Hyppää sisältöön

"Riven" mukaan Huuhkajat halusi kunnioittaa Tanskan päätöstä, Eriksen toivoi ottelun jatkoa – näin tunteikkaasti suomalaiset puhuivat illan tapahtumista

Huuhkajien mielessä päällimmäisenä oli Tanskan Christian Eriksenin huolestuttava tilanne. Toppari Paulus Arajuuren mukaan "jalkapallo ei tuntunut enää miltään". Tästä jutusta löydät suomalaispelaajien ja päävalmentaja Markku Kanervan haastattelut.

Päävalmentaja Kanerva: Halusimme kunnioittaa Tanskan päätöstä jatkaa peliä
Päävalmentaja Kanerva: Halusimme kunnioittaa Tanskan päätöstä jatkaa peliä

Huuhkajat voitti jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuiden avausottelussaan Tanskan maalein 1–0. Voitto ei kuitenkaan ollut Suomen joukkueen jäsenillä päällimmäisenä mielessä.

Tanskan Christian Eriksenin vakava tilanne keskeytti ottelun avauspuoliajan lopussa. Tapaus käynnisti Kööpenhaminan Parkenin käytävillä useita keskusteluista eri vaihtoehdoista.

Huuhkajat olivat kuitenkin päättäneet kunnioittaa Tanskan päätöstä.

Päävalmentajan haastattelun voit katsoa jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi, että ottelun jatkamisesta käyty keskustelu ei ymmärrettävästi ollut itsestäänselvä.

– Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand sanoi, että heidän pelaajansa haluavat jatkaa peliä. Me olimme valmiita siihen sekä mahdolliseen pelin siirtämiseen, Kanerva sanoi.

Huuhkajien päävalmentaja kertoi kuulleensa Eriksenin jutelleen sairaalasta etäyhteydellä joukkuekavereilleen. Kanerva oli tietenkin mielissään positiivisista uutisista.

– Tilanne järkytti meitä kaikkia, mutta toteutimme Tanskan joukkueen tahdon, ja saatiin peli pelattua. Se oli tavallaan hyvä asia.

Pelaajat kunnioittivat Eriksenin päätöstä

Ottelun jälkeisissä haastatteluissa Suomen pelaajat halusivat puhua pelin merkittävimmästä asiasta.

– Ennen kuin mennään kysymyksiin, haluan tietenkin kommentoida Christiania. Tänään ollaan kaikki voittajia niin kauan kuin hänen parantuminen jatkuu hyvin, Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Hradecky kertoi pelaajien kuulleen ennen ottelun jatkumista, että Eriksen "vastailee jo hyvin". Maalivahti myös kuvaili päivää rankaksi.

Suomen puolustaja Paulus Arajuuri uskoo, että kaikkien oli vaikea pelata tilanteen jälkeen, koska "jalkapallo ei tunnu tuollaisen jälkeen miltään". Tunnelma, joka stadionilla vallitsi, oli hänen mukaansa kaikista tärkeintä.

– Se, miten jalkapallo yhdistää ihmisiä. Se, millainen positiivinen energia stadionille tuli ihmisten kuultua Christianin olevan kunnossa. Kaiken tämän jälkeen on aivan sama, mikä tulos tuli, Arajuuri kuvaili.

Hyökkääjä Joel Pohjanpalo kertoi Eriksenin itse ilmoittaneen, että haluaa joukkueiden pelaavan. Pelaajat päättivät yhdessä kunnioittaa Eriksenin päätöstä.

– Ensireaktioni oli juhlia maalia, mutta välittömästi mieleeni palasi Eriksenin tilanne. Ei maali ihan samalta tuntunut, voittomaalin tehnyt Pohjanpalo totesi.

Taikuri "Riven" täydellinen suunnitelma

Itse ottelu eteni Huuhkajien mukaan Tanskan komennossa. Maalivahti Hradecky oli ylpeä joukkueestaan ja sanoi heidän osoittaneen luonnetta.

– Oli pienistä asioista kiinni, että Tanska ei tehnyt maalia, mutta luulen, että ansaitsimme sen tuurin tänään.

Pelisuunnitelmaa Hradecky kuvaili ihan täydelliseksi, vaikka monet olivat sanoneet, että 5-3-2-kokoonpano kuuluisi heittää roskakoriin.

– Taikuri Rive (Markku Kanerva) otti kokoonpanon hatustaan. Meidät tituuleerattiin heittopussiksi, mutta Rive teki taikojaan ja me toteutettiin suunnitelma.

Hradecky sanoi, että Tanskan Pierre-Emile Højbjergin rangaistuspotku "ei tietenkään ollut mikään onnistunut".

– Ei edes katsottu, kuka laukoo, vaan koitimme Antin (Niemi) kanssa viittoilla, mihin hän voisi vetää. Onneksi otin pallon kiinni ja loppu oli tähtiin kirjoitettu, maalivahti kertoi.

"Olen muutaman kaljan pystyssä"

Maalintekijä Pohjanpalo sanoi etukäteen olleen selvää, että Suomi tulee saamaan vain muutaman tilanteen ottelussa.

Jereltä (Uronen) hieno pallo puolustajien väliin, ja siitä pääsi loistavasti puskemaan, Huuhkaja-kärki kuvaili maalia.

Arajuuri taasen tiivisti ottelun taktisen annin muutamaan virkkeeseen.

– Uskomaton joukkue, taistelumoraali ja Lukas Hradecky. Olen hänelle muutaman kaljan pystyssä, kun pelasti sen rankkarin.

Hradecky ja Arajuuri kiittelivät haastattelun lopussa suomalaisia kannattajia.

– Tämä (voitto) on kaikille niille, jotka jaksoivat tulla. Etuoikeus pelata tässä paidassa näissä olosuhteissa. Mutta edelleen: kaikki ajatukset ovat Christianissa, Hradecky sanoi.

– En oikein vielä tajua, mitä on tapahtunut, mutta on tämä uskomaton jalkapallojoukkue ja meillä on uskomattomat fanit. Kyllä tässä hetki menee ennen kuin tajuaa, mitä on tapahtunut.

Huuhkajat käyvät ottelun läpi sunnuntaina

Päävalmentaja Kanerva kertoi, ettei ole vielä ehtinyt kunnolla juttelemaan joukkueen kanssa.

Hän totesi Huuhkajilla olevan tapana ensin analysoida ottelu ja vasta sitten annetaan palaute pelaajille. Päävalmentaja kuvailee joukkuetta kannatelleen jo pitkään joukkuhenki, yhtenäisyys ja uhrautuvaisuus.

– Kaikki olivat valmiita laittamaan itsensä likoon. Tanska loi painetta, mikä oli odotettavaakin, mutta huikea taistelu. Joukkue osoitti valtavaa luonnetta, mitä meiltä löytyy. Tämä tulos oli kovan työn takana. Olemme enemmän kuin onnellisia.

Kanerva uskoo kannattajien kotikatsomoissakin jännittäneen ottelua samalla tavalla kuin Huuhkajien pelaajien. Hän kuvailee Suomen kansan kannustuksen olleen "fantastista".

– Kaikki ne viestit, videot ja muut kannustusjutut todellakin lämmittävät joukkuetta – ja ennen kaikkea inspiroivat. Iso kiitos kaikille, jotka ovat olleet meidän takanamme. Se antaa lisää itseluottamusta, kun voittaa kovan Tanskan heidän kotistadionillaan.

Lue lisää Eriksenin tilanteesta:

Huuhkajien historian ensimmäinen EM-ottelu sai dramaattisen käänteen: Lyyhistyneen tanskalaispelaajan tila on vakaa – kertaa tästä tapahtumat

Suomen kannattajat tekivät upean eleen lyyhistyneen Tanskan tähden suojaksi – järkyttävä hetki yhdisti Suomen ja Tanskan kannattajat

Kommentti: Kapteeni osoitti suuruutensa tragedian keskellä – Simon Kjaer juoksi tuupertuneen Christian Eriksenin luo ja kantoi vastuunsa paremmin kuin kukaan

Lue lisää Huuhkajien voitosta:

Kauppatorilla juhlittiin Huuhkajien voittoa railakkaasti – tästä jutusta löydät historiallisen EM-futispäivän kaikki käänteet

Kommentti: Huuhkajat teki sensaatiomaisen uroteon dramaattisessa EM-avauksessa – tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat silti jossain muualla

Pohjanpalo ja Hradecky Suomen sankarit! Peli keskeytyi karmivasti, mutta jatkui sykähdyttävästi – katso tästä EM-voittopelin kohokohdat

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta