Hyppää sisältöön

Valmentaja kertoo Matilda Castrenin historiallisen golf-saavutuksen taustat: "Pitkäjänteisellä työllä on mahdollista nousta maailman huipulle"

Matilda Castrenin valmentaja Petteri Nykky seurasi suojattinsa voittotaistelua kotonaan yöllä. Valmentaja kertoo Castrenin itseluottamuksen näkyneen jo nuorena.

Matilda Castren shampanjasuihkussa turnausvoiton varmistumisen jälkeen. Kuva: 2021 Getty Images

Matilda Castrenin valmentaja Petteri Nykky ei säästellyt kehuja analysoidessaan suojattinsa voittoa Kalifornian LPGA-kilpailussa.

– On se kova. On se niin kova, että minä en osaa sitä edes arvioida. Toivottavasti joku muu osaa. Ihan mieletön juttu, ei tätä oikein osaa edes hahmottaa, Nykky sai sanotuksi Castrenin kilpailun jälkeen.

Nykky seurasi aikaisin maanantai-aamuyöllä Suomen aikaa käytyä kilpailua TV:n välityksellä.

– Samoilla silmillä tässä mennään, kun koko yö on seurattu Matildan edesottamuksia. Onneksi meni vähän jännäksi. Todella tyylikäs voitto, kyllä todella ylpeä saa olla, valmentaja hehkutti.

Pommi oli marinoitunut jo jonkin aikaa

Castrenin pelaaminen oli viime viikolla US Openissa jo hyvällä tasolla, mutta vielä silloin ei aivan kolissut toivotulla tavalla. Nykyn mukaan 30. sijaan ei osattu olla pettyneitä, mutta varaa olisi ollut päätyä myös paljon korkemalla sijalle.

– Lyöminen (US Openissa) oli jo niin hyvää, että kun vähän saadaan kulmarautaa kuumemmaksi, niin siellä voi ruveta tapahtumaan mitä vaan. Että kannattaa olla valmis myöskin menestykseen, Nykky myhäili.

Castrenin voitto on suomalaiselle golfille iso virstanpylväs, joka laittaa myös hänen kilpailukalenterinsa uuteen uskoon. Nykky toivoo Castrenin esimerkin innostavan nuoria hiomaan svingejään.

– Toivottavasti tämä rohkaisee varsinkin tyttöjä tarttumaan golfmailoihin. Matildan voitto on todiste, että pitkäjänteisellä työllä on mahdollista nousta maailman huipulle.

Kalifornian Daly Cityn kilpailussa oli mukana monta maailman kärkinimeä. Castren onnistui jättämään monta kokenutta kehäkettua taakseen.

– Itse kierroksella virheiden minimointi onnistui Matildalta loistavasti. Alku oli ihan unelma, etuysille eagle ja useampi birdie. Myös kolmannella väylällä eagle oli todella lähellä, Nykky analysoi kisan jälkeen.

Myös Castrenin takaysi oli Nykyn mukaan tasaisen varmaa tekemistä. Yhden bunkkerin hän selätti upealla nostolla. Väylän 15 par oli oikeastaan ainoa kauneusvirhe muutoin lähes täydellisellä kierroksella.

Castrenin päätöskierros Daly Cityn sumuisessa säässä meni nappiin. Kuva: Getty Images

Itseluottamus kohdillaan jo nuorena

Pohjatyötä Castrenin tulevalle ammattilaisuralle alettiin valaa jo varhaisessa vaiheessa. Nykky korostaa valmentaja Ville Kallialan merkitystä junioriaikoina sekä Minea Blomqvist-Kakon roolia esikuvana.

Nuoresta Castrenista paistoi itseluottamus jo Nykyn otettua valmennuksen ohjat lukioaikana.

– Selkeä määrätietoisuus ja halu kehittyä olivat läsnä. Tie oli siinä kohtaa viimeistään selvä, kun menestystä alkoi tulla amatöörikisoissa ja kutsuja alkoi sadella yliopistoihin Yhdysvaltoihin, Nykky muisteli.

Myös muutaman vuoden takaiset vaikeudet "osua latuun" saatiin selätettyä. Menestyksen takana olevia tekijöitä on kuitenkin vaikea yksilöidä tarkasti. Nykky painottaa kuitenkin Yhdysvalloissa pelatun yliopistogolfin merkitystä.

– Se on kova maailma ja se on opettanut Matildan kilpailemaan. Määrätietoisesti on menty eteenpäin ja nyt vaan haetaan lisää kokemusta eri kentiltä.

Henkilökohtaiden taidon ohella Castrenin voitto on samalla osoitus kovasta henkisestä kantista. Kärkiryhmässä pelaaminen luo uskoa omaan tekemiseen. Nykyn mielestä Castren onnistui tuomaan oman taitotasonsa Kaliforniassa esille.

– Tuntuu, että Matilda osasi myös nauttia tilanteesta. Juhlikoon nyt tänään, mutta sitten vedetään taas haalaria päälle ja palataan sorvin ääreen. Kohta mennään kuitenkin taas isoon kisaan.

Petteri Nykky on valmentanut Castrenia tämän lukioajoista asti. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Katse kohti Tokiota

Castren on ilmiselvä valinta myös Tokion olympialaisiin. Hän on ollut suomalaisista paras naisten maailmanlistalla viime syksystä alkaen. Nykky ei lähde kuitenkaan vielä mitalia kirkossa kuuluttamaan vaan korostaa valmistautumisen merkitystä.

– Tässä pelissä ei voi arvailla mitään. Menestyminen saattaa olla kiinni yhdestä pompusta. Pitkäjänteisellä työllä ne pomputkin kuitenkin alkavat monesti kääntyä kotiin päin.

Castren jatkaa kautta ensi viikolla arvoturnauksessa LPGA:n mestaruuskilpailussa Atlantan lähellä. Toistaiseksi Castren on osoittanut viihtyvänsä myös major-kilpailuissa, sillä niistä hänellä on sijat 23 ja 30.

Lue myös:

.
.