1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. nyrkkeily

Kommentti: Robert Helenius saa mahdollisuuden loistaa ensi kertaa miljoonayleisölle – Las Vegas tarjoaa suomalaiselle jotain vieläkin tärkeämpää

Robert Heleniuksella on harvinainen mahdollisuus näyttää todellinen urheilullinen potentiaali 37-vuotiaana. Las Vegasin miljoonayleisö on Heleniukselle unelmasauma, kirjoittaa Yle Urheilun Joel Holma.

Robert Heleniuksella on mahdollisuus pullistella voittajana Las Vegasissa heinäkuussa. Kuva vuodelta 2020 New Yorkista. Kuva: Getty Images

Robert Heleniuksen piinaava odotus on vihdoin ohi. Nyt on varmaa, että Helenius kohtaa uusintaottelussa Adam Kownackin 24. heinäkuuta nyrkkeilypyhättö Las Vegasissa.

Helenius pääsee kehään lähes puolentoista vuoden tauon jälkeen. Helenius–Kownacki II on ollut huulilla pitkään, mutta ottelu ei syystä tai toisesta toteutunut talvella tai keväällä. Helenius yllätti kärkikastiin kuuluvan Kownackin maaliskuussa 2020 tyrmäysvoitolla.

24. heinäkuuta miljoonayleisön Heleniuksen nenän eteen tuo raskaansarjan tähtien Tyson Furyn ja Deontay Wilderin kolmas kohtaaminen. Pandemian ravistelema nyrkkeilymaailma janoaa huippuottelua enemmän kuin koskaan, ja Fury–Wilder-kaksikko tarjoaa sellaisen. Helenius pääsee miljoonien silmäparien eteen tuttua vastustajaa vastaan.

Tätä Helenius juuri tarvitsee: näyttöpaikkaa suuren yleisön edessä.

Kasinokaupungin parrasvaloissa on nähty vuosien varrella lukuisia ikimuistoisia otteluita: muun muassa Larry Holmes, Mike Tyson ja Evander Holyfield ovat iskeneet voittoja Las Vegasissa.

Suomalaiselle nyrkkeilijälle näin isossa tapahtumassa otteleminen on todella harvinainen ja ainutlaatuinen mahdollisuus. Voittajat poistuvat Las Vegasista tarunhohtoa säteillen.

Robert Helenius voitti Adam Kownackin maaliskuussa 2020. Kuva: Getty Images

Voitolla Helenius saattaisi lunastaa paikan jo MM-otteluun asti. Helenius kuittaa lisäksi suurimman ottelupalkkion, mistä suomalainen nyrkkeilijä on koskaan otellut. Heleniuksen manageri ei kertonut rahasummaa.

Muhkeaa rahapussia tärkeämpää Heleniukselle on saada takaisin nyrkkeilymaailman kunnioitus, jota suomalaiselle ojennetaan kultatarjottimella. Tyylikkäällä voitolla suomalainen pääsisi loistamaan koko maailmalle ensimmäistä kertaa urallaan.

Helenius on kulkenut pitkän tien Las Vegasiin asti. Kymmenen vuotta sitten entisiä maailmanmestareita kaatanut Helenius kävi kovan potentiaalinsa vuoksi monissa puheissa Vladimir Klitshkon haastajana. Sitten alkoi Heleniuksen aallonpohja loukkaantumisten ja nyrkkeilytallin sopimuskiistan takia.

Vielä reilut kolme vuotta sitten Helenius otteli Virossa lähes nollayleisön edessä Juri Bihoutseua vastaan ja voitti nipin nipin. Silloin mietittiin, oliko Helenius vain hukattu lahjakkuus?

Kownackin yllätystyrmäyksen jälkeen Helenius palasi maan pinnalle, mutta täydellinen arvostuksen palautus jäi vielä saamatta.

"Kownacki ei ollut täydessä kunnossa. Hän aliarvioi Heleniuksen."

Nämä kommentit Helenius voi pyyhkiä pois Las Vegasin kehässä. Enää ei ole sijaa selityksille.

Tasan kymmenen vuotta sitten Helenius näytti, että hänessä on ainesta MM-otteluun, mutta suomalaisella on vasta nyt mahdollisuus lunastaa odotukset. Deontay Wilderin kanssa Alabamassa tulevaan otteluun valmistautuvalla Heleniuksella on harvinainen sauma näyttää Las Vegasissa täysi potentiaali melko iäkkäänä huippunyrkkeilijänä, 37-vuotiaana.

Lue myös:

Mira Potkosen olympiakarsinnat päättyivät tylysti – "Hirveää vääntöä ja sekamelskaa"

Tiukka vääntö ohi, nyrkkeilyn mestaruusottelu Suomeen – Edis Tatli iskee EM-vyöstä kotiyleisön edessä

Kommentti: Robert Helenius on joutunut ihmeellisen pelin uhriksi – amerikkalaisen promootioyhtiön toiminta luo tarpeettoman uhkan suomalaisen koko uralle