Hyppää sisältöön

Venäjälle etulyöntiasema Huuhkajia vastaan – Ylen asiantuntija yllättyi Uefan ratkaisusta: "Nyt ollaan kuitenkin EM-kisoissa"

Huuhkajat kohtaa tänään kello 16 alkavassa ottelussa kisaisäntä Venäjän. Kotijoukkueella on etulyöntiasema, sillä Suomi ei ole saanut harjoitella kertaakaan ottelustadionilla.

Huuhkajat harjoitteli tiistaina Venäjä-otteluun Terijoella. Kuvassa Huuhkajien Jere Uronen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue lähtee hyvin erilaisista lähtökohdista torstain otteluun kisaisäntä Venäjää vastaan. Huuhkajat ei ole saanut harjoitella EM-kisojen aikana kertaakaan Pietarin Krestovski-stadionilla, joten alusta ja ympäristö on monelle pelaajalle täysin vieras.

Päätöksen taustalla on Uefan halu suojella Krestovskin stadionin nurmikon kuntoa. Tilanne on samanlainen kaikille joukkueille, eikä esimerkiksi Venäjä pääse harjoittelemaan stadionilla.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen otti asiaan kantaa tiistain Huuhkajaradiossa. Hänen mukaansa ratkaisu on yllättävä, sillä maajoukkueilla on ollut aina mahdollisuus harjoitella edellispäivänä pelikentällä vieläpä haluamanaan ajankohtana.

– Nyt ollaan kuitenkin EM-kisoissa ja joukkue ei pääse tutustumaan tähän kenttään. Onhan tämä yllättävää, että Uefa on tällaisen hyväksynyt. Täällä pelataan enemmän pelejä kuin alun perin oli tarkoitus, mutta kenttä ei kuitenkaan joudu niin kovalle koetukselle. Se myös näyttää olevan erinomaisessa kunnossa, Huttunen kommentoi.

Palloliiton tiedotuspäällikkö Timo Walden kertoi maanantain lehdistötilaisuudessa, että alun perin EM-kisojen turnaussäännöissä jokaiselle joukkueelle taattiin yksi harjoituskerta tulevalla ottelustadionilla. Näin ollen Huuhkajat olisi harjoitellut stadionilla tiistaina, mutta ei ennen Belgia-ottelua.

Linjaus muuttui sen jälkeen, kun osa Dublinin peleistä siirrettiin Pietariin huhtikuun loppupuolella.

– Sen jälkeen kaikilta joukkueilta kiellettiin harjoittelu ottelustadionilta ja ymmärtääkseni kukaan ei pääse sinne. Tämä ei ole meidän päätös. Se on kattojärjestön päätös ja sen mukaan mennään, Walden kertoi maanantaina.

Päätöksen takia Suomi harjoitteli tiistaina omassa harjoituskeskuksessaan Terijoella. Huttusen mukaan tämä on pieni takaisku Suomelle, sillä stadionilla harjoitellessa pystyy tutustumaan muun muassa kentän kuntoon.

– Pelaajat haluavat aina nähdä sen ympäristön, missä pelataan. Maalivahdit myös katsovat etäisyyksiä ja sitä, miten keskitykset tulee ja miten sivuilla olevat katsomot vaikuttavat. Pyöriikö tuuli vai tuleeko se jostain suunnasta, Huttunen luetteli.

– Eihän tämä peliä ratkaise, mutta tällä on pieni etu Venäjälle, joka on stadionilla pelannut ja harjoitellut.

Huuhkajat ei ole harjoitellut EM-kisojen aikana kertaakaan Krestovski-stadionilla. Kuva: Getty Images

Venäjä lähtee kello 16 alkavaan otteluun Suomea vastaan suuret paineet niskassaan. Venäjä hävisi avausottelun Belgialle 0–3, joten maan pitäisi saada pisteitä Suomelta jatkopaikkaa ajatellen.

– Totta kai jokainen peli on tärkeä myös Suomen maajoukkueelle, mutta voi vaan kuvitella niitä paineita, mitä Venäjällä on ensimmäisen tappion jälkeen, kun maalierokin meni jo aika paljon miinukselle, Huttunen totesi.

Huttunen uskoo, että Huuhkajat ovat saaneet Tanska-voitosta erittäin paljon itseluottamusta. Hän myös muistuttaa, ettei Venäjä on lähtökohtaisesti Tanskaa heikompi joukkue.

– Pelin luonne tulee muutenkin olemaan erilainen kuin Tanskaa vastaan. Venäjän prässipeli ei ole niin vahvaa kuin Tanskalla, ja Suomi pääsee paremmin avaamaan peliä ja hallitsemaan palloa. Sitä kautta Suomi pääsee paremmin peliin mukaan, Huttunen lisäsi.

Suomi–Venäjä kello 16.00 Yle TV2.ssa, Areenassa ja Yle Puheessa.

Lue myös:

Huuhkajien vastustajan maalitykkiä kutsuttiin hulluksi, kun hän hylkäsi miljoonatarjoukset – ristiriitaisesta hahmosta tuli Venäjän kansallissankari

Lukas Hradeckyn esimerkki teki lähtemättömän vaikutuksen arvostettuun venäläiseen historioitsijaan – “Meillä on suomalaisilta paljon opittavaa”

Tanskalaispelaajat puhuivat ensimmäistä kertaa viikonlopun tunnemyrskystä – "Minulla on ollut mielessäni asioita, joita en toivoisi ajattelevani"

Simon Kjaer riensi epäroimättä pelastamaan Christian Eriksenin henkeä – suomalaiset huippupelaajat kertovat Tanskan kapteenin erityisestä maineesta