1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. EURO 2020

Urheilupsykologian asiantuntija näki tanskalaisten kriisitoiminnassa rohkaisevia merkkejä: "En usko, että kisat ovat heidän osalta tässä"

Urheilupsykologian asiantuntija jakaa kehuja Tanskan joukkueen kapteenille ja muulle joukkueelle toiminnasta vakavan tilanteen keskellä.

Kapteeni Simon Kjaer keräsi joukkueensa Eriksenin eteen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäinen EM-ottelu päättyi 1–0-yllätysvoittoon. Ottelun aikana ja sen jälkeen pelaajien ajatukset olivat Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksenissä ja hänen tilanteessaan.

Erikseniä elvytettiin kentällä ja hänelle annettiin sydänhierontaa, minkä jälkeen hänet vietiin ambulanssilla läheiseen sairaalaan.

Urheilupsykologian asiantuntija ja Olympiakomitean psyykkisen valmennuksen vastuuasiantuntija Robert Päkk uskoo tilanteen olleen myös pelaajille haastava ja pelottava.

– Tällaisia vastaavia tapahtumia on ollut tietojeni mukaan maailman eri puolilla, että urheilija on kaatunut ja siellä on ollut karujakin seuraamuksia, mutta nyt tämä tilanne osuu suomalaisten ja pohjoismaalaisten näkökulmasta lähelle, Päkk sanoo.

– Pelaajilla oli varmasti tekemistä käsitellä sitä tilannetta, mutta television välityksellä seuranneena Tanskan joukkue toimi erittäin hyvin.

Päkk kehuu erityisesti Tanskan kapteeni Simon Kjaerin reagointia tilanteessa. Kjaer juoksi auttamaan tajunsa menettänyttä Erikseniä, otti joukkueen haltuunsa, keräsi sen tähtipelaajan ympärille ja lohdutti Eriksenin puolisoa.

– Kapteenilta vahvaa toimintaa kaiken kaikkiaan. Hän kykeni auttamaan tilanteessa saman tien ja teki oikeita, hyviä päätöksiä.

Kamppailu keskeytettiin kahden tunnin ajaksi, mutta sitä päätettiin jatkaa Uefan virallisen lausunnon mukaan molempien joukkueiden tahdosta. Myöhemmin kävi ilmi, että Eriksen oli keskustellut Tanskan pelaajien kanssa videopuhelun välityksellä tauon aikana ja toivonut, että peli pelattaisiin loppuun.

Vähemmälle huomiolle kuitenkin jäi, että molempien joukkueiden tahto liittyi ainoastaan pelin pelaamisen ajankohtaan. Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand kertoi pelin jälkeen, että Uefa antoi joukkueille kaksi vaihtoehtoa.

– Meillä oli kaksi vaihtoehtoa: joko pelaamme tänään tai sunnuntaina kello 12, ja kaikki sopivat pelaavansa tänään. Peliä ei voi pelata tuollaisten tunteiden kanssa. Yritimme voittaa. Oli uskomatonta, että he pystyivät menemään kentälle ja yrittivät pelata toisen puoliajan, Hjulmand kommentoi BBC:n toimittaja (siirryt toiseen palveluun) John Bennetin mukaan.

– Uefa ei painostanut meitä pelaamaan tänä iltana. Rehellisesti sanoen oli parempi päästä siitä yli, Hjulmand lisäsi.

Sunnuntaina Hjulmand oli nukkunut yön yli ja katui ratkaisua pelata ottelu loppuun. Hänellä oli huono omatunto siitä, että Tanska palasi kentälle.

– Jälkeenpäin ajatellen minusta oli väärin antaa pelaajille kaksi vaihtoehtoa. Pelaajat olivat shokissa. He eivät vielä tienneet, olivatko menetttäneet parhaan kaverinsa. Sitten heidän piti päättää kahden vaihtoehdon väliltä, palatako kentälle nyt vai pelataanko loppuun seuraavana päivänä, Kasper Hjulmand kritisoi.

Tanskalta löytyi osaamista ja ymmärrystä

Traagisesta illasta huolimatta Päkk uskoo, että Tanskan joukkueen pelaajat pystyvät selviämään tilanteesta, eikä tapauksen pitäisi kaataa joukkueen EM-kisataivalta. Hän toki muistuttaa, että jokainen urheilija kokee tällaisia tilanteita eri tavalla, minkä lisäksi myös ammatillisen tuen tarve vaihtelee yksilöittäin.

– Ennen kaikkea on tärkeää, että urheilijoilla olisi mahdollisuus keskustella ja purkaa tätä jonkun kanssa. Valmentaja ja muu henkilökunta ovat tärkeässä roolissa, Päkk sanoo.

– En usko, että kisat ovat Tanskan osalta tässä. Kyse on kuitenkin ammattilaispelaajista. Jo eilisen reagoinnista pystyi näkemään saman tien, että siellä oli osaamista ja ymmärrystä, miten kriisitilanteessa toimitaan ja mitä tämä kaikki tarkoittaa. Se oli mielestäni erinomaista.

Tanskan pelit jatkuvat torstaina. Silloin Belgia saapuu vieraaksi Parkenille. Lohkon toisessa ottelussa Suomi ja Venäjä kohtaavat Pietarissa jo keskiviikkona kello 16.

Lue myös:

Huuhkajien dramaattinen avausottelu keräsi miljoonat suomalaiset ruutujen ääreen

Tanskan maajoukkueen lääkäri kertoo epätoivon hetkistä Parkenilla: "Saimme Christianin takaisin"

"Riven" mukaan Huuhkajat halusi kunnioittaa Tanskan päätöstä, Eriksen toivoi ottelun jatkoa – näin tunteikkaasti suomalaiset puhuivat illan tapahtumista

Kommentti: Huuhkajat teki sensaatiomaisen uroteon dramaattisessa EM-avauksessa – tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat silti jossain muualla

Suomen kannattajat tekivät upean eleen lyyhistyneen Tanskan tähden suojaksi – järkyttävä hetki yhdisti Suomen ja Tanskan kannattajat

Huuhkajien historian ensimmäinen EM-ottelu sai dramaattisen käänteen: Lyyhistyneen tanskalaispelaajan tila on vakaa – kertaa tästä tapahtumat