1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. golf

Castren esiintyi sensaatiomaisesti viimeisellä kierroksella oltuaan vasta ensimmäistä kertaa finaaliryhmässä – "Epäuskoinen olo vieläkin"

Matilda Castren voitti varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa LPGA Tourin Mediheal Championshipin kahden lyönnin erolla ennen Taiwanin Min Leetä.

Matilda Castren ja LPGA-osakilpailun voittopokaali Kuva: 2021 Getty Images

Matilda Castren, 26, on ensimmäinen suomalainen, joka on yltänyt voittoon LPGA Tourilla tai ylipäätään golfin Yhdysvaltain pääkiertueilla. Mediheal Championship oli suomalaiselle uran viidestoista osakilpailu naisten huippugolfin ykköskiertueella.

– Fiilis on vieläkin vähän epäuskoinen. Muutaman tunnin nukuin ja nyt aloin vasta lukea onnitteluviestejä, videoita ja kaikenlaisia kuvia, joita minulle on lähetetty, selvitti ikionnellinen Castren Yle Urheilulle.

Viimeisellä kierroksella Castren esiintyi vasta ensimmäistä kertaa finaaliryhmässä. Hänen rauhallisuutensa keräsi paljon kehuja ja ihmetystä. Castren pelasi isoissa parrasvaloissa sensaatiomaisen kierrostuloksen 65 (-7).

– Ajattelin, että mitä tahansa käykin, niin se on minulle tosi hyvää kokemusta tulevaisuutta varten, Tämän avulla pystyin olemaan aika rauhallinen. Olin niin sinut sen kanssa, että sain huippuonnistumisen ja kaikki meni ihan nappiin, iloitsi Castren.

– Kun ensimmäiset viisi reikää alkoi tosi hyvin, niin aloin sen jälkeen uskomaan, että minulla on hyvät mahdollisuudet voittoon. Pelini muuttui tässä vaiheessa ehkä aggressiivisemmaksi. Olin aika jännittynyt, mutta samaan aikaan jotenkin rauhallinen. En alkanut tunteilemaan kumpaakaan suuntaan.

Rento ilmapiiri auttoi

Kaksi lyöntiä Min Leen takaa päätöspäivään lähtenyt Castren kertoi, että hän jutteli paljon päätöskierroksen aikana lopulta toiseksi sijoittuneen Taiwanin golfarin kanssa.

– Ei hän ollut hermostunut. Vitsailimmekin välillä ja uskon, että se auttoi minua, kun tunnelma oli ryhmässä koko ajan rento. Pelasimme jo viimeistä edellisen kierroksen yhdessä, joten tunsimme jo entuudestaan toisemme, Castren sanoi.

– Oli hyvä ja kiva fiilis pelata, eikä mitään tiukkaa vääntöä.

Kuva: Getty Images

Castrenin hermot pitivät myös viimeisellä reiällä ja viimeisessä putissa.

– Siinä tuli väistämättä mieleen, että nyt on voittoputti kyseessä. Olo oli tietysti siinä vaiheessa hermostunut ja katsoin lyönnin linjan kahteen kertaan ja tosi tarkasti. Keskityin sitten vain liikkeeseen ja se meni sisään. Uskoin voittoon vasta, kun kamerat ilmestyivät eteeni, ja kaverit tulivat roiskimaan samppanjaa.

"Toivottavasti tämä on alku jollekin isommalle"

Golfin historiateko oli suomalaiselle iso kunnia-asia.

– Nyt alkaa pikku hiljaa uppoamaan, että tässä on tehty jotain suurempaa. Toivottavasti tämä on vasta alku jollekin paljon isommalle, ja että voittoja tulee vielä ihan mistä Tourilta tahansa. Toivon myös, että tämä on inspiraatio muille ja että muitakin suomalaisia tulisi tänne jenkkeihin pelaamaan.

Suomalaisen voitto- ja yhteistulos -14 on major-tason kentäksi kuvaillulla Lake Mercedin kentällä todella kova.

Voitto nostaa Castrenin LPGA Tourin rahalistalla sijalle 25. Hän kuittaa ykkössijastaan uransa ylivoimaisesti suurimmat palkintorahat - 225 000 dollaria. Voiton ansiosta Castren saa LPGA Tourilla kauden 2023 loppuun asti ulottuvan pelioikeuden.

Alkava viikko on Castrenille väliviikko, mutta ensi viikolla hän lähtee urakoimaan naisten PGA Championshipiin Atlantaan.

Lue myös

Valmentaja kertoo Matilda Castrenin historiallisen golf-saavutuksen taustat: "Pitkäjänteisellä työllä on mahdollista nousta maailman huipulle"

Matilda Castren teki suomalaista golfhistoriaa – voitti LPGA:n osakilpailun: "Aivan uskomatonta"

Kommentti: Onko tässä Suomen mitalilaji olympialaisissa? Mahdollisuudet paranevat, kun vain osa maailman valioista pääsee mukaan