Hyppää sisältöön

Kommentti: Huuhkajat teki sensaatiomaisen uroteon dramaattisessa EM-avauksessa – tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat silti jossain muualla

Parkenin illasta tuli monin tavoin uskomaton. Suomi kukisti Tanskan vastoin kaikkia odotuksia kentällä, mutta todellinen voittaja oli elämä, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat tanskalaisen hoitohenkilökunnan jäsenet. Kuva: Tomi Hänninen

KÖÖPENHAMINA. Se oli hetki, joka ei unohdu koskaan.

Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui yllättäen kentälle kulmalipun tuntumaan avausjakson lopussa, ja kaikki pysähtyi. Erotuomari Anthony Taylorin ja kanssapelaajien nopean reagoinnin ansiosta lääkintähenkilökunta saatiin nopeasti paikalle.

Minuutit, jotka mykistynyt stadion odotti shokeeraavassa tilassa, tuntuivat tunneilta. Tanskan joukkue ja etenkin maalivahti Kasper Schmeichel ja kapteeni Simon Kjaer hoitivat vaikean tilanteen erinomaisesti.

Suomen historiallisesta EM-avauksesta tuli toden totta ikimuistoinen, mutta sellaisella tavalla, jota kukaan ei olisi halunnut nähdä.

Tapa, jolla Suomen ja Tanskan kannattajat osoittivat tauon aikana yhdessä tukeaan Eriksenille, oli liikuttava ja koskettava. Yleisö pääsee vihdoin katsomoihin, ja tänään nähty yhteisöllisyys muistutti urheilun suuruudesta.

Ottelun jatkaminen tuntui aluksi vaikealta ajatukselta, mutta koska molemmat joukkueet sekä Eriksen itse halusivat pelin jatkuvan, jatkopäätöksen ymmärtää. Päätöksestä täytyy antaa Tanskan joukkueelle suuri hatunnosto, ja suomalaispelaajat myös osoittivat upeasti arvostustaan vastustajalle, kun juuttiryhmä palasi kentälle.

Suomen pelaajat antoivat aplodit Tanskan joukkueelle

Itse ottelussa Suomi oli rajusti ottavana osapuolena etenkin avausjaksolla. Pallolliset jaksot jäivät aivan liian lyhyiksi, ja Tanska pääsi Eriksenin johdolla pyörittämään peliä lähellä Huuhkajien maalia.

Suomi selvisi takaiskuitta ja kävi toisella jaksolla iskemässä salakavalasti kuin kyy. Yksi lyhyellä avauksella pelattu hyökkäys keskustan kautta päätyi Jere Uroselle, ja turkulaispuolustajan keskitys löysi Joel Pohjanpalon pään.

Kuin kruunuksi suomalaisten uskomattomalle suoritukselle Lukas Hradecky nollasi vielä loistavasti Pierre-Emile Höjbjergin vaisuhkon rangaistuspotkun. Tanska pyöritti ja yritti maalia 22 kertaa, kun Suomelle riitti yksi kerta. Vieraiden puolustus ilmiömäisesti jälleen taistelleen Paulus Arajuuren johdolla kesti loppuun saakka.

Markku Kanervan kolmen topparin ryhmitystä on arvosteltu, mutta tänään kovassa paikassa Suomi onnistui nappaamaan järisyttävän tuloksen ja vuoden ensimmäisen voiton. Kolmen pisteen potilla Suomi saa historialliseen EM-turnaukseen loistavan alun, ja ensi keskiviikon ottelussa Venäjää vastaan Huuhkajilla on mahdollisuus jo varmistaa jatkopaikka.

Silti, kuten jälleen kliinisesti ainoasta paikastaan osuneen Pohjanpalokin haastattelussa ottelun jälkeen totesi, ainoa asia, joka pyöri varmasti kaikkien mielessä ottelun jälkeen oli Christian Eriksenin vointi.

Jos ja ilmeisesti kun se on vakaa, eikä välitöntä hengenvaaraa ole, tunnerikkaan illan todelliset sankarit löytyvät tanskalaisesta lääkintähenkilökunnasta ja voittaja on elämä.

Siitä parempaa voittajaa on vaikea kuvitella.

Lue myös:

Kommentti: Kapteeni osoitti suuruutensa tragedian keskellä – Simon Kjaer juoksi tuupertuneen Christian Eriksenin luo ja kantoi vastuunsa paremmin kuin kukaan

Suomen kannattajat tekivät upean eleen lyyhistyneen Tanskan tähden suojaksi – järkyttävä hetki yhdisti Suomen ja Tanskan kannattajat

Lue lisää Huuhkajista:

"Riven" mukaan Huuhkajat halusi kunnioittaa Tanskan päätöstä, Eriksen toivoi ottelun jatkoa – näin tunteikkaasti suomalaiset puhuivat illan tapahtumista

Pohjanpalo ja Hradecky Suomen sankarit! Peli keskeytyi karmivasti, mutta jatkui sykähdyttävästi – katso tästä EM-voittopelin kohokohdat

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta

Huuhkajien historian ensimmäinen EM-ottelu sai dramaattisen käänteen: Lyyhistyneen tanskalaispelaajan tila on vakaa – kertaa tästä tapahtumat