sarjan tärkeillä hetkillä erittäin vahvassa vedossa.

On myös hyvä muistaa, että Montrealilla on ollut toistaiseksi onni vahvasti matkassa mukana. Toronto-sarjassa Leafs joutui pelaamaan pitkään ilman kakkossentteri John Tavaresia. Winnipeg joutui puolestaan tulemaan toimeen kolme peliä ilman pelikieltoon passitettua ykkössentteri Mark Scheifelea. On selvää, että näin merkittävät poissaolot tasoittivat tietä selkeästi.

Ilman loukkaantumisia tai kurittomia hölmöilyjä, tällaista tasoitusta ei nyt ole luvassa.

Montrealia ei pidä aliarvioida, mutta kolmanteen yllätykseen on vaikea uskoa. Vegas on äärimmäisen laadukas, syvä ja samaan aikaan rutinoitunut joukkue, joka lähes jokaisessa kohdassa kokoonpanoa pystyy luisteluttamaan jäälle parempia pelaajia. Eikä Habs saa alkavassa sarjassa pelitavallista etua, sillä Golden Knights on tiivis ja kurinalainen joukkue siinä missä Montrealkin.

Vegas finaalin.

Toronton supertähti John Tavares loukkaantui pahasti ja joutui jättämään pudotuspelit kesken. Tämä hyödytti Montrealia avauskierroksella. Kuva: Claus Andersen / Getty Images

Tampa taistelemaan toisesta kannusta

Toisessa semifinaaliparissa peruskysymys on hyvin samanlainen: vieläkö Islandersin veto riittää kaatamaan yhden suuren? Ja taas kerran vastaus on, että lähtökohtaisesti ei.

Islanders on yllättäjäehdokkaista potentiaalisempi pelaajiston laadun ja pelitavallisten asioiden kautta, mutta se saa vastaansa vielä kovemman joukkueen kuin Montreal toisessa parissa. Hallitseva mestari, tervehtynyt Tampa Bay on nimittäin jyrännyt pudotuspeleissä toistaiseksi juuri niin vaikuttavalla tavalla kuin ennakkoon odotettiin.

Avauskierroksella Tampa selätti lopulta selkeästi Floridan eikä Carolinasta ollut toisella kierroksella edes kunnolla haastamaan mestaria.

Toisena vuonna putkeen Tampan välierävaiheessa kohtaava Islanders on NHL-joukkueista sitkein ja inhottavin, mutta tänäkin vuonna edessä saattaa olla tekemätön paikka. Vaikka Isles jyräsi ensin Pittsburghin ja sitten kovan Bostonin yli, mitenkään erityisen vakuuttavasti joukkue ei ole esiintynyt – paitsi maalinteon tehokkuuden ja oman maalin varjelun osalta.

Joku voisi todeta, että mitäpä sitä muuta jääkiekossa tarvitsee. Ongelma on siinä, että Islandersin laukaisuprosentit huitelevat lähes kahdessatoista, kun ne runkosarjassa pyörivät yhdeksän tienoilla. Laadukkasti vastaan iskevät saarelaiset ovat tehneet lukuisten ylivoimahyökkäyksien kautta 31:n maaliodottamalla 43 osumaa

Kysyä sopii: vieläkö ylisuorittaminen jatkuu, kun vastaan luistelee maailman paras maalivahti Andrei Vasilevski?

Samaan aikaan Islanders on nauttinut Ilja Sorokinin ja Semjon Varlamovin johdolla loistavasta maalivahtipelistä. Sorokin on "pelastanut" 3,2 maalia yli odotusarvon, Varlamov 1,7 osumaa. Pelastettuja maaleja on tarvittu, sillä Isles on – toisin kuin moni uskoisi – antanut enemmän maalipaikkoja pudotuspeleissä kuin mikään toinen joukkue: 31 pelaamansa tuntia kohden.

Vaarallisiakin maalipaikkoja alun toista kymmentä tuntiin.

Tampa Bayn veräjänvartija Andrei Vasilevski on maailman paras maalivahti tällä hetkellä. Kuva: 2021 Getty Images

Tampa, jolta löytyy maalintekovoimaa nelosketjua myöten, ottaa tällaiset maalipaikkanumerot ilolla vastaan. Mikäli maalipaikkojen antaminen jatkuu, Isles väsyy, sen veskarit väsyvät ja koko korttitalo luhistuu.

Sitten on erikoistilannepelaaminen. Islanders ei ole jäähyillyt paljon, mutta siihen vähäänkään ei nyt ole varaa, sillä saarelaisten alivoimapeli (61%) on ollut toistaiseksi luokatonta. Ainoastaan 60-prosenttinen alivoimapeli ei toden totta lupaa hyvää jääkiekkouniversumin parasta ylivoimapeliä (40%) vastaan.

Islanders on vahvan kulttuurin seura, jossa kurinalaisuus sekä kaukalossa että sen ulkopuolella toimii perustana kaikelle tekemiselle. Jään tasolla joukkueesta löytyy lukuisia onnistujia myös kärjen takaa Jean-Gabriel Pageaun, Kyle Palmierin ja nelosketjun tapaan.

Tampalla vain on sitä kaikkea niin paljon enemmän. Pelkästään kahden kärkiketjun pysäyttäminen on Islandersille valtava haaste. On huvittavaa ajatella, että Steven Stamkosin kaltainen supertähti pelaa Tampassa kakkosketjussa. Maaleja Tampa on tehnyt tänä keväänä peräti neljän ketjun voimin, kiitos Tyler Johnsonin ja Ross Coltonin.

Islanders tunnetaan myös karheasta olemuksesta, mikä on toiminut monia joukkueita vastaan, mutta Tampaa vastaan se ei saa fyysisyydestä etua. Myös Lightning on rakennettu viimeisen parin vuoden aikana erittäin karheaksi yhdistelmäksi, josta löytyy kovuutta Patrick Maroonin, Barclay Goodrow’n ja kumppanien kautta.

Tampa Bayn kokoonpanon syvyydestä kertoo paljon, että supertähti Steven Stamkos pelaa kakkosketjussa. Kuva: Getty Images / 2021 NHLI

Ja viimeisenä Tampan sinettinä seisoo venäläisvahti Andrei Vasilevski. On jopa hieman koomista, että tällaisen tähtisikermän takana seisoo jääkiekkomaailman paras veskari, joka on voittanut lukuisia pelejä joukkueelleen henkilökohtaisella panoksellaan. Kuluvana keväänä Vasilevskin vajaat kuusi "pelastettua" maalia on koko NHL:n selkeästi paras noteeraus.

Islandersin toivo lepää armottoman kovassa maalivahtipelissä, sitkeässä puolustamisessa, nopeissa vastahyökkäyksissä sekä kovassa viimeistelytehokkuudessa. Sen pitäisi päästä sarjassa nopealla tahdilla niskan päälle ja sitkeällä puolustamisella saada Tampan tähdet turhautumaan. Jos vielä auenneista vastaiskuista viimeistely onnistuu, yllätys voisi alkaa muhia.

Miten todennäköistä tämän skenaarion toteutuminen on? – Ei kovin.

Hyvin todennäköistä on, ettei Lord Stanleyn mukaan nimettyä kiekkopyttyä nähdä Suomessa tänäkään kesänä.

NHL:n pudotuspelit alkavat sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Tampan ja Islandersin avausottelu pelataan kello 22. Vegas ja Montreal avaavat sarjansa tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Lue myös:

Tuukka Rask joutuu leikkaukseen ja pitkälle sairauslomalle – suomalaistähti toivoo jatkoa Bostonin kanssa

Kommentti: Coloradon supertähden kiroiluun kiteytyy mestarisuosikin mahalasku – Mikko Rantanen ja kumppanit hävisivät Vegasin kärkipelaajille

Jukka Jalonen jäi ilman NHL-pestiä, Jarmo Kekäläinen teki valintansa

Vegas päätti Coloradon kauden, Rantasen maali laiha lohtu Avalanchelle – "Tämä kirpaisee paljon"

Kommentti: Crosby, 33, Rask, 34, ja Ovetshkin, 35, ulkona – heidän joukkueidensa kohtalo kertoo NHL:ssä tapahtuvasta vallankumouksesta

Joel Armia kertoo, miten Montreal sekosi Canadiensin yllättävästä menestyksestä: "Oikea hullunmylly päällä, emme päässeet lähtemään hallilta kotiin"

Kommentti: Sebastian Ahon sanat kuvasivat täydellisesti Carolinan epäonnistumista NHL:n pudotuspeleissä – seuraava taso jäi saavuttamatta