1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Toni Kuusela heitti olympiarajan, eikä säästynyt kivuilta – valmentajan mukaan jalkavammalla on ollut jopa positiivinen vaikutus

Toni Kuusela joutui heittämään Orimattilassa pohjevamman takia toipilaana, mutta rikkoi silti olympiarajan.

Toni Kuusela on joutunut heittämään hammasta purren antaessaan näyttöjä olympiapaikkaa varten. Kuva: Lehtikuva

Keihäsmies Toni Kuusela onnistui rikkomaan Tokion olympiarajan Orimattilassa, vaikka kamppaili polvikipujen kanssa. Kuusela kiskaisi keihään lukemiin 85,03 ja ylitti olympiarajan kolmella sentillä.

– Tunnelmat ovat hyvät, kun sain tapeltua tuollaisen tuloksen alkukauden vaikean jaksoni jälkeen. Antaa buustia painaa hommia tästä eteenpäin, Kuusela sanoi Yle Urheilulle.

Pohjevamma on häirinnyt Kuuselaa jo muutaman viikon ajan. Vasemman jalan peroneusjänteessä on ärsytystila, joka tuottaa viiltävää kipua törmäyshetkellä.

Jalka on kuvattu ja tutkittu tarkoin, eikä vamman pahenemiseen ollut riskiä. Kuusela kuvaili ottaneensa "hallitun riskin" lähtiessään heittämään Orimattilassa.

– En säästynyt kivuilta, mutta ajattelen tämän niin, että joskus on oltava kipua vahvempi. Onnistuin tällä kertaa siinä, Kuusela tiivisti.

Kiputilat vaikuttivat erityisesti vauhtijuoksuun.

– Vauhdin kanssahan siinä ei ollut mitään tekemistä. Mutta teknisesti suorasuuntainen veto, kaikki liike tapahtui keihään suuntaisesti suoraan eteenpäin. Monesti on tahtonut olla taaksepäin pakenemista, Kuusela kuvaili.

– Minulla on sellainen asenne, että puren tällaisissa tilanteissa hammasta vain kovempaa yhteen. Näytöt pitää antaa nyt kesäkuussa, menin ja tein sen. Eiköhän tästä vielä hyvä tule, kun saan jalan parempaan kuntoon, Kuusela uskoi.

Toni Kuusela miesten keihäänheitossa yleisurheilun Tähtien kisoissa Orimattilassa 15. kesäkuuta 2021
Katso Toni Kuuselan yli 85-metrinen heitto tiistaina Orimattilassa!

Vamma pakottanut heittämään teknisesti paremmin

Kuuselan valmentajan Petteri Piirosen mukaan tiedossa oli, että värkeissä on varaa pitkään heittoon. Piirosen mielestä 85-metrinenkin jättää vielä paljon parantamisen varaa. Jalkavamma on jopa tuonut heittoon täysin uusia ulottuvuuksia.

– Vamma on pakottanut Tonin heittämään teknisesti paremmin. Kaksi edellistä kisaa ovat olleet teknisesti parasta Toni Kuuselaa, Piironen toteaa.

Kuuselan heittotekniikalla tukijalkaan kohdistuu kova leikkaava voima. Vasemman jalan varomisen myötä liike-energiaa on onnistuttu kohdentamaan paremmin keihään suuntaisesti.

– Voima ei karkaa vasemmalle eikä oikealle, vaan voima välittyy suoraviivaisemmin keihääseen.

Olympiarajan rikkominen oli huojennus

Kuusela on joutunut heittämään hammasta purren antaessaan näyttöjä olympiapaikkaa varten. Nyt kun näytöt on annettu, Kuusela voi antaa jalalle lepoa ja rauhoittaa kilpailukalenteriaan hetkeksi.

– Onneksi hyvä tulos tuli heti Orimattilassa, kyllä se huomattavasti helpottaa. Ei se ole ikinä mukava kipujen kanssa urheilla.

Niin Kuusela kuin Piironen luottavat, että muutaman viikon levolla vamma saadaan selätettyä. Tarkempia kisasuunnitelmia ei ole tehty, koska taistelu Tokion olympiapaikoista voi vielä tiivistyä.

Kuuselan lisäksi Antti Ruuskanen ja Oliver Helander ovat kiskaisseet yli olympiarajan. Lisäksi Lassi Etelätalo on kiinni rankingpaikassa Tokioon.

– Seuraamme sitä, miten tilanne etenee tästä. Kesäkuutakin on vielä jäljellä ja Suomessa potentiaalisia heittäjiä. Sieltä voi tulla keneltä vain mitä tahansa, mutta sehän tekee tästä hienoa, Kuusela mietti.

Lue myös:

Toni Kuusela ylitti keihään olympiarajan ennätyksellään 85,03 – Kolmiloikan tuore SE-nainen Senni Salminen teki hurjan tuulituloksen Orimattilassa