Hyppää sisältöön

Lähes kaksimetrinen venäläinen "kaappi" yrittää murtaa Huuhkajien puolustuksen ja EM-unelman – Joni Kauko vastaa: "Kyllä meiltäkin voimaa löytyy"

Huuhkajat hakee EM-yllätykselleen jatkoa keskiviikkona Venäjää vastaan. Belgialle hävinneellä Venäjällä on paineet niskassaan. Joukkueen ykköstykki on 197-senttinen Artjom Dzjuba, joka on vaarallinen maalin edessä.

Huuhkajat aloitti EM-turnauksen voitolla Tanskasta. Kuva: Lehtikuva

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kisakaupunki on vaihtunut, mutta tavoitteet ovat samat. Huuhkajat hakee EM-kisoissa uutta yllätystä keskiviikkona, kun Pietarissa vastaan asettuu Venäjä, Huuhkajien lohkon päävastus.

Suomi avasi 1–0-voitolla pistetilinsä Fifa-rankingin kymppiä Tanskaa vastaan avausottelussaan Kööpenhaminassa lauantaina. Superyllätyksen merkitystä oli vaikea hahmottaa Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin sydänpysähdyksen ja sitä seuranneiden karmeiden hetkien takia. Tiistaina Eriksen kertoi voivansa hyvin olosuhteisiin nähden.

Suomi oli Tanskaa vastaan pahasti alakynnessä, mutta Lukas Hradecky piti maalinsa puhtaana Suomen puolustuksen pelatessa urhoollisesti tukkien vastustajien yritykset.

– Se oli valmentajan urani kovin suoritus. Teimme monella tapaa historiaa ottamalla arvokkaan voiton. Näistä lähtökohdista on erittäin hyvä lähteä Venäjää vastaan, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kertoo pelipäivän aattona.

Paljon petrattavaa

Huuhkajilla oli Tanskaa vastaan vain yksi kunnon maalipaikka, josta Joel Pohjanpalo puski pallon maaliin. Hyökkäyspelaamisen lisäksi Kanerva toivoo parannusta oman alueen avauksiin.

– Meidän pitää petrata, miten pääsemme prässin alta pois, koska myös Venäjä tulee hönkä päällä alusta lähtien. Meidän pitää parantaa huolellisuutta syötöissä ja haltuunotoissa. Pitää myös hyödyntää paremmin tyhjää tilaa kentällä, Kanerva linjaa.

Huuhkajien mahdollisuudet EM-kisoissa lepäävät paljon nopeissa vastahyökkäyksissä. Suomen maali Tanskaa vastaan syntyi 11 syötön nopeasta kuviosta, mikä lähti lyhyenä avauksena maalialueelta.

– Olin Tanskaa vastaan kauttaaltaan tyytyväinen puolustuspelaamiseen. Meidän pitää silti saada enemmän pallonriistoja, jotta voimme kääntää pelin suuntaa ja käyttää vastahyökkäyspelaamista, Kanerva kertoo.

Joni Kauko pelasi vartin verran Tanskaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Kuinka Dzjuba pysäytetään?

Venäjä tulee otteluun paineet niskassaan. Venäjä aloitti turnauksen heikosti 0–3-tappiolla lohkon ennakkosuosikille Belgialle. Kotikentällään pelaava Venäjä on saanut kannattajiltaan ja medialta jo rapaa niskaan.

Kanerva ennakoi, että ensimmäiset 10–15 minuuttia ovat ottelussa kriittisiä.

– Meitä vastaan tulee ärsytetty porukka. Tämän lohkon lähtökohtana on se, että Suomelle ei saa menettää pisteitä. Heillä on pakkovoiton paikka, ja meidän tarkoitus on järkyttää heitä ja kestää paine.

Venäjän joukkueessa piisaa yksilötaitoa. Ykköstykki on FK Zenit Pietarin 197 senttinen järkäle Artjom Dzjuba, joka hamuaa keskityksiä Hradeckyn edessä.

– Hän on aikamoinen kaappi. Pitää olla tarkkana, keskikenttäpelaaja Joni Kauko sanoo.

Tanska-pelissä Kauko vaihdettiin kentälle ottelun loppupuolella. Hän uskoo, että Suomi jaksaa vääntää isokokoista Dzjubaa vastaan 90 minuuttia.

– Saimme siitä jo Tanska-pelissä osviittaa, kun he laittoivat lopussa pari korstoa kärkeen. Eli kyllä meilläkin voimaa toppariosastolta löytyy, ja voimme vastata painimiseen. Eikä vain topparit vaan myös keskikenttäpelaajat.

Kanerva kertoo, että Suomi on valmistautunut huolellisesti pitkiin avauksiin, jossa Dzjubaa tavoitellaan.

– Boksissa hän on vaarallinen ja isoksi pelaajaksi taitava jalallaan. Pitkissä avauksissa olemme miettineet, miten hän ei saa palloa, Kanerva lisää.

Artjom Dzjuba ei saanut maalihanojaan auki Belgiaa vastaan. Kuva: Getty Images

Voitolla Suomen EM-unelma täyttyisi.

Ensimmäistä kertaa EM-kisoissa pelaava Huuhkajat nousisi kuuteen pisteeseen ja ottaisi varmasti ainakin lohkon toisen sijan ja suoran jatkopaikan 16 parhaan joukossa. Tasapelillä Suomi olisi vahvasti kiinni kolmossijassa, josta jatkopaikan voi vielä hankkia.

– Meidän tavoite on lähteä voittamaan joka ottelu, Kauko lataa.

Huuhkajien Tanska-pelin asenne teki vaikutuksen Venäjän päävalmentajaan Stanislav Tshertshesoviin. Hän kehaisi tiistaina tiedotustilaisuudessa Suomen joukkuetta.

– (Tanska-pelin) tulos oli yllätys, mutta Suomen pelaajien asenne ei. Voimme todeta, että Suomella on vahva joukkue. Sen he näyttivät ja valmistaudumme sitä varten.

Lue myös:

Christian Erikseniltä kuvapäivitys sairaalasta – Valmentajalta hätkähdyttävä tieto: sydänpysähdyksen saanut tähtipelaaja katsoi ottelun loppuminuutit televisiosta

Robin Olsenin uskomattomat torjunnat nollasivat Espanjan! Ruotsin nuori kärkipelaaja häikäisi, mutta sitten kutsui vaihtopenkki

Slovakia yllätti Puolan kahdella kauniilla maalilla – puolalaispelaajan ulosajo käänsi kamppailun

Kurinalainen Venäjä katkaisi Helmarien tappiottomien otteluiden putken

Lukas Hradecky kertoo, mitä Huuhkajien pukukopissa tapahtui järkyttävien tuntien aikana – tilanne puhuttanut "bussissa, saunassa ja ihan missä tahansa"

Tanskalaispelaajat puhuivat ensimmäistä kertaa viikonlopun tunnemyrskystä – "Minulla on ollut mielessäni asioita, joita en toivoisi ajattelevani"

Simon Kjaer riensi epäroimättä pelastamaan Christian Eriksenin henkeä – suomalaiset huippupelaajat kertovat Tanskan kapteenin erityisestä maineesta