Hyppää sisältöön

Djokovic hyydytti kreikkalaishaastajansa ja teki harvinaista tennishistoriaa – Serbian kuntoihme on yhden grand slam -tittelin päässä Federeristä ja Nadalista

34-vuotias Novak Djokovicista tuli ensimmäinen miespelaaja yli 50 vuoteen, joka on voittanut kaikki neljä grand slam -turnausta vähintään kahdesti. Edellisen kerran saavutuksessa oli onnistunut australialaislegenda Rod Laver, vuonna 1969.

Novak Djokovic ja Ranskan avointen pokaali Kuva: AFP / Lehtikuva

Tenniksen serbialaistähti Novak Djokovic osoitti jälleen suuruutensa ja nousi uransa toista kertaa Ranskan avointen miesten kaksinpelin mestariksi. Kahden erän tappioasemassa ollut serbialainen kukisti finaalissa nuoren kreikkalaishaastajansa Stefanos Tsitsipasin lopulta luvuin 6–7 (6-8), 2–6, 6–3, 6–2, 6–4.

Ottelu Pariisin helteessä kesti reilut neljä tuntia.

Samalla 34-vuotias Djokovic teki harvinaista tennishistoriaa. Djokovicista tuli ensimmäinen miespelaaja yli 50 vuoteen, joka on voittanut kaikki neljä grand slam -turnausta vähintään kahdesti urallaan. Edellisen kerran saavutuksessa oli onnistunut australialaislegenda Rod Laver, vuonna 1969.

– Ottelussa oli sähköinen tunnelma. Haluan kiittää jokaista, joka on ollut tukenani tällä matkalla, Djokovic kiitteli uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kaikkiaan mestaruus on maailmanlistan ykköspelaaja Djokovicille uran 19:s grand slam -tasolla. Serbialainen on enää yhden grand slam -mestaruuden päässä Roger Federeristä ja Rafael Nadalista, jotka jakavat 20 mestaruuspytyllä miestenniksen kärkisijaa.

Tämän vuoden turnauksessa Djokovic kaatoi Ranskan avointen 13-kertaisen mestarin Nadalin perjantain välierässä.

Kuva: 2021 Getty Images

– Olen pelannut lähes yhdeksän tuntia viimeisen 48 tunnin aikana kahta suurta mestaria vastaan. Nämä ovat olleet fyysisesti todella vaativat kolme päivää, mutta luotin kykyihini ja tiesin, että pystyn voittamaan täällä, viimeksi vuonna 2016 Pariisissa juhlinut serbialainen puhalteli.

"Hän palaa vahvempana"

Viidenneksi sijoitetulle Tsitsipasille grand slam -finaali oli uran ensimmäinen. Tsitsipasista tuli ensimmäinen kreikkalainen, joka pelaa tenniksen arvoturnausfinaalissa, mutta suurvoittajaksi 22-vuotiaasta helleenistä ei vielä ollut.

– Pystyn samaistumaan siihen, mitä Stefanosin päässä liikkuu, mutta hän palaa vahvempana ja voittaa monia grand slam -turnauksia, Djokovic lohdutti.

Stefanos Tsitsipas antoii hyvän vastuksen finaalissa Kuva: 2021 Getty Images

Myös Tsitsipasin sanat kunnioittivat finaalivoittajaa.

– Yritin parhaani. Turnaukseni oli hyvä, ja olen tyytyväinen itseeni. Novak on näyttänyt, miten hieno mestari hän on, ja toivon, että jonain päivänä minulla olisi edes puolet hänen saavutuksistaan, kreikkalainen sanoi.

Energiaa pukukopista

Djokovic marssi kehnon toisen eränsä jälkeen Pariisin keskuskentän pukukoppiin. Seuraavassa erässä serbialainen pystyi viimein ammentamaan voimaa peliotteisiinsa.

Pelin kulku muuttui kahden erän jälkeen tyystin, sillä Tsitsipas ei saanut kolmessa viimeisessä erässä yhtäkään murtopalloa. Samalla kreikkalaisen kehonkieli muuttui paikoin erittäin turhautuneeksi.

Djokovicista tuli kaikkien muiden saavutustensa lisäksi ensimmäinen miesten grand slam -turnauksen voittanut pelaaja, joka on ollut kahdessa turnauksen ottelussa häviöllä erin 0–2. Neljännesvälierässä serbialainen kaatoi Italian Lorenzo Musettin 3–2.