1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Kolmen suomalaispelaajan NHL-sensaatiojoukkue palautettiin maan pinnalle – on mysteeri, pystyykö Montreal vastaamaan haasteeseen

Välierien ensimmäinen osa oli Golden Knightsilta myrskyvaroitus, vaikka ei sekään vielä pystynyt parhaimpaansa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Vegas Golden Knightsin tappavan tehokas viisikkohyökkäys oli viime yönä myrkkyä Montreal Canadiensille. Kuva: 2021 Getty Images

Ihan kiva, mutta ei sikaria – ei itse asiassa sinne päinkään.

NHL-kevään sensaatio Montreal Canadiens ennakkosuosikki Vegas Golden Knightsia vastaan hyvin, mutta ottelusta tuli lopulta kotijoukkueen selkeä näytös. Montreal oli vienyt maalipaikat nimiinsä avauserässä 7–2 siinä vaiheessa, kun Vegas siirtyi ottelussa 1–0-johtoon.

Tuon osuman jälkeen kotijoukkue Golden Knights kirjasi maalipaikat viidellä viittä vastaan nimiinsä tylysti lukemin 17–6. Kahdessa viimeisessä erässä ritarit eivät antaneet Montrealille viidellä viittä vastaan yhtäkään ykkössektorin maalipaikkaa. Kakkos- ja kolmoserän vaaralliset maalipaikat kirjattiin kasinokaupungin nipulle 9–0! Siltä meno kaukalossa näyttikin.

Joel Armian, Jesperi Kotkaniemen ja Artturi Lehkosen Montreal hävisi NHL:n välierien avauspelin maalein 1–4.

On selvää, ettei nähty taso riitä Montrealille mihinkään. Joukkue aloitti hyvin, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä selkeämmin Vegas ottelua oman nopeutensa ja kiekollisen pelin laadun kautta vei. Montreal ei pelannut erityisen huonosti, mutta tietynlainen – ja tässä kohtaa välttämätön – suoritusraivo ei yltänyt tasolle, joka olisi mahdollistanut voitosta pelaamisen.

Eikä Montrealin pakka muutenkaan pysynyt kasassa. Kahdesti omissa kolisi 100–0 hävityn oman pään aloituksen jälkeen, ja kahdesti kiekkoa lyötiin puolustuspään sekamelskan vuoksi käytännössä tyhjään maaliin.

Avausottelu näytti selkeällä tavalla sen, miksi Vegas on käynnistyneessä ottelusarjassa massiivinen ennakkosuosikki. Vaikka Montreal on parhaimmillaan jalkava ja nopea joukkue, on selvää, että Vegas on tältä osin vielä seuraavalla tasolla. Ritarien kiekollisen pelin nopeus ja dynaamisuus on yksinkertaisesti tasolla, jolle Montreal ei yllä.

Kun Vegas vielä pitää tätä myllyä yllä kolmella, jopa neljällä ketjulla, Montrealilta loppuu helposti happi – tai ainakin Les Habitantsin pitäisi yltää oman suorituskykynsä äärirajoille, toivoa vielä päälle hieman tuuria ja maalivahti Carey Pricelta valot areenalta sammuttavaa suoritustasoa.

Carey Price on Montrealin tuki ja turva. Kuva: 2021 Getty Images

Tältä osin ottelusarjan avauskamppailu oli pettymys. Montreal ei missään nimessä yltänyt lähellekään sitä tasoa, jolla se voisi haastaa Vegasin. Vaikka kanadalaiset eivät sarjaa voittaisikaan, parempaan pitää pystyä.

Montrealin kannalta Vegas sai sarjaan pelottavan hyvän lähdön. Se sai kaikki sylinterinsä kulkemaan ja maalinteossakin onnistui kolme eri ketjua: ykkönen, kakkonen ja kolmonen. On huomionarvoista, että Vegasin paras koostumus tiistaina oli Nicolas Royn, Matias Jänmarkin ja Alex Tuchin kolmosketju – ja kuitenkin kakkosketju teki kaksi osumaa.

Myös puolustuskalustojen eroista saatiin sarjan ensimmäisessä osassa oiva esimerkki. Paitsi että Vegasin pakisto on äärimmäisen laadukas ja uhrautuva omalla alueellaan, se tuo joukkueen hyökkäyspelaamiseen merkittävän lisäarvon.

Golden Knightsin neljästä maalista kolme kirjattiin tiistaina puolustajille. Vertailuksi mainittakoon, että Montrealin puolustajat ovat saaneet kahdessatoista pudotuspeliottelussa aikaiseksi yhden osuman. Välierän avauskamppailussa puolustajien laukaukset kohti maalia kirjattiin Vegasille jokseenkin murskaavasti 18–0.

On selvää, ettei kunnian kukko laula Montrealille suotuisalla nuotilla, mikäli joukkue ei saa maalintekopeliin apuja puolustuksesta. Canadiens on tehnyt pudotuspeleissä viidellä viittä vastaan ainoastaan 1,62 maalia pelaamaansa tuntia kohden, kun Vegasin lukema on lähes kaksi kertaa korkeampi (2,97).

Kätensä loukannut Jeff Pettry on tärkeä osa Canadiensin peliä. Kuva: Getty Images

Montrealin leirissä tehdään varmasti kaikki mahdolliset temput, jotta joukkue saisi parsittua kiekollisen pelin erikoismiehen, Jeff Petryn takaisin pelikuntoon mahdollisimman pian. Petry toisi Canadiensin takalinjoille valtavan määrän kiekollista osaamista ylivoimapeliä myöten. Petry loukkasi kätensä toisella kierroksella Winnipegiä vastaan.

Yhtä kaikki välierien ensimmäinen osa oli Golden Knightsilta myrskyvaroitus, vaikka ei sekään vielä parastaan iskenyt pöytään. Vegas ei kuitenkaan ole Toronto, eikä se varsinkaan ole Winnipeg ilman Mark Scheifelea. Yhtään Montrealin taivalta kolmannelle kierrokselle vähättelemättä, nyt vastassa on kokonaan toisen tason yhdistelmä kuin kahdessa ensimmäisessä ottelusarjassa.

Avausosan jälkeen on mysteeri, miten Montreal vastaa Vegasin nopeuteen, kovuuteen ja materiaalin syvyyteen pitkässä ottelusarjassa.

Toisaalta yhden ottelun tulokselle ei pidä antaa liian kovaa painoarvoa. Seitsemän ottelun sarjassa se on lopulta vain osa suurempaa kokonaisuutta. On kuitenkin niin, ettei Montrealilla ole torstaina mitään muuta mahdollisuutta kuin voittaa. Mikäli Montreal häviää kakkospelin, sen pitäisi voittaa Vegas neljästi viidessä pelissä.

Ja sellaisia temppuja tuskin tehdään kauden 2020–2021 Vegas Golden Knightsille.

Lue myös:

Rinteelle upea kunnianosoitus – suomalaismaalivahti palkittiin NHL:n johtajuuspalkinnolla

Vegas aloitti välieräsarjan väkevästi – Golden Knights ylivoimaiseen voittoon Montrealista

New York Islanders nappasi NHL:n välierien avausottelussa yllätysvoiton hallitsevasta mestarista

Kommentti: Suomalaisille luvassa kylmää kyytiä, kun NHL:ssä ratkotaan finaalipaikkoja – Onko Komarovin Islanders tarpeeksi sitkeä ja inhottava?

Tuukka Rask joutuu leikkaukseen ja pitkälle sairauslomalle – suomalaistähti toivoo jatkoa Bostonin kanssa

Kommentti: Coloradon supertähden kiroiluun kiteytyy mestarisuosikin mahalasku – Mikko Rantanen ja kumppanit hävisivät Vegasin kärkipelaajille