1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hollanti

Hollanti palasi ryminällä yhdeksän vuoden tauon jälkeen EM-kisoihin! Katso parhaat palat EM-kisojen toistaiseksi viihdyttävimmästä pelistä

Värikäs ja vivahteikas ottelu Hollannin ja Ukrainan välillä päättyi 3–2. Maalikimaran lisäksi pelissä syntyi kymmeniä hienoja tilanteita ja tähänastisten kisojen hienoin maali.

Hollannin Denzel Dumfries.
Hollanti voitti Ukrainan EM-kisojen alkulohko C:n avausottelussa 3–2. Voit katsoa ottelun maalikoosteen klikkaamalla kuvaa.

Hollanti voitti Ukrainan 3–2 jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuiden kolmannen päivän iltaottelussa. Peli eteni tasaisena toiselle puoliajalle, kunnes oranssipaitojen peräkkäiset maalit aloittivat Ukrainan kirin. Ottelun ratkaisi Hollannin maalipaikkoja tuhlaillut Denzel Dumfries.

Ottelu sai tähänastisten kisojen vauhdikkaimman startin, kun ensimmäisen viiden minuutin aikana syntyi useita maalipaikkoja kentän molemmissa päissä. Ensimmäisenä yrittämään pääsi Hollannin Memphis Depay, mutta Ukrainan maalivahti Heorhi Bushtshan torjui laukauksen.

Hollannin Memphis Depay pääsi laukomaan, mutta Ukrainan maalivahti Heorhi Bushtshan torjui.

Alun paras tilanne tuli kuudennella minuutilla Hollannin Dumfriesille. Ukrainan Bushtshanin tyylikäs vastaantulo kuitenkin piti tilanteen 0–0:ssa. Edeltävän maalintekopaikan pedannut Georginio Wijnaldum sai seuraavassa hyökkäyksessä vastavuoroisesti syötön Dumfriesilta, mutta laukaus suuntautui yli maalin.

Näiden tilanteiden jälkeen värikkäämmät ottelutapahtumat haalistuivat hetkeksi. Hollanti siirteli palloa vastustajan kenttäpuoliskolla, Ukraina odotti mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin. Lähes kymmenen minuuttia jatkettiin näin, kunnes tempo taas kasvoi.

Hollanti sai puolittaisen maalipaikan, minkä jälkeen Ukraina lähti vastahyökkäykseen. Andri Jarmolenko kaadettiin oranssipaitojen rangaistusalueella, mutta erotuomari Felix Brych ei nähnyt tilanteessa rikettä.

Ukrainan Andri Jarmolenko laukoo, mutta Hollannin Marten Stekelenburg kahmaisee pallon käsiinsä.

Hollanti lähti vuorostaan vastahyökkäykseen, mutta maalipaikkaa ei syntynyt. Seurasi Ukrainan hyökkäys, mikä päättyi maalivahti Marten Stekelenburgin syliin.

Hollanti piti jälleen palloa. Wijnaldumin kova laukaus pelaajaruuhkan takaa suuntautui keskelle maalia, joten Ukrainan Bushtshan onnistui torjumaan pallon yhdellä kädellä.

Ukrainan maalivahti Heorhi Bushtshan torjui Hollannin Georginio Wijnaldumin kovan laukauksen.

Tilanne pysyi Hollannin hallussa, Depay keskitti takatolpalle ja Dumfries puski erinomaisesta paikasta pallon ohi maalin.

Pitkän Hollannin painejakson jälkeen Ukraina lähti taas vauhdilla kentän toiseen päähän. Joukkue pääsikin hienoilla syötöillä maalintekosektorille, mutta tila kävi liian pieneksi, kun Hollannin maalivahti Stekelenburg tuli maaliltaan vastaan.

Ensimmäinen puoliaika päättyi 0–0-tilanteeseen. Alkupuolikas tarjosi kisojen viihdyttävintä jalkapalloa, vaikka viimeistely jätti toivomisen varaa.

Maali-iloittelu alkoi ottelun toisella puoliajalla

Vivahteikkaat tilanteet eivät kuitenkaan loppuneet. Toisen jakson alussa mentiin taas päästä päähän, kunnes pallo ensimmäisen kerran päätyi maaliin. Hollannin Dumfries keskitti laidalta, Ukrainan Bushtshan pääsi käsineen väliin, mutta siitä pallo asettui Wijnaldumin juoksulinjalle – tilanne 1–0.

Vain muutama minuutti ennätti kulumaan, kun pallo jälleen pomppi hieman onnekkaasti Hollannin kannalta. Hyökkääjä Wout Weghorst osui paikalle sopivasti ja Hollanti tuplasi johtonsa. Tilanne tarkistettin vielä videolta, mutta maali hyväksyttiin.

Ukraina sisuuntui ja alkoi hyökkäämään. Roman Jaremtshuk laukoi kaukaa, mutta Stekelenburg torjui helposti. Sitten Ukrainan kapteeni päätti pistää parastaan.

Kapteeni Jarmolenko oli pallon kanssa laidalla, hän käytti pallon rangaistusalueen rajalla joukkuekaverillaan Jaremtshukilla ja teki tähänastisten kisojen hienoimman maalin.

Ukrainan Andrei Jarmolenkon upea laukaus kavensi lukemat 1–2:een Hollantia vastaan.

Eikä Ukraina lopettanut siihen, vaan välittömästi tasoitti ottelun 2–2:een. Ruslan Malinovski laittoi vapaapotkusta kovan pallon viiden metrin boksin rajalle ja Jaremtshuk puski pallon maaliin.

Ensimmäisellä puoliajalla kaksi hyvää paikkaa tuhlannut Dumfries päätti, että haluaa sittenkin voittaa EM-turnauksen avausottelunsa. Hollannin Nathan Aké keskitti pallon rangaistusalueen sisään ja Dumfries puski pallon tolppien väliin. 3–2-maali oli lopulta myös ottelun voittomaali.

Hollannin ja Ukrainan maalintekotahti oli ennennäkemätön. EM-kisojen historiassa 0–0-tilanteessa toiselle jaksolle siirtyneessä ottelussa ei oltu koskaan aiemmin tehty viittä maalia.

Hollannin ja Ukrainan ottelu pelattiin Amsterdamissa

Hollannissa tätä iltaa oli odotettu pitkään, sillä maa jäi kokonaan ulos vuoden 2016 EM-kisoista ja vuoden 2018 MM-kisoista. Hollannin edellisestä esiintymisesta EM-kisoissa oli siis ehtinyt kulua jopa yhdeksän vuotta. Kisajoukkueesta vain maalivahti Stekelenburgilla oli kokemusta lopputurnauksesta.

Hollanti ja Ukraina olivat aiemmin kohdanneet vain harjoitusotteluissa. Ukrainan synkkä saldo lopputurnauksista sai kuitenkin jatkoa, kun maa on nyt seitsemästä ottelustaan hävinnyt kuusi. Karsinnoissa Ukraina ei ollut hävinnyt yhtäkään ottelua.

Päivitetty kello 2.37. Korjattu juttua, yhdeksän vuoden tauko on ollut EM-kisoista, ei arvokisoista.

Lue myös:

Katuva Tanskan päävalmentaja kritisoi Uefan toimintaa Eriksenin sairauskohtauksen jälkeen: "Minusta oli väärin antaa kaksi vaihtoehtoa"

Eriksenin tilanne on yhä kapteeni Sparvin mielessä – "Oli huonoiten nukuttu yö moneen viikkoon"

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta

Kommentti: Kapteeni osoitti suuruutensa tragedian keskellä – Simon Kjaer juoksi tuupertuneen Christian Eriksenin luo ja kantoi vastuunsa paremmin kuin kukaan