1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Toni Kuusela ylitti keihään olympiarajan ennätyksellään 85,03 – Kolmiloikan tuore SE-nainen Senni Salminen teki hurjan tuulituloksen Orimattilassa

Keihäsmies Toni Kuusela on heittänyt Orimattilassa oman ennätyksensä 85,03 ja rikkonut samalla Tokion olympiarajan. Kolmiloikkaaja Senni Salminen osoitti hurjaa virettään samassa Tähtien kisassa, jossa hän loikki rajun tuulituloksen 14,70.

Toni Kuusela heitti olympiarajan
Toni Kuusela heitti olympiarajan

Miesten keihäskilpailussa toisella heitollaan Toni Kuusela räväytti uuden, komean ennätyksensä 85,03, joka ylittää olympiarajan kolmella sentillä. Kuusela jätti mahtikaarensa jälkeen loput heitot heittämättä.

– Tulos ei tullut puun takaa. Minulla on ollut taas vaan niin vaikeaa. Heti ensimmäisen kisan jälkeen Vantaalla alkoivat ongelmat. Sen jälkeen olen tapellut kovien kipujen kanssa. Siksi juuri nyt tuntuu aivan hemmetin hyvältä, Kuusela kertoi iloisena STT:lle.

Ennätysheitto miellytti Kuuselaa.

– Se oli just sitä, mitä olen hakenut jo pitkään. Siinä liike tapahtui suoraan eteenpäin. Silloin kun onnistun siinä, keppi kyllä lentää.

Keihäsmittelön voitti Puolan Marcin Krukowski tuloksella 86,52 ennen ennätysmies Kuuselaa. Kolmanneksi nakkasi Latvian Gatis Cakss tuloksella 84,72.

Päätösheitollaan ja kauden parhaallaan 82,84 neljänneksi sijoittunut Lassi Etelätalo nousi ohi Topias Laineen, joka teki 5. kierroksella oman ennätyksensä 81,08. Oliver Helander ei saanut kisassa tulosta kolmella ensimmäisellä yrityksellä ja jätti loput heittonsa väliin.

Tuuli esti Senni Salmisen ennätyksen

Tasan viikko sitten Turun Paavo Nurmi kisoissa kolmiloikan Suomen ennätyksen 14,51 tehnyt Senni Salminen jatkoi nousujohteista kauttaan. Kilpailussa neljä kertaa loikkinut Salminen venytti neljännellään jopa 14,70, mutta tuulta oli takana hieman liikaa (+2,7 m/s).

– Voittohypyssä toinen loikka lähti liikkumaan ihan eri tavalla kuin SE-hypyssä. Se kimmahti oikein kunnolla, ja ilmassa tuli tunne, että minne oikein laskeudun. Se oli kaikin puolin hyvä hyppy, joskaan ei täydellinen, Salminen jutteli.

Hirmuhyppy ei ollut kuitenkaan pisin suomalaisnaisen tekemä suoritus, sillä Heli Koivula-Kruger saavutti Münchenin EM-kilpailuissa vuonna 2002 kolmiloikassa hopeaa tuulituloksella (+2,2) 14,83.

Senni Salminen teki Suomen ennätyksen 14,51 Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa 2021. Salminen paransi SE-lukemia myöhemmin samassa kuussa Romaniassa hyppäämällä 14,63. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Viimeisellään Salminen jäi tuoreesta Suomen ennätyksestään vain kymmenen senttiä sallituissa tuulioloissa ja venytti 14,41.

Tasaisessa kunnossa oleva Kristiina Mäkelä sijoittui kolmiloikkakisassa toiseksi tuloksella 14,19. Hyppy syntyi sallituissa tuulilukemissa +1,4. m/s.

– Tuntuu, että hakkaan päätä seinään. Toiveissa oli pidempi potku, mutta ehkä se tulee parin viikon päästä Kuortaneella, olympiarajaa metsästävä Mäkelä sanoi.

Pulli ponnisti 798 myötätuuleen

Suomen ennätysmies Kristian Pulli voitti miesten pituushypyn myötätuulituloksella 798. Se on tämän kesän pisin ponkaisu Suomessa. Tilastokelpoisesti kauden kotimainen kärkitulos on sekin Pullin nimissä 793.

Hyvän tuloksen 776 hyppäsi myös toiseksi sijoittunut Kristian Bäck. Kolmena viime vuonna hän on vain yhden kerran hypännyt yhden sentin pidemmälle.

Suomen ennätysnainen Silja Kosonen voitti naisten moukarinheiton tuloksella 67,41. Toiseksi sijoittui entinen SE-nainen Krista Tervo tuloksella 65,94.

Miesten seiväshyppyä hallitsi Urho Kujanpää. Hän ylitti ensimmäisellä yrityksellään voittotuloksen 525.

Lue myös

Sara Kuivisto kiri kolmanneksi Kladnossa